Hoe krachttraining je houding verbetert

krachttraining voor rugklachten

Hoe krachttraining je houding verbetert en je rugklachten van al het kantoorwerk kan verminderen gaan we bespreken in dit artikel! Kantoorwerk brengt een uitdaging met zich mee die veel mensen onderschatten: het langdurig zitten kan leiden tot slechte houding en (chronische) rugklachten. Vooral ondernemers en mensen met een drukke kantoorbaan brengen vaak lange uren door achter een bureau, wat na verloop van tijd een negatieve invloed op de lichaamshouding en de gezondheid van de rug kan hebben. Gelukkig biedt krachttraining een oplossing! Met krachttraining kan jij je houding verbeteren waardoor jij minder last zal hebben van je rug. In deze blog bespreken we waarom krachttraining zo belangrijk is voor mensen met een zittend beroep en geven we praktische tips voor oefeningen en technieken die helpen bij het verbeteren van je houding en het voorkomen van rugklachten.

 

Waarom krachttraining essentieel is voor een goede houding

Een goede houding is meer dan alleen rechtop zitten. Wanneer we langdurig zitten, nemen we vaak een houding aan waarbij de schouders naar voren hangen, de rug licht gebogen is en de heupen stijf worden. Dit kan op termijn leiden tot pijnlijke spanning in de onderrug, nek en schouders, evenals een verzwakking van de spieren die de wervelkolom en het bekken ondersteunen.

 

Hoe krachttraining je houding ondersteunt:

  • Versterking van ondersteunende spieren: krachttraining richt zich op de spieren die de wervelkolom, schouders en heupen ondersteunen. Wanneer deze spieren sterker worden, kunnen ze de belasting van langdurig zitten beter opvangen.
  • Verbeterde stabiliteit en balans: door de kernspieren (buik- en rugspieren) te trainen, verbetert de algehele stabiliteit en balans, wat bijdraagt aan een betere houding.
  • Flexibiliteit en mobiliteit: naast kracht is ook flexibiliteit belangrijk. Krachttraining helpt de spieren rond de heupen en schouders flexibeler te maken, wat het lichaam de ruimte geeft om een natuurlijke en rechte houding aan te nemen.

 

Veelvoorkomende houdingsproblemen bij kantoorwerkers

Voordat we ingaan op specifieke oefeningen, is het nuttig om te begrijpen welke houdingsproblemen vaak voorkomen bij mensen met een zittend beroep. Bedenk eens voor jezelf of één van deze punten je bekend voorkomt? Zodra jij deze punten herkent kan jij al bewuster gaan letten op je houding. Bewust zijn van je houding is de eerste stap.

 

  • Voorovergebogen schouders: langdurig naar een scherm kijken zorgt vaak voor een ronde houding, waarbij de schouders naar voren rollen en de borstspieren verkorten.
  • Zwakke core: een zwakke core kan ervoor zorgen dat je onderrug gaat compenseren, wat spanning en pijn in de onderrug veroorzaakt.
  • Stijve heupen: door langdurig zitten raken de heupspieren verkort en minder flexibel, wat weer een negatieve invloed heeft op je houding en beweging.
  • Nekklachten: naar beneden kijken of je hoofd voorover kantelen naar een scherm zorgt voor extra druk op de nekspieren, wat op termijn kan leiden tot spanningen en klachten.

 

Al deze houdingsproblemen kunnen verholpen of zelfs voorkomen worden door gerichte krachttraining, die zowel spierkracht als mobiliteit ondersteunt. Mocht je nu al veel pijn en spanning ervaren is het niet zo’n slecht idee om een (sport)massage in de plannen om jouw spieren minder pijnlijk te maken en wat losser te maken. Klik hier voor meer informatie over massages>>>

houding verbeteren in den haag

Krachttraining oefeningen die helpen bij houding en het voorkomen van rugklachten

Nu we de basis van het probleem begrijpen, gaan we in op oefeningen die helpen om de houding te verbeteren en rugklachten kunnen voorkomen. Naast dat jij specifiek je rug en core kan trainen om de klachten te verminderen is het ook belangrijk om al jouw spiergroepen te trainen. Uiteindelijk is je lichaam één geheel en een sterk en fit lijf wordt alleen gerealiseerd als je alle spiergroepen traint. Hieronder wat voorbeelden van oefeningen die jij kan doen om je core en rug te versterken, mits jouw techniek correct is!

 

Deadlift

Deadlifts zijn een geweldige oefening om de hele achterkant van je lichaam te versterken, inclusief je rugspieren, bilspieren en hamstrings. Deadlifts helpen de houding te verbeteren door de wervelkolom in een rechte lijn te ondersteunen en de spieren te versterken die nodig zijn om een rechte houding vast te houden.

 

  • Uitvoering: Sta met de voeten op heupbreedte en houd een barbell of dumbbell vast met de armen gestrekt. Houd de rug recht en duw je billen naar achteren terwijl je met een rechte rug vooroverbuigt. Kom daarna gecontroleerd weer rechtop.
  • Tip: Begin met lichte gewichten en concentreer je op de techniek. Een rechte rug is van belang anders zal je last krijgen van bijvoorbeeld je onderrug. Twijfel je over je techniek? Laat een personal trainer met je meekijken zodat je zeker weet dat je de oefening goed uitvoert.

 

Face Pulls

Face pulls zijn goed om de spieren in de bovenrug en de achterkant van de schouders te versterken. Deze spieren zijn belangrijk om de schouders in een goede positie te houden en het voorovergebogen effect tegen te gaan.

 

  • Uitvoering: Bevestig een weerstandsband of touw aan een kabelmachine op gezichtshoogte. Trek de handgrepen naar je gezicht, waarbij je ellebogen naar achteren wijst. Focus op het samentrekken van de schouderbladen.
  • Tip: Houd de schouders laag en trek ze niet omhoog!

 

Plank Variaties

De plank is een bekende oefening voor het versterken van de core en stabiliteit. Een sterke core helpt je om de wervelkolom te ondersteunen en zorgt voor een betere houding, zelfs als je veel zit.

 

  • Uitvoering: Begin in een plankpositie op je ellebogen en tenen, met een rechte rug. Span je buikspieren aan en houd deze positie vast zonder door te zakken.
  • Variaties: Side planks of plank met beenheffing kunnen de intensiteit verhogen en helpen om meer stabiliteit en kracht op te bouwen. Ook kan je andere core oefeningen doen zoals anti rotatie.

 

Hip Thrusts

De heupen zijn een cruciaal, maar vaak verwaarloosd gebied bij mensen met een zittende levensstijl. Hip thrusts helpen om de bilspieren te versterken en de heupmobiliteit te verbeteren. Sterke bilspieren ondersteunen de onderrug en helpen om een rechte houding te behouden.

 

  • Uitvoering: Zit met je bovenrug tegen een bank en een barbell op je heupen. Plaats je voeten stevig op de grond en duw je heupen omhoog, waarbij je de bilspieren aanspant. Laat de heupen daarna gecontroleerd zakken.
  • Tip: Focus op het aanspannen van de bilspieren en het controleren van de beweging. Maak je rug niet hol als je naar beneden toe beweegt maar houdt je wervelkolom neutraal.

 

Rows

Rows helpen om de spieren in de bovenrug te versterken, wat belangrijk is om een goede houding te behouden. Dit kan met kabels, dumbbells, of een barbell. Je kan lekker veel variëren met row bewegingen dus probeer een paar variaties uit en kijk welke beweging jij standaard in je schema wilt. Klik hier voor twee voorbeelden>>>

 

  • Uitvoering: Begin met een rechte rug en houd gewichten vast. Trek de gewichten naar je romp, waarbij je de schouderbladen naar elkaar toe trekt.
  • Tip: Probeer de beweging gecontroleerd uit te voeren en focus op het naar elkaar toe trekken van de schouderbladen.

 

Mobility-oefeningen om de flexibiliteit te verbeteren

Naast krachttraining is het belangrijk om aan mobiliteit te werken om stijve spieren los te maken en spanning te verlichten. De meeste mensen ervaren ook dat ze niet meer zo soepel zijn dan toen ze nog jonger waren. Krachttraining doen helpt om je mobiliteit te verbeteren maar het kan nooit kwaad om wat extra oefeningen te doen zodat je mobiliteit nog beter wordt!

 

Oefeningen die jij kan doen om je mobiliteit te verbeteren:

  • Cat-cow stretch (rug en wervelkolom)
  • Hip 90/90 stretch (heupen)
  • Thoracic spine rotation (bovenrug)
  • Deep squat hold (heupen, enkels en onderrug)

 

En zo zijn er nog veel meer oefeningen die jij kan doen om je mobiliteit te vergroten. Dit kan je bijvoorbeeld voor je training doen als warming up of thuis voordat je op de bank neerploft!

 

Praktische tips voor kantoorwerkers

Hier zijn enkele praktische tips om de overgang van bureauwerk naar een gezondere houding makkelijker te maken

 

  • Sta elk uur op: Probeer elk uur een korte pauze te nemen om even te bewegen.
  • Gebruik een ergonomische stoel: Een goede bureaustoel kan helpen om je rug te ondersteunen.
  • Scherm op ooghoogte: Plaats je monitor op ooghoogte om te voorkomen dat je je nek naar voren kantelt.
  • Stretch regelmatig: Stretch de schouders en heupen gedurende de dag om spanning te verminderen.
  • Sta bureu: schaf een sta bureau op zodat je niet de hele dag hoeft te zitten. En als jij helemaal voluit wilt gaan kan jij ook nog een loopmat onder je sta bureau doen. Dan kan je wandelen en werken tegelijkertijd. Geen excuus meer dat je geen tijd hebt om je dagelijkse beweging te doen!

 

Conclusie

Krachttraining biedt een effectieve manier om je houding te verbeteren en rugklachten te voorkomen. Voor mensen die lange uren achter een bureau werken, is het belangrijk om te investeren in het lichaam om langdurige problemen te voorkomen. Door krachttraining te combineren met mobiliteitsoefeningen, creëer je een balans tussen kracht en flexibiliteit, wat je helpt om een sterke, rechte houding te behouden.

 

Met de juiste oefeningen en bewustwording van je houding kun je niet alleen rugklachten verminderen, maar ook genieten van meer energie en productiviteit. De voordelen van krachttraining gaan namelijk verder dan alleen een goeie houding! Hulp nodig? Vraag een gratis en vrijblijvende training aan!

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

Contactformulier

    Contactformulier

      Contactformulier

        Contactformulier

          De voordelen van een ochtendroutine voor je gezondheid

          voordelen van een ochtendroutine in den haag

          De voordelen van een ochtendroutine voor je gezondheid gaat verder dan alleen op een fijne manier jouw dag beginnen. Voor velen zijn ochtenden hectische momenten, waarbij je snel een kop koffie naar binnen werkt, de kids nog helpt en haastig de deur uitrent met zijn alle om de dag te beginnen. Maar wat als er een manier was om je ochtend anders te starten, zodat je de rest van de dag energieker en productiever bent? Een goed geplande ochtendroutine is dé sleutel tot een productieve en energieke dag. In deze blog bespreken we de voordelen van een ochtendroutine, en delen we tips om de dag te beginnen met focus, energie en een helder hoofd. Ohja, vergeet ook niet om jouw avondroutine eens onder de loep te nemen na het lezen van dit artikel! Een avondroutine heeft net zoveel voordelen als een ochtendroutine, vooral als jij een slechte slaper bent.

           

          Waarom een ochtendroutine?

          Een ochtendroutine is een trend echter is het wel een trend met een goede reden: het is een effectieve manier om zowel je lichaam als geest in balans te brengen voordat de drukte van de dag begint. Veel succesvolle mensen hebben een vaste ochtendroutine, of het nu gaat om lezen, bewegen, mediteren of plannen. Maar waarom werkt dit zo goed?

           

          • Structuur en consistentie: een routine geeft structuur aan je dag en zorgt ervoor dat je op een consistente manier begint. Consistentie is belangrijk voor het opbouwen van gezonde gewoonten en geeft je een sterke basis om je doelen te bereiken.
          • Focus en helderheid: door je ochtend doelgericht te beginnen, kun je makkelijker prioriteiten stellen en met focus aan je taken beginnen. Een goed begin zorgt vaak voor een betere balans en productiviteit gedurende de hele dag.
          • Meer controle over je tijd: door een ochtendroutine op te bouwen, ben jij degene die de dag start in plaats van dat je jezelf reactief opstelt. In plaats van meteen door je werk of sociale media te worden opgeslokt, geef je jezelf de tijd en ruimte om te bepalen hoe jouw dag begint.

           

          De voordelen van een ochtendroutine voor je gezondheid

          Een ochtendroutine is niet alleen goed voor je productiviteit, maar biedt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Door elke ochtend op een bewuste en gestructureerde manier te beginnen, investeer jij in je fysieke en mentale gezondheid. Wij kunnen ons geen ochtend meer voorstellen zonder onze routine, ookal is de routine kort het effect is er alsnog!

           

          Verbeterde energie en alertheid

          Een rustige, gestructureerde ochtend zorgt voor een betere energiebalans. Wanneer je de tijd neemt om een voedzaam ontbijt te nemen, te bewegen (of wat anders waar jij in de ochtend tijd voor hebt) en goed te hydrateren, begint je lichaam met een stabiele basis. Dit helpt om energiedips later op de dag te voorkomen en zorgt ervoor dat je mentaal alerter bent.

           

          Positieve invloed op je humeur

          Door de dag rustig te beginnen, verminder je de kans op stress en gejaagdheid, waardoor je stemming over het algemeen beter zal zijn. Of jij nu de dag start met een boekje lezen of een korte wandeling maakt. Dit zijn allemaal activiteiten die stress kunnen verminderen en zorgen voor een beter humeur en dat is fijn voor iedereen!

           

          Ondersteuning van een gezonde levensstijl

          Als je een gezonde ochtendroutine hebt, ben je eerder geneigd om betere keuzes te maken gedurende de rest van de dag. Een voedzaam ontbijt voorkomt bijvoorbeeld ongezonde snacks later. Het is alsof de ochtendroutine een ‘domino-effect’ creëert voor de rest van je dag.

           

          Verbeterde slaapkwaliteit

          Een vaste ochtendroutine helpt om een natuurlijke slaap- en waakcyclus te ondersteunen. Door elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan, zelfs in het weekend, kan je lichaam wennen aan een consistent ritme, wat je slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert. Een vaste slaaproutine bevordert je energie, humeur en concentratie overdag. Hoe goed je slaapkwaliteit is, is ook afhankelijk van jouw avondroutine. Je avondroutine is van belang om je geest en lichaam te ontspannen en klaar te maken om te gaan slapen.

           

          De voordelen van een ochtendroutine voor productiviteit

          Naast de gezondheidsvoordelen helpt een ochtendroutine ook om je productiviteit te verhogen. De eerste momenten van de dag zijn van belang om met de juiste mindset aan je taken te beginnen. Bedenk goed voor jezelf wat jij belangrijk vindt in een ochtendroutine. Zo is het voor ons belangrijk dat we rustig de dag beginnen met een voedzaam ontbijt en alvast de agenda doornemen om te zien wat er op de planning staat. Maak een routine die past bij jou!

           

          Effectieve planning en prioritering

          Een ochtendroutine is het perfecte moment om je dag te plannen en je doelen te stellen. Door bijvoorbeeld vijf tot tien minuten te nemen om je taken op te schrijven en prioriteiten te stellen, begin je de dag gefocust. Het vermindert stress en verhoogt de productiviteit, omdat je een duidelijk beeld hebt van wat belangrijk is.

           

          Verhoogde creativiteit en focus

          Voor velen is de ochtend het moment waarop de geest het meest fris en alert is. Door creatieve taken of complexe problemen in de ochtend aan te pakken, kun je profiteren van je verhoogde mentale helderheid. Dit is vooral nuttig voor mensen die creatieve beroepen hebben, maar ook voor ondernemers die strategische beslissingen moeten nemen. Start de dag met de belangrijkste taken en sluit de dag af met minder complexe taken.

           

          Meer discipline en zelfbeheersing

          Een vaste ochtendroutine vereist discipline, maar helpt ook om discipline op andere gebieden van je leven te versterken. Door jezelf elke ochtend te ‘trainen’ om een specifieke routine te volgen, verbeter jij je zelfbeheersing en doorzettingsvermogen, wat een positief effect heeft op andere aspecten van je werk en leven. Zodra je een aantal weken of zelfs maanden jouw routine doet zal je merken dat het steeds minder moeite kost omdat het een gewoonte is geworden!

           

          Minder afleiding en stress

          Als je de dag begint zonder afleiding, kun je de rest van de dag productiever en met meer concentratie werken. Wanneer je tijd vrijmaakt om bewust te starten, kun je effectiever omgaan met onvoorziene situaties en verleidingen. Dit helpt je om minder stress te ervaren en verhoogt je algemene veerkracht. Dus pak niet gelijk je mobiel en ga scrollen op Tiktok of Instagram maar pak een boek of maak een gezellig praatje met je kinderen.

          ochtendroutine in den haag

          Tips voor een gezonde en productieve ochtendroutine

          Nu je weet welke voordelen een ochtendroutine biedt, geven we je enkele praktische tips om je eigen routine samen te stellen. Vergeet niet dat iedereen uniek is dus probeer de tips uit en pas het aan, aan jouw doelen, schema en wat jij fijn vindt.

           

          Begin met een glas water

          Hydratatie is essentieel om je lichaam op gang te helpen. Gedurende de nacht verlies je vocht, en een groot glas water bij het opstaan helpt je spijsvertering en geeft je lichaam direct een energieboost. Zelf ben ik, Lisanne, fan om een heerlijke grote kop thee te nemen. Vooral in de winterperiode is de warmte van thee heel fijn.

           

          Neem tijd voor beweging

          Je hoeft niet meteen een uur in de sportschool te staan; zelfs een korte stretch routine of een wandeling kan al wonderen doen. Hoe ouder we worden, hoe stijfer we vaak ook worden dus wat stretch oefeningen doen kan geen kwaad en kost weinig tijd! Beweging stimuleert je bloedsomloop, verhoogt je alertheid en activeert je lichaam, waardoor je beter voorbereid bent op de dag.

           

          Mediteer of schrijf jouw gedachtes op

          Begin de dag met een rustig. Wellicht vind jij het fijn om de dag te starten met meditatie- of ademhalingsoefeningen. Ook kan je ervoor kiezen om in een boekje jouw gedachtes op te schrijven en jouw focus voor de dag te noteren. Op deze manier heb jij direct je gedachtes op een rijtje gezet.

           

          Eet een voedzaam ontbijt

          Een gezond ontbijt voorziet je van de brandstof die je nodig hebt om productief te zijn. Kies voor een ontbijt met eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten, zoals havermout met fruit en noten, een groenteomelet, of kwark met fruit. Dit helpt je om langdurige energie te hebben en vermindert de kans op eetbuien later op de dag. Klik hier voor het artikel over voedzame ontbijtjes>>>

           

          Plan je dag en stel prioriteiten

          Neem even de tijd om je taken en doelen voor de dag op te schrijven. Door een korte to-dolijst te maken en prioriteiten te stellen, creëer je overzicht en voorkom je dat je de hele dag brandjes aan het blussen bent. Een goede planning in de ochtend zorgt ervoor dat je de rest van de dag meer gefocust en georganiseerd kunt werken. Zelf maak ik op vrijdag altijd alvast de planning voor de komende week. Alle taken met de meeste prioriteit aan het begin van de week en de minder belangrijke taken kunnen wat langer wachten. Op deze manier ga jij elke week voorbereidt in en hoef jij in de ochtend alleen nog je planning door te nemen en eventueel kleine aanpassingen te maken.

           

          Vermijd digitale afleiding

          Het is verleidelijk om direct je telefoon te pakken en sociale media of e-mails te checken. Probeer deze gewoonten echter te vermijden in de eerste uren van je dag. Dit voorkomt onnodige afleiding en stelt je in staat om de ochtend in te vullen op een manier die bijdraagt aan je energie en productiviteit.

           

          Voorbeelden van effectieve ochtendroutines

          Er zijn talloze manieren om een ochtendroutine in te vullen, en het belangrijkste is dat je een routine vindt die bij jouw leven en doelen past. Hieronder volgen enkele voorbeelden die jij kan proberen en aanpassen aan jouw leven!

           

          Ochtendroutine #1

          • Opstaan en een groot glas water drinken
          • Stretch oefeningen of een boek lezen
          • Voedzaam ontbijt klaarmaken en eten
          • Dag plannen en prioriteiten stellen
          • Momentje om met de kinderen te kletsen en klaar te maken voor de dag

           

          Ochtendroutine #2

          • Rustig opstaan, glas water drinken
          • Dagboek bijhouden en intenties voor de dag opschrijven
          • 10 minuten stretchen
          • Een voedzaam ontbijt maken en eten met de kinderen
          • Werkdag starten met een duidelijk plan

           

          Voor iedereen is een ochtendroutine weer anders! Bedenk goed voor jezelf wat voor jou werkt en wat voor jou haalbaar is. Zelfs een korte ochtendroutine kan al genoeg zijn om te zorgen voor een fitte en energieke dag.

           

          Hoe een ochtendroutine te behouden

          Een ochtendroutine bouwen kost tijd en geduld. Hier zijn enkele tips om je routine vol te houden!

          • Begin klein: start met één of twee activiteiten en bouw je routine langzaam op.
          • Wees consistent: probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan.
          • Pas aan waar nodig: je routine moet bij jouw leven passen, niet andersom.
          • Evalueer regelmatig: kijk welke activiteiten goed werken en welke minder effectief zijn.

           

          Conclusie

          Een ochtendroutine is een krachtig hulpmiddel voor zowel je productiviteit als jouw gezondheid. Het kost wat tijd en geduld maar zodra jij een routine hebt die past bij jou ga jij enorm veel voordelen ervaren. Help nodig om jouw routine? Bij ons staat de deur altijd open om samen te sparren!

          trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

          Contactformulier

            Contactformulier

              Contactformulier

                Contactformulier

                  Waarom krachttraining de stressrelease is voor ondernemers

                  krachttraining voor ondernemers

                  Waarom krachttraining de stressrelease is voor ondernemers? Als ondernemer sta je dagelijks voor talloze uitdagingen. Of het nu gaat om deadlines, financiële zorgen, klantenservice of het managen van personeel, de verantwoordelijkheid van het runnen van een bedrijf kan behoorlijk stressvol zijn. Stress kan zich opstapelen en zonder een fijne manier om deze spanning te verlichten, kan het negatieve effecten hebben op je gezondheid en productiviteit. Gelukkig is er een oplossing: krachttraining!

                   

                  Krachttraining is niet alleen geweldig voor je fysieke gezondheid, maar het biedt ook een fijne manier om je stress te verlichten. In deze blog bespreken we waarom krachttraining de perfecte stressrelease is voor drukke ondernemers en hoe het je kan helpen om je beter te voelen, je prestaties te verbeteren en je koppie weer scherp te maken.

                   

                  De impact van stress op ondernemers

                  Voordat we ingaan op waarom krachttraining zo’n effectieve tool is voor stressmanagement, is het belangrijk om te begrijpen hoe stress zich in het leven van een ondernemer vastbijt. Chronische stress kan een sluipmoordenaar zijn die op lange termijn schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid en prestaties.

                   

                  Fysieke gevolgen van stress

                  Langdurige stress kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagklachten, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast verhoogt chronische stress de aanmaak van het hormoon cortisol, wat kan leiden tot gewichtstoename, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor drukke ondernemers die toch al weinig tijd hebben om voor zichzelf te zorgen, kunnen deze fysieke gevolgen een belemmering vormen voor de productiviteit en welzijn. Klik hier om de blog te lezen over de impact van stress op jouw resultaat>>>

                   

                  Mentale en emotionele gevolgen van stress

                  Naast de fysieke klachten, kan stress je mentale helderheid en emotionele negatief beïnvloeden. Het maakt het moeilijker om gefocust te blijven, goed te presteren en effectieve beslissingen te nemen. Het leidt vaak tot gevoelens van angst, irritatie, en zelfs burn-out. Voor ondernemers, die voortdurend scherpe beslissingen moeten nemen en creatieve oplossingen moeten bedenken, kan dit een grote impact hebben op het succes van hun bedrijf.

                   

                  Waarom stressmanagement essentieel is

                  Omdat de gevolgen van stress zo veel impact hebben op je leven, is het essentieel om aan stressmanagement te doen. Dat is ook de reden dat onze coaches bij personal training en duo training ook ondersteunen met stress, slaap en voeding. Het heeft allemaal impact op elkaar, zowel negatief als positief. Zonder een manier om stress te verlichten, kan het zich ophopen en uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen of een afname van je professionele prestaties. Dit is waar krachttraining een sleutelrol kan spelen.

                  krachttraining den haag

                  Krachttraining als stressrelease

                  Krachttraining is een van de meest effectieve manieren om stress te verlichten. Dat wist jij nog niet hè? Het biedt zowel fysieke als mentale voordelen die ondernemers kunnen helpen om beter om te gaan met de dagelijkse stress en de eisen van het ondernemerschap.

                   

                  Het fysiologische/lichamelijke effect van krachttraining

                  Krachttraining stimuleert het lichaam op verschillende manieren om stress te bestrijden. Tijdens een krachttraining produceert je lichaam endorfine, de zogenaamde ‘geluk hormonen’. Endorfine werkt als natuurlijke pijnstillers en verminderen het gevoel van stress. Daarnaast verlaagt regelmatige krachttraining de aanmaak van cortisol, het hormoon dat verantwoordelijk is voor stress. Door de hormonale balans in je lichaam te verbeteren, helpt krachttraining je om je rustiger en meer ontspannen te voelen. Dat is ook de reden dat mensen vaak voordat ze gaan trainen geen zin hebben of het koppie vol is en ze na de training weer blij zijn en absoluut geen spijt hebben dat ze zijn gaan trainen.

                   

                  Krachttraining verbetert je slaap

                  Een van de meest onderschatte voordelen van krachttraining is de impact die het heeft op je slaap. Stress kan je slaap verstoren, wat leidt tot vermoeidheid en uiteindelijk nog meer stress. Krachttraining helpt echter om je slaapkwaliteit te verbeteren door je lichaam fysiek te vermoeien en je koppie te ontspannen. Een goede nachtrust is essentieel voor stressmanagement, omdat het je de mogelijkheid biedt om fysiek en mentaal te herstellen van de uitdagingen van de dag. Regelmatige krachttraining zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt en dieper slaapt, waardoor je de volgende dag verfrist en energiek wakker wordt. Klik hier om de blog te lezen waarin we alles vertellen over de impact van slaap>>>

                   

                  Fysieke uitlaatklep voor frustratie

                  Als ondernemer loop je dagelijks tegen allerlei obstakels aan, van tegenvallende resultaten tot frustrerende gesprekken. Krachttraining biedt een directe, fysieke uitlaatklep om die opgekropte frustraties los te laten. Of je nu zware gewichten tilt of met weerstandstraining werkt, het fysieke aspect van krachttraining geeft je de mogelijkheid om stress letterlijk van je af te laten glijden. Deze vorm van fysieke inspanning helpt je niet alleen om spanning in je spieren te verminderen, maar zorgt er ook voor dat je je mentaal lichter voelt na een sessie. Oftewel Krachttraining doen heeft een dubbel positief effect voor jou!

                   

                  Krachttraining en mentaal welzijn

                  Naast de fysieke voordelen, heeft krachttraining ook een heleboel positieve effecten op je brein. Voor ondernemers, die vaak een zware mentale belasting ervaren, kan krachttraining een belangrijke manier zijn om de mentale gezondheid te beschermen.

                   

                  Focus en mindfulness

                  Krachttraining vereist concentratie en focus, vooral als je met zware gewichten werkt of je vorm wilt verbeteren. Deze focus zorgt ervoor dat je in het moment leeft, wat een vorm van mindfulness creëert. Terwijl jij je richt op het voltooien van elke herhaling, laat je de stress van werk en andere verplichtingen (tijdelijk) los. Dit zorgt voor een pauze in de dagelijkse drukte en geeft je koppie de tijd om op adem te komen.

                   

                  Zelfvertrouwen en empowerment

                  Ondernemers worden vaak geconfronteerd met onzekerheid en uitdagingen die hun zelfvertrouwen kunnen aantasten. Krachttraining helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen door je in staat te stellen fysieke vooruitgang te zien. We houden er allemaal van om resultaat te zien en te voelen. Elke keer dat je meer gewicht kunt tillen of een nieuwe oefening onder de knie krijgt, voel jij je sterker en zelfverzekerder. Dit gevoel van empowerment vertaalt zich ook naar je professionele leven, waar je beter bestand bent tegen stressvolle situaties en je veerkracht toeneemt.

                   

                  Verminderen van angst

                  Studies tonen aan dat krachttraining, net als andere vormen van lichaamsbeweging, angst kan verminderen. Dit komt doordat lichaamsbeweging de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine bevordert, die een belangrijke rol spelen in het reguleren van je humeur. Voor ondernemers die gevoelig zijn voor periodes van angst of neerslachtigheid, kan krachttraining helpen om de mentale balans te verbeteren.

                  krachttraining en ondernemen

                  Krachttraining als onderdeel van stressmanagement voor ondernemers

                  Hoewel krachttraining op zichzelf al veel voordelen biedt voor het verlichten van stress, kan je ook een plan maken voor een breder stressmanagementplan voor ondernemers. Door krachttraining te combineren met andere gewoonten die zorgen voor een fitte en energieke leefstijl, kun jij een manier vinden die ervoor zorgt dat jij je stress kan verminderen en weet hoe je ermee om kan gaan.

                   

                  Structuur en routine

                  Voor ondernemers die vaak te maken hebben met onregelmatige schema’s en onverwachte taken, biedt krachttraining een gevoel van structuur en routine. Het plannen van regelmatige krachttraining sessies, bijvoorbeeld drie tot vier keer per week, zorgt voor een vast moment van de dag waarop jij je kunt concentreren op jezelf en je lichaam. Deze routine helpt niet alleen om stress te verminderen, maar biedt ook een gevoel van controle te midden van de chaos van het ondernemerschap.

                   

                  Tijd voor jezelf

                  Veel ondernemers worstelen met het vinden van tijd voor zichzelf, omdat ze altijd bezig zijn met het bedrijf. Krachttraining kan een uitstekende manier zijn om jezelf die broodnodige tijd te gunnen. Het geeft je een excuus om even afstand te nemen van werk en volledig gefocust te zijn op jezelf. Deze momenten van ‘me-time’ zijn van belang om op lange termijn gezond en productief te blijven.

                   

                  Sociale interactie en steun

                  Krachttraining kan ook een sociale kant hebben, vooral als je traint in een sportschool of met een personal trainer. Het trainen met anderen kan een gevoel van gemeenschap en steun creëren, wat belangrijk is voor stressmanagement. Voor ondernemers, die vaak eenzaam kunnen zijn in hun werk, kan het trainen met gelijkgestemden een positieve invloed hebben op hun emotionele welzijn. Klik hier om te lezen over het belang van gelijkgestemden>>>

                   

                  Hoe te beginnen met krachttraining voor stressrelease

                  Als je een drukke ondernemer bent die zijn stress wil verlichten door middel van krachttraining, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Hier zijn enkele praktische tips om te beginnen!

                   

                  Begin met de basis

                  Je hoeft niet meteen zware gewichten te tillen of complexe oefeningen te doen om de voordelen van krachttraining te ervaren. Begin met eenvoudige, samengestelde oefeningen zoals squats, deadlifts, en lat pull down. Focus eerst op de techniek aanleren en stap voor stap het gewicht verhogen. Probeer ook verschillende oefeningen uit zodat jij erachter komt welke oefeningen je fijn vindt en welke absoluut zijn.

                   

                  Consistentie is belangrijk

                  Net als bij het runnen van een bedrijf is consistentie belangrijk bij krachttraining. Probeer een schema op te stellen dat haalbaar is binnen je drukke agenda. Zelfs dertig minuten per sessie, twee keer per week, kan al een groot verschil maken! Hou in gedachten dat je beter iets kan doen dan helemaal niets. Je hebt maar één lichaam dus zorg goed voor jezelf.

                   

                  Werk samen met een professional

                  Als je nieuw bent in krachttraining, kan het nuttig zijn om samen te werken met een personal coach. Een coach kan je helpen om een programma op te stellen dat is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Bovendien kan een coach je helpen om scherp te blijven op je stressmanagement.

                   

                  Maak er een gewoonte van

                  Door krachttraining een vast onderdeel van je routine te maken, creëer je een gewoonte die stress kan verminderen en je energie en focus kan verbeteren. Zie het niet als een extra verplichting, maar als een investering in jezelf en je bedrijf.

                   

                  Conclusie: krachttraining voor ondernemers als stressrelease

                  Voor drukke ondernemers is krachttraining de perfecte stressrelease. Het biedt zowel fysieke als mentale voordelen, van het verlagen van stresshormonen tot het verbeteren van zelfvertrouwen en slaapkwaliteit. Door krachttraining regelmatig in je routine op te nemen, kun je niet alleen stress beter beheersen, maar ook sterker, veerkrachtiger en productiever worden. Het is een investering in je eigen gezondheid, die zich direct vertaalt naar succes op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Ben jij er klaar voor om samen aan de slag te gaan om jouw gezondheid te verbeteren? KLIK HIER

                  trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

                  Contactformulier

                    Contactformulier

                      Contactformulier

                        Contactformulier

                          Hoe voeding, training en slaap samenwerken voor resultaat

                          Hoe voeding, training en slaap samenwerken voor resultaat

                          Hoe voeding, training en slaap samenwerken voor resultaat is een artikel waarin jij erachter komt dat een fitte leefstijl zoveel meer is dan alleen trainen. Het bereiken van optimale prestaties, of dat nu op sportief gebied, op het werk of in het dagelijks leven is, hangt af van het samenspel tussen drie factoren: voeding, training en slaap. Veel mensen richten zich op slechts één of twee van deze elementen, maar pas wanneer je ze alle drie in balans brengt, zul je de maximale voordelen ervaren. In deze blog zullen we dieper ingaan op hoe voeding, training en slaap samenwerken om zoveel mogelijk resultaat te behalen en behouden en ook hoe je deze drie pijlers kunt optimaliseren voor betere prestaties.

                           

                           

                          De rol van voeding in optimale prestaties

                          Voeding is de brandstof die je lichaam nodig heeft om goed te presteren. Wat je eet heeft een directe invloed op je energieniveau, herstelvermogen en algehele gezondheid. De juiste voedingsmiddelen voorzien je lichaam van essentiële macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en micronutriënten (vitamines en mineralen) die je nodig hebt voor fysieke en mentale prestaties. Voeding speelt een enorme rol in het behalen van jouw fysieke en mentale doelen.

                           

                          Koolhydraten: de energiebron van je lichaam

                          Koolhydraten worden vaak gezien als de primaire brandstofbron voor het lichaam, vooral tijdens fysieke activiteit. Wanneer je traint, gebruikt je lichaam glycogeen (opgeslagen koolhydraten) als brandstof. Een tekort aan koolhydraten kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en een afname in prestaties. Het is daarom belangrijk om voldoende complexe koolhydraten te eten, zoals volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten.

                           

                          Tip

                          Eet twee tot drie uur voor een training een koolhydraatrijke maaltijd, zoals havermout met fruit, om je energieniveau tijdens de workout hoog te houden.

                           

                          Eiwitten: bouwstenen voor herstel en spieropbouw

                          Eiwitten spelen een belangrijke rol in het herstel en de opbouw van spierweefsel na een training. Dat is ook de reden dat wij hier, als coaches, altijd op hameren om genoeg eiwitten te eten dagelijks. Zonder voldoende eiwitten zal je lichaam minder goed herstellen van een training, wat kan leiden tot vermoeidheid en (extra) spierpijn. Eiwitten zijn essentieel voor het repareren van kleine spierscheurtjes die optreden tijdens krachttraining of intensieve workouts.

                           

                          Tip

                          Doe jij aan krachttraining? De algemene richtlijn voor krachtsporters is om 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag te nemen aan eiwitten. Wil jij precies weten hoeveel eiwitten je moet nemen dagelijks? Neem contact op met jouw coach!

                           

                          Gezonde vetten: voor langdurige energie en herstel

                          Vetten, vooral gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren uit vis, noten en zaden, zijn cruciaal voor de algehele gezondheid en helpen bij het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Ze bieden ook een langdurige energiebron voor lagere intensiteittrainingen of tijdens langere inspanningen zoals duursporten.

                           

                          Tip

                          Voeg gezonde vetten toe aan je maaltijden in de vorm van avocado, olijfolie of vette vis zoals zalm. En vergeet niet dat af en toe een wat minder optimale keuze zoals chocola ook gewoon mag!

                           

                          Hydratatie: de sleutel tot uithoudingsvermogen

                          Voldoende water drinken is net zo belangrijk als het juiste voedsel eten. En toch drinken de meeste mensen veel te weinig dagelijks. Uitdroging kan leiden tot verminderde prestaties, zowel fysiek als mentaal. Wanneer je traint, verlies je vocht door zweet en ademhaling, dus het is belangrijk om je vochtbalans aan te vullen.

                           

                          Tip

                          Drink ten minste 500 ml water voor je training, en blijf tijdens en na de training regelmatig kleine hoeveelheden drinken om gehydrateerd te blijven. Vind jij water vervelend of niet lekker om te drinken? Maak je water lekker door Slimpie siroop, citroen of munt in je water te doen. Jij kan ook afwisselen met een kopje thee en daar heb je tegenwoordig enorm veel keus in qua smaken.

                          voedzame maaltijden den haag

                          Training: het fundament van prestatieverbetering

                          Training, of dat nu krachttraining, cardio of flexibiliteitstraining is, speelt een belangrijke rol in het verbeteren van je fysieke prestaties. Echter, de manier waarop je traint, in combinatie met hoe jij je voeding en slaap beheert, bepaalt de effectiviteit van je inspanningen.

                           

                          Krachttraining: het opbouwen van kracht en spiermassa

                          Krachttraining is van belang voor jong en oud! Hier hebben wij al een blog over geschreven en kan je HIER lezen. Daarnaast is krachttraining essentieel voor het ontwikkelen van spiermassa en het verhogen van kracht. Dit type training stimuleert spiervezels om te groeien en sterker te worden. Het is belangrijk om krachttraining in je routine op te nemen, niet alleen voor atletische prestaties, maar ook voor algemene gezondheid en het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

                           

                          Tip

                          Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker krachttraining wordt. Dit zorgt er juist voor dat jij energiek en sterk ouder wordt. Daarom willen wij de tip meegeven dat het nooit te laat is om te starten met krachttraining, zolang jij uiteindelijk maar start met krachttraining! Met krachttraining kan jij volledig jouw trainingsschema aanpassen aan jouw trainingsniveau. Dat is zo fijn aan deze manier van trainen, het is voor iedereen.

                           

                          Cardiovasculaire training: het verbeteren van uithoudingsvermogen

                          Cardiovasculaire training, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, is belangrijk voor het verbeteren van je cardiovasculaire conditie, wat leidt tot een beter uithoudingsvermogen. Regelmatige cardio helpt je lichaam om efficiënter zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren te vervoeren, wat belangrijk is voor zowel duur- als krachtprestaties.

                           

                          Tip

                          Voeg twee tot drie keer per week cardio toe aan je routine. Nog helemaal nooit iets gedaan met cardio? Begin eerst met regelmatiger wandelen en bouw dit op. Wandelen is de meest krachtige manier van verbranden en een basisconditie opbouwen zonder dat het enorme inspanning kost. Als je al een basisconditie hebt kan je bijvoorbeeld gaan zwemmen, hardlopen, fietsen etc.

                           

                          Slaap: de herstelfactor die vaak wordt onderschat

                          Slaap is een van de belangrijkste, maar vaak meest verwaarloosde, elementen van optimale prestaties. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de fysieke inspanning die je hebt geleverd, en worden hormonen zoals groeihormoon aangemaakt die bijdragen aan spierherstel en -groei.

                           

                          Slaap en herstel

                          Wanneer je slaapt, doorloopt je lichaam verschillende fasen van herstel. In de diepe slaapfasen worden weefsels gerepareerd, spieren hersteld en worden belangrijke hormonen geproduceerd die essentieel zijn voor spieropbouw, vetverlies en algemene gezondheid. Te weinig slaap kan dit herstelproces verstoren, wat resulteert in een verminderde fysieke en mentale prestatie.

                           

                          Tip

                          Streef naar zeven tot negen uur slaap per nacht, vooral na intensieve trainingsdagen, om je lichaam de tijd te geven om volledig te herstellen.

                           

                          Slaap en cognitieve prestaties

                          Niet alleen fysiek, maar ook mentaal herstel vindt plaats tijdens de slaap. Je hersenen verwerken informatie, versterken het geheugen en verbeteren cognitieve functies zoals concentratie en probleemoplossend vermogen. Er is een reden dat topatleten veel waarde hechten aan genoeg slaap en ook genoeg slaap pakken elke dag weer.

                           

                          Tip

                          Creëer een consistente slaaproutine door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam om een natuurlijk slaappatroon te ontwikkelen, wat de kwaliteit van je slaap verbetert.

                           

                          Hoe slaaptekort je prestaties beïnvloedt

                          Chronisch slaaptekort kan leiden tot verminderde energie, slechte focus, een verhoogd risico op blessures en langzamer spierherstel. Klik hier voor de blog waarin we alles bespreken over slaap>>>

                           

                          Tip

                          Vermijd het gebruik van schermen (telefoon, laptop) een uur voor het slapengaan, aangezien blauw licht de aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor slaap, verstoort. Lees een boek of wat anders zodat jij rustig kan gaan slapen en je slaap niet wordt verstoord.

                          workout den haag

                          Hoe voeding, training en slaap samenwerken

                          Hoewel elk van deze drie elementen – voeding, training en slaap – op zichzelf belangrijk is, ligt de sleutel tot succes in het combineren en optimaliseren van alle drie. Wanneer je deze pijlers toepast in je leefstijl (niet alles tegelijkertijd zullen de voordelen zich versterken en zal je merkbare vooruitgang boeken.

                           

                          Het belang van timing

                          De timing van je voeding, slaap en training is ook van belang. Een goed geplande maaltijd voor en na je training zorgt ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft om optimaal te presteren en snel te herstellen. Iedereen is uniek en daarom is het altijd uitproberen wat voor maaltijd voor jou werkt voor de training en hoelang van tevoren eten goed gaat met trainen. Voldoende slaap helpt je lichaam om volledig te herstellen, terwijl regelmatige training ervoor zorgt dat je spieren sterker worden en je uithoudingsvermogen toeneemt.

                           

                          Slaap en voeding: de invloed op training

                          Slaap en voeding werken samen om de effecten van training te ondersteunen. Zonder goede voeding zal je lichaam niet de juiste bouwstoffen hebben om spieren op te bouwen en energie te leveren voor trainingen. Zonder voldoende slaap herstelt je lichaam niet goed, wat je prestaties negatief beïnvloedt, zelfs als je gezond eet en traint.

                           

                          Conclusie

                          Het bereiken van jouw doelen gaat zoveel verder dan voedzaam eten en een paar keer trainen in de week. Voeding, training en slaap zijn de drie fundamentele pijlers die je fysiek en mentaal ondersteunen, en hun samenwerking is van belang voor succes. Of je nu een professionele atleet bent of dat jij fitter en energieker wilt zijn, het in balans brengen van deze drie elementen zal leiden tot betere prestaties, snellere resultaten en een verbeterde kwaliteit van leven. Het is niet zo gek dat je niet precies weet hoe en waar je moet beginnen. Neem daarom contact op met onze coaches, wij staan voor je klaar!

                          trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

                          Contactformulier

                            Contactformulier

                              Contactformulier

                                Contactformulier