Invloed van stress op afvallen in Den Haag

invloed van stress op afvallen in Den Haag

Invloed van stress op afvallen in Den Haag is een artikel waarbij we dieper ingaan over de effecten van stress als je gewicht wilt verliezen. Nu denk je misschien dat het totaal geen effect heeft op elkaar, toch heeft het zeker wel effect op elkaar. Ik ga alle effecten vertellen van stress en waarom het effect heeft op afvallen. Veel lees plezier en hopelijk leer je er wat van.

 

Wat is stress?

Stress betekent dat je spanning of druk ervaart. Je hebt twee soorten stress het soort stress wat je hebt voordat je een presentatie moet geven of het soort stress wat langdurig aanwezig is. Deze twee soorten stress heten acute en chronische stress.

 

Acute stress

Acute stress is wanneer je tijdelijk last hebt van druk. Denk hierbij aan het geven van een presentatie of een spannend gesprek met je werkgever. Je lichaam maakt adrenaline aan, je ademhaling versnelt en je hartslag begint ook te stijgen. Met acute stress is niks mis mee. Dit kan juist zorgen voor extra motivatie en concentratie tijdens zo’n presentatie. Zodra het voorbij is zal de spanning ook dalen en heeft je lichaam genoeg tijd om te herstellen.

 

Chronisch stress

Dit is een ander verhaal! Als je stress langer duurt wordt het toch wel vervelend. Je kan hierbij denken aan klachten zoals hoofdpijn, trillen en vermoeidheid. Dit zijn  signalen dat je lichaam continu in een stress modus zit. Daarnaast kan je ook meer gaan piekeren en ervaar je concentratieproblemen als je langdurig stress hebt. Je kan stress opdelen in fysieke klachten en emotionele klachten.

 

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Buikklachten
 • Rug- en nekklachten
 • Hoge bloeddruk

 

Emotionele klachten:

 • Moeite met concentreren.
 • Piekeren
 • Vergeetachtig
 • Te veel of te weinig eten.
 • Slecht slapen

 

Als dit soort klachten jou bekend voorkomt dan is het tijd om je stress te gaan aanpakken. Je kan klachten vrij leven, maar dan moet je wel wat doen om je stress te minderen. Je hebt waarschijnlijk nog wat extra motivatie nodig om actie te gaan ondernemen dus lees vooral verder want nu gaan we kijken wat voor effect het heeft op je training en je voeding.

Effecten van stress op je training

Wat denk je dat er gebeurd als je bovenstaande klachten krijgt? Dan heeft dat honderd procent ook effect op je training. Uit onderzoek blijkt dat je krachttoename vermindert! En dat is juist iets wat we niet willen. Daarnaast duurt het ook veel langer om van je training te herstellen dit kan wel oplopen tot veertig procent langer dan normaal. Dat is niet niks! Als je veel stress hebt kan je beter even je training aanpassen, vooral als je weet dat er een kans bestaat dat je herstel veertig procent langer duurt. Het ligt eraan hoeveel stress je ervaart, maar pas bijvoorbeeld het gewicht aan of de intensiteit verlagen. Op die manier kan je nogsteeds trainen maar wel goed herstellen van je training.

 

Effecten van stress op je dieet

Jammer genoeg heeft stress ook effect op je voeding. Het effect bij acute en chronisch stress is bij beide weer anders.

 

Effecten van acute stress op je voeding

Zoals ik net al benoemde is acute stress het soort stress wat snel opkomt, maar het is maar voor een korte periode(presentatie geven) en dan daalt de stress weer. Acute stress zorgt ervoor dat je hongergevoel wordt onderdrukt. Dat betekent niet dat je hongergevoel een hele dag wegblijft. Zodra de spanning of druk is afgenomen zal je hongergevoel weer terug komen. Het is maar tijdelijk dat het een effect heeft op je keuzes rondom voeding. Je zal waarschijnlijk niet gaan eten rondom het stress moment aangezien je lichaam de honger onderdrukt, maar daarna zal het gewoon weer terug komen. Acute stress heeft maar weinig tot niet effect op je voeding, je zal daarna weer gaan eten.

 

Effecten van chronische stress op je voeding

Dit is het soort stress wat langdurig is en ook niet heel best voor je gezondheid is. Chronische stress heeft daarom ook meer effect op je voeding, door deze stress krijg je namelijk juist meer eetlust! Het is niet zo dat je lichaam daadwerkelijk vraagt om meer eten, je hebt alleen meer trek. Het is best logisch dat je wilt snacken, want zoals je bij de effecten hebt gelezen slaap je ook slechter. Zodra je slechter gaat slapen heb je meer behoefte aan cafeïne en suiker en voilà daarom heb je trek. Lees hier onze blog over wat voor effecten een slaaptekort heeft op je resultaat>>> . Naast dat je moe bent en daardoor behoefte hebt aan suiker voor een opkikker, is een snack ook hele fijne comfort food. Het ligt eraan per persoon en hoe erg je stress is, maar je kan meer gaan snacken doordat het zorgt voor een comfortabel gevoel. Dat zijn dus zeker gevolgen die je in de gaten moet houden als je veel stress ervaart.

stress heeft invoed op je gedrag

Hoe je stresslevel verlagen?

Nu we weten wat de effecten zijn van stress is het tijd om er wat aan te doen. Ik denk dat ik genoeg heb vertelt over waarom te hoge stress en te lange stress niet goed is voor je gezondheid en dat niemand er nu aan twijfelt om er wat aan te gaan doen. Er zijn verschillende tools die je kan doen om je stress te verlagen. Je moet het wel een kans geven en een langere periode uitproberen voordat je roept dat het niet werkt! Consistent zijn en dan zal je snel genoeg ervaren dat het je stress verlaagd.

 

Tips om stress te verlagen:

 • Zet je mobiel een uur voordat je gaat slapen uit.
 • Lees een boek voordat je gaat slapen.
 • In de ochtend niet gelijk op je mobiel kijken, maar eerst rustig opstaan.
 • Plan in je agenda blokken in waarin je pauze houdt om rustig te eten.
 • Wandel een rondje buiten.
 • Neem overal een boekje mee naartoe en schrijf daar je gedachtes in op als je hoofd overloopt.
 • Zet je laptop(werk) uit uiterlijk een uur voordat je gaat slapen(liever eerder natuurlijk).

 

Genoeg tips om je stress mee te verlagen. Begin niet met alle tips gelijk, maar kies er twee uit en begin daarmee. Doe het consistent elke dag en houdt dit vol totdat het een nieuwe gewoonte is. Zodra het een nieuwe gewoonte is kan je twee nieuwe tips gaan uitproberen om je stress te verlagen. Zo ga je stap voor stap je stress minderen en naast je drukke planning ook rust momenten inplannen. Rust momenten die iedereen nodig heeft! Doe het ook echt stap voor stap en geef jezelf de tijd om er een gewoonte van te maken.

 

Coaching en stress

Mocht je echt niet weten hoe je moet beginnen om je stress onder controle te krijgen of wil je hulp omdat je net even dat doorzettingsvermogen mist? Ga dan opzoek naar een coach die jou kan helpen om jouw stress level te verbeteren. Een coach kan je helpen op gebied van stress, maar je kan ook kijken naar een coach die je ook helpt met een gezonde leefstijl. Zo pak je niet alleen je stress aan maar ga je samen kijken naar je gehele leefstijl. Dan kan je samen stap voor stap je leefstijl verbeteren en je valkuilen in kaart brengen. Door een coacht te nemen die je helpt met je leefstijl heb je één persoon die je helpt met je voeding, training, stress, slaap etc. dat kan veel fijner zijn, want dan heb je één contact persoon voor al je vragen betreft leefstijl. Dan hoef je niet voor voeding naar persoon A, voor je training naar persoon B en vervolgens voor je stress naar persoon C. toch wel fijn als je voor al je vragen naar één persoon kan gaan en diegene jou inmiddels ook op alle vlakken goed kent.

 

Dus twijfel vooral niet om opzoek te gaan naar een coach als je last hebt van veel stress. Je kan net even je leven wat makkelijker maken als je stress level niet elke dag zo knetter hoog is. Een drukke planning zonder stress klinkt toch een stuk aangenamer! En twijfel ook niet om contact op te zoeken met ons voor advies. Wie weet kunnen wij je op weg helpen en mocht je zeker weten dat je jouw stresslevel wilt aanpakken dan kan je natuurlijk ook even bellen of mailen om een proefsessie in de plannen. Ook als je niet altijd stress hebt, maar af en toe wat pieken hebt kunnen wij je ook helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat die pieken beter te handhaven zijn dan nu!

 

Minder stress ervaren?

Onze coaches kunnen jou daarbij mee helpen. Door samen stap voor stap je leefstijl aan te passen zodat je meer rust momenten hebt en minder stress hebt.

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren

Contactformulier