Effecten van krachttraining op jouw gezondheid

krachttraining heeft veel voordelen

Effecten van krachttraining op jouw gezondheid is een artikel waarin we jou gaan meenemen in de wereld van krachttraining. Eigenlijk zijn er alleen maar positieve effecten van krachttraining en geen negatieve. Dat betekent dat ook jij er baadt bij hebt om krachttraining te gaan doen. Lees in dit artikel alles over krachttraining en dan zien we jou vast snel in de sportschool!

 

Wat is krachttraining?

Krachttraining doe je zodat je spiergroei gaat creëren. Spiergroei is een vorm van aanpassing van je lichaam aan een opgelegde prikkel. Er zijn verschillende vormen van aanpassingen die horen bij verschillende vormen van prikkels.  Zo zal een prikkel die je hartslag flink en langdurig omhoog jaagt, aanpassingen bewerkstelligen in het uithoudingsvermogen. Een zware fysieke belasting zal weer eerder voor aanpassingen zorgen die je sterker maken. Elke prikkel die je lichaam krijgt, wekt een bepaalde reactie op. Dit geldt niet alleen voor training maar ook voor prikkels zoals stress, voeding, leefstijl etc. Wil je meer spieren opbouwen? Dan zal je krachttraining moeten doen maar ook alle andere prikkels zoals voeding, stress en slaap meenemen. Je zal dus regelmatig je spieren een prikkel willen geven als je spiermassa wilt opbouwen en dit doe je daar oefeningen te doen in de sportschool.

 

Effecten van krachttraining

Krachttraining heeft zeker effect op je lichamelijk maar ook mentaal heeft krachttraining een positief effect.

 

Fysieke effecten

Bij fysieke effecten van krachttraining is niet alleen de zichtbare effecten maar ook de voordelen die binnen in je lichaam zich afspelen. Krachttraining doet meer met je lichaam dan dat je denkt!

 

Krachttraining vergroot ook je lichaamsbewustzijn en je proprioceptie, je leert wat je met je lichaam kan en hoe je het moet gebruiken. Bijvoorbeeld het vinden van een neutrale positie van de wervelkolom, als je dit beheerst kun je dit inzetten bij het tillen en dragen van objecten of je houding tijdens het zitten.

 

Groot voordeel van krachttraining vind ik zelf dat je heel bewust bent van je eigen lichaam en hoe het werkt. We hebben het dan niet over of je wel of niet voelt of je moet plassen. Maar over écht je spieren voelen en hoe ze bewegen. Je wordt bewust van hoe je spieren bewegen, maar ook dat je ze goed voelt aanspannen. Je voelt dat de spieren moeite moeten doen.

 

Daarnaast leer je ook van een personal trainer of als je zelf onderzoek doet welke spieren je moet voelen en hoe die spier door je lichaam heen loopt. Het is nu niet meer zomaar een deadlift, maar een oefening waarvoor je core, hamstring en billen die kracht moeten leveren en aanspannen. Je past dit ook gelijk toe met het sjouwen van zware boodschappentassen.  Je spant bewust je spieren aan.

 

Door krachttraining leer je juist beter je lichaam te controleren. Vooral bij ouderen is dit weer heel belangrijk. Op oudere leeftijd kan het voorkomen dat je wat vaker valt/struikelt. Door krachttraining te doen kan dit worden voorkomen. Niet alleen maar door lichaamscontrole of lichaamsbewust zijn, maar ook door de spiermassa. Stel je voor je bent zeventig jaar en doet al enkele jaren krachttraining. Ondanks de goeie lichaamscontrole struikel je over een stoepje. Je valt hard op de grond. In plaats van gelijk je heup te breken heb je alleen een grote blauwe plek, schaafwonden en ben je goed beurs. Je spiermassa heeft de klap opgevangen!

 

Ouderdom gaat gespaard met het verlies van spiermassa maar dit is eigenlijk iets wat we juist niet willen aangezien je hierdoor juist meer afhankelijk wordt van anderen. Door krachttraining te doen en dagelijks lekker te bewegen houdt je jezelf fit en sterk, ook als je ouder bent. Oftewel je blijft langer onafhankelijk als jij krachttraining doet.

 

Wat zijn gevolgen van niet sporten?

  • Hoge bloeddruk.
  • Een verlaagde stofwisseling.
  • Meer moeite om dagelijkse bezigheden zelfstandig te doen.
  • Instabiliteit

 

Het is zeker wel van belang dat oudere mensen krachttraining doen om de gezondheid te behouden. Daarnaast heeft het veel positieven effecten op ouderen zoals verhoogde botdichtheid, verhoogde coördinatie, spierkracht en minder hoge bloeddruk. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten om langer zelfstandig te zijn met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

 

Daarnaast is een positief effect van krachttraining dat je minder last krijgt van pijntjes. Natuurlijk is dit alleen zo als je het correct toepast. Als jij met verkeerde techniek traint blijf je ook last houden van pijntjes of krijg je zelf nieuwe pijntjes erbij! Focus je eerst op de techniek van elke oefening en ga dan pas meer focus leggen op kracht. Kwaliteit van bewegen staat altijd bovenaan. Er zijn nog meer fysieke voordelen van krachttraining maar vandaag hou ik het bij deze drie zodat we ook nog kunnen kijken naar de mentale effecten! Tijdens onze masterclass gaan we dieper in op alle voordelen van krachttraining>>>

 

Mentale effecten

Een groot voordeel van krachttraining is dat je meer zelfvertrouwen ervan krijgt. Het eerste moment dat je een sportschool in stapt kan spannend zijn. Je hebt al een tijdje niks gedaan en nu sta je in de sportschool. Je scant je pas, loopt naar binnen en stapt het krachthonk binnen. Grote mannen, hele grote mannen en ook grote vrouwen, heel veel gewichten en veel kieskeurige blikken om je heen. Ja, dat is zeker ongemakkelijk en je voelt je echt een groentje in de gym.

 

Maar je gaat zelf onderzoek doen naar oefeningen en technieken of je neemt een personal trainer in de arm of een online coach. Je gaat meer kennis op doen en je gaat aan de slag. Je gaat zwaarder trainen en voelt je steeds meer op je gemak met oefeningen doen. Je voelt je steeds meer vertrouwd met de oefeningen.

 

En daar heel stiekem om het hoekje komt je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen groeit, je kennis groeit en je begint het echt te zien als je nieuwe hobby en passie. Je hebt het naar je zin in de sportschool. Resultaat is ook goed te zien en hierdoor begin je steeds meer te stralen. Hoppa, daar sta je dan met opgeheven hoofd een deadlift te doen in het krachthonk.

 

Door dit zelfvertrouwen ga je dit niet alleen toepassen in de sportschool, maar ook in je dagelijkse leven. Je hebt meer energie om buiten te spelen met je kinderen. Meer vastberaden om te gaan voor een promotie. Meer drive om in slechte tijden door te pakken. Dat is wat krachttraining met je doet.

 

Als laatste voordeel is krachttraining een hele goede uitlaatklep. Muziek in je oren en lekker een uurtje zweten in de sportschool en je frustratie eruit gooien. Even een momentje voor jezelf!

 

Dit gevoel zal je niet gelijk vanaf dag één hebben aangezien je nog aan het ontdekken bent wat je wel en niet leuk vindt aan trainen en hoe alles werkt. Blijf daarom vooral door trainen en focus je op techniek en je progressie. Je zal merken dat je na een tijdje het ook gaat zien als een uitlaatklep. Fysiek jezelf uitputten waardoor je mentaal weer wat rustiger bent.

krachttraining met een personal trainer

Waar moet jij op letten met krachttraining?

Nu we weten dat er veel mentale en fysieke effecten zijn van krachttraining is het ook van belang om te weten waar jij op moet letten tijdens je training.

 

Kwaliteit staat voorop

Kwaliteit van bewegen is iets wat bij iedereen bovenaan zou moeten staan. Hier bedoelen we mee dat je eerst gaat focussen op de techniek van elke oefening. Als je bijvoorbeeld een deadlift gaat doen oefen eerst wat je houding is tijdens de beweging voordat je meer gewicht gaat toevoegen. Als je alleen traint kan jij jezelf filmen zodat je jouw techniek kan checken en ook kan verbeteren.

 

Hulp van een expert

Twijfel je of je techniek goed is of heb je überhaupt geen ervaring met krachttraining. Dan kan het heel fijn zijn om hulp te krijgen van een personal trainer. Een personal trainer kan je tijdens de trainer ondersteunen en corrigeren. Dit zorgt ervoor dat je vanaf moment één op de juiste manier leert bewegen en ook voelt hoe je correct moet bewegen.

 

Stel jouw vragen aan een gezondheidsexpert

Ik begrijp helemaal dat jij zoveel vragen hebt op gebied van krachttraining mar wellicht ook op gebied van voeding, stress of slaap. Gelukkig kan jij al jouw brandende vragen stellen tijdens onze masterclass aan twee gezondheidsexperts. Deze masterclass draait om jou en jouw gezondheid! Na deze masterclass kan jij met makkelijke tools je leefstijl veranderen zonder restricties of andere drastische regels.

 

Wat jij gaat leren tijdens dit event:

  • Hoe jij een sterk en fit lichaam kan krijgen zonder eindeloze cardiosessies en zes keer per week krachttraining te doen.
  • Stappenplan om voor altijd beter te slapen.
  • Alles over gezonde voeding, afvallen zonder een dieet en hoe jij hiermee kan starten.
  • Wat stress met jouw lichaam doet en hoe jij hier mee om kan gaan.
  • Jij kan al je brandende vragen aan twee gezondheidsexperts vragen en hier ook direct antwoord op krijgen.

 

Daarnaast omring jij jezelf deze ochtend met gelijkgestemden zodat jullie van elkaar kunnen leren maar ook elkaar kunnen helpen. En na afloop krijg je een super leuke goodiebag met onder andere een voucher voor een gratis PT sessie, een overzicht van wat er is besproken zodat je het niet kan vergeten en natuurlijk nog wat lekkers! Weg met al die pijntjes en ongemakken en tijd voor een fitte en energieke leefstijl die jij de rest van je leven kan volhouden.

Maak jouw gezondheid weer prioriteit!

Kom naar de Masterclass Beter Leven.

Lees ook onze andere blogs

Hoe vind jij een goeie personal trainer in Den Haag?

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren