Voordelen van krachttraining.

krachtraining van trainer joshua

Voordelen van krachttraining zijn niet alleen fysiek maar ook mentaal. Krachttraining is iets wat iedereen zou moeten doen want het heeft te veel voordelen om het niet te doen. Je ziet veel mensen in de sportschool of krachttraining doen of cardio. Alleen voor veel mensen is krachttraining doen een grote drempel. Ze denken dat ze gelijk eruit zien als een bodybuilder of dat ze het niet kunnen en dat terwijl allebei niet waar is. Na het lezen van deze blog hoop ik dat jij gaat inzien dat krachttraining doen voor iedereen van belang is.

Vijf voordelen van krachttraining

Vandaag geef ik jou vijf voordelen van krachttraining. zoals je zal merken hebben deze vijf voordelen weinig te maken met het uiterlijk.

 

Voordeel één vergroot onafhankelijkheid ouderen

Ouderdom gaat gespaard met het verlies van spiermassa. Maar dit is eigenlijk iets wat we juist niet willen aangezien je hierdoor juist meer afhankelijk wordt van anderen. Door krachttraining te doen en dagelijks lekker te bewegen houdt je jezelf fit en sterk, ook als je ouder bent.

 

Wat zijn gevolgen van niet sporten?

  • Hoge bloeddruk.
  • Een verlaagde stofwisseling.
  • Meer moeite om dagelijkse bezigheden zelfstandig te doen.
  • Instabiliteit.

 

Het is zeker wel van belang dat oudere mensen krachttraining doen om de gezondheid te behouden. Daarnaast heeft het veel positieven effecten op ouderen zoals verhoogde botdichtheid, verhoogde coördinatie, spierkracht en minder hoge bloeddruk. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten om langer zelfstandig te zijn met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

 

Krachttraining is zeker niet alleen voor de mensen die grote spierballen willen hebben.

 

Voordeel twee beschermt spiermassa in een periode van gewichtsverlies

Veel mensen doen alleen maar cardio, omdat ze denken dat dat de enige manier is om gewicht te verliezen. Je valt af in lichaamsgewicht als je meer verbrand dan dat je tot je neemt (negatieve energiebalans).

 

Toch zijn veel mensen niet tevreden als ze alleen maar cardio doen. In plaats van strakke gespierde billen, krijgen ze slappe billen bijvoorbeeld. Als je krachttraining doet terwijl je gaat afvallen wordt je spiermassa beschermt. Als we in een negatieve energiebalans zitten moet ons lichaam ergens energie vandaan halen, dit doet het lichaam door reserves te gebruiken, waaronder vet en spiermassa. Door gerichte krachttraining te doen kunnen we ons lichaam een signaal geven dat we die spieren nog hard nodig hebben. Je lichaam zal deze dus minder snel afbreken. Wanneer je lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet. Naarmate je spiermassa toeneemt, kan je lichaam meer calorieën/energie verbranden. Hierdoor neemt uw basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen.

 

Dus als je gewicht wilt verliezen maar niet je spiermassa dan is krachttraining het juiste antwoord!

 

Voordeel drie vergroot je zelfvertrouwen

De meesten mensen zien fitness als een grote ego booster. En dat snap ik ergens wel, maar het is écht niet altijd dat het een te erge ego booster is. Door krachttraining te doen kan je ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen in de sportschool staat, op je werk of in je privé leven.

 

Lees hieronder het verhaal en dan kan je goed zien wat ik bedoel met meer zelfvertrouwen krijgen door krachttraining te doen!

 

Story time:

Het eerste moment dat je een sportschool in stapt kan spannend zijn. Je hebt al een tijdje niks gedaan en nu sta je in de sportschool. Je scant je pas, loopt naar binnen en stapt het krachthonk binnen. Grote mannen, hele grote mannen en ook grote vrouwen, heel veel gewichten en veel kieskeurige blikken om je heen. Ja, dat is zeker ongemakkelijk en je voelt je echt een groentje in de gym.

 

Maar je gaat zelf onderzoek doen naar oefeningen en technieken of je neemt een personal trainer in de arm of een online coach. Je gaat meer kennis op doen en je gaat aan de slag. Je gaat zwaarder trainen en voelt je steeds meer op je gemak met oefeningen doen. Je voelt je steeds meer vertrouwd met de oefeningen.

 

En daar heel stiekem om het hoekje komt je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen groeit, je kennis groeit en je begint het echt te zien als je nieuwe hobby en passie. Je hebt het naar je zin in de sportschool. Resultaat is ook goed te zien en hierdoor begin je steeds meer te stralen. Hoppa, daar sta je dan met opgeheven hoofd een deadlift te doen in het krachthonk.

 

Door dit zelfvertrouwen ga je dit niet alleen toepassen in de sportschool, maar ook in je dagelijkse leven. Je hebt meer energie om buiten te spelen met je kinderen. Meer vastberaden om te gaan voor een promotie. Meer drive om in slechte tijden door te pakken. Dat is wat krachttraining met je doet.

 

Voordeel vier beter lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn

Krachttraining vergroot ook je lichaamsbewustzijn en je proprioceptie, je leert wat je met je lichaam kan en hoe je het moet gebruiken. Bijvoorbeeld het vinden van een neutrale positie van de wervelkolom, als je dit beheerst kun je dit inzetten bij het tillen en dragen van objecten of je houding tijdens het zitten.

 

Groot voordeel van krachttraining vind ik zelf dat je heel bewust bent van je eigen lichaam en hoe het werkt. We hebben het dan niet over of je wel of niet voelt of je moet plassen. Maar over écht je spieren voelen en hoe ze bewegen. Je wordt bewust van hoe je spieren bewegen, maar ook dat je ze goed voelt aanspannen. Je voelt dat de spieren moeite moeten doen.

 

Daarnaast leer je ook van een personal trainer of als je zelf onderzoek doet welke spieren je moet voelen en hoe die spier door je lichaam heen loopt. Het is nu niet meer zomaar een deadlift, maar een oefening waarvoor je core, hamstring en billen die kracht moeten leveren en aanspannen. Je past dit ook gelijk toe met het sjouwen van zware boodschappentassen.  Je spant bewust je spieren aan.

 

Door krachttraining leer je juist beter je lichaam te controleren. Vooral bij ouderen is dit weer heel belangrijk. Op oudere leeftijd kan het voorkomen dat je wat vaker valt/struikelt. Door krachttraining te doen kan dit worden voorkomen. Niet alleen maar door lichaamscontrole of lichaamsbewust zijn, maar ook door de spiermassa. Stel je voor je bent zeventig jaar en doet al enkele jaren krachttraining. Ondanks de goeie lichaamscontrole struikel je over een stoepje. Je valt hard op de grond. In plaats van gelijk je heup te breken heb je alleen een grote blauwe plek, schaafwonden en ben je goed beurs. Je spiermassa heeft de klap opgevangen!

 

Voordeel vijf goede uitlaatklep

Als laatste voordeel is krachttraining een hele goede uitlaatklep. Muziek in je oren en lekker een uurtje zweten in de sportschool en je frustratie eruit gooien. Even een momentje voor jezelf!

 

Dit gevoel zal je niet gelijk vanaf dag één hebben aangezien je nog aan het ontdekken bent wat je wel en niet leuk vindt aan trainen en hoe alles werkt. Blijf daarom vooral door trainen en focus je op techniek en je progressie. Je zal merken dat je na een tijdje het ook gaat zien als een uitlaatklep. Fysiek jezelf uitputten waardoor je mentaal weer wat rustiger bent. Fijn toch?!

Er zijn nog zoveel meer voordelen!

Eigenlijk zijn er nog veel meer voordelen aan krachttraining. De lijst is bijna eindeloos! Het komt er eigenlijk op neer dat hoe jong of hoe oud je ook bent krachttraining is belangrijk. Niet alleen voor het fysieke plaatje, maar ook voor het mentale gedeelte en voor als je later ouder bent. In ons E-book kan je nog meer voordelen lezen over krachttraining en nog veel meer over training>>>

 

Wel is het belangrijk om de oefeningen met de juiste technieken uit te voeren, anders heb je weer kans op een blessure. Weet je nog te weinig over krachttraining of twijfel je te veel of je een oefening goed doet? Ga opzoek naar een personal trainer/coach. Die kan je helpen met het uitvoeren van de oefeningen met de juiste technieken. Ook leer je dan gelijk weer nieuwe oefeningen!

 

Vooral in deze tijd is het belangrijk om te blijven sporten! mensen bewegen steeds minder door thuis werken of alles met de auto doen. Pak daarom wat vaker de fiets of ga wandelen. Naast je krachttraining wil je ook genoeg bewegen dagelijks. Maak je eigen gezondheid en lichaam een prioriteit!

Hulp nodig bij krachttraining?

Boek een proefsessie met een personal trainer

Lees ook onze andere blogs

Hoe vind jij een goeie personal trainer in Den Haag?

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

Contactformulier