Is krachttraining beter dan cardio

is krachttraining beter dan cardio in den haag

Is krachttraining beter dan cardio? Dat ga ik je vandaag vertellen en ook al ben ik zelf een groot fan van krachttraining zal ik een eerlijk antwoord geven op welke van de twee beter is. Is er überhaupt eentje beter dan de ander?

 

Waarom krachttraining doen?

Naast dat krachttraining leuk is heeft het ook een functie! Krachttraining is niet alleen voor uiterlijk vertoont. De functie van krachttraining gaat veel verder dan dat. Denk hierbij aan langer onafhankelijk als je ouder bent, meer zelfvertrouwen, sterker lichaam, verlaagt lage rugklachten, betere lichaamscontrole etc. Krachttraining is honderd procent meer dan alleen maar uiterlijk vertoon!

 

De voordelen van krachttraining zijn namelijk:

 • Vergroot onafhankelijkheid voor ouderen.
 • Verlaagt lage rugklachten (mits goed toegepast).
 • Vergroot zelfvertrouwen.
 • Beschermt spiermassa in een periode van gewichtsverlies.
 • Betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn.

 

Dat zijn wel wat meer voordelen dan alleen voor het uiterlijk.

 

Voordelen van krachttraining

 

vergoot onafhankelijkheid

Het vergroten van onafhankelijkheid voor ouderen vind ik een belangrijke reden om aan krachttraining te doen. Je wilt wel later met je kleinkinderen kunnen wandelen of je dochter weggeven op de bruiloft. Als je ouder wordt verlies je meer spiermassa en dat is juist iets wat je niet wilt. Je wordt anders afhankelijk van anderen. Door dagelijkse te bewegen en drie keer per week te sporten zorg jij ervoor dat je fit blijft ondanks dat je ouder wordt.

 

Wat zijn gevolgen van niet sporten?

 • Hoge bloeddruk.
 • Een verlaagde stofwisseling.
 • Meer moeite om dagelijkse bezigheden zelfstandig te doen.

rugklachten verminderen

Als je een kantoorbaan hebt of een zwakke rug dan klinkt het als muziek in je oren als je weet dat je door krachttraining je rugpijn kan verminderen! Het is echt zo, je kan je lage rugklachten verminderen door krachttraining te doen (mits goed toegepast). Juist door alle omliggende spieren sterk te maken hoeft je onderrug niet meer alles op te vangen. Wil je minder last hebben van je rug? Dan weet je nu wat je moet doen!

 

zelfvertrouwen

Krachttraining vergroot je zelfvertrouwen. Vooral bij vrouwen merk je dat krachttraining doen goed is voor het zelfvertrouwen. Met krachttraining leer je dat je zoveel meer kan dan dat je denkt en dat vergroot je zelfvertrouwen.

 

beschermt spiermassa

Als we in een calorie tekort zitten moet ons lichaam ergens energie vandaan halen, dit doet het lichaam door reserves te gebruiken, waaronder vet en spiermassa. Door gerichte krachttraining te doen kunnen we ons lichaam een signaal geven dat we die spieren nog hard nodig hebben. Je lichaam zal deze dus minder snel afbreken. Wanneer je lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet. Naarmate je spiermassa toeneemt, kan je lichaam meer calorieën/energie verbranden. Hierdoor neemt uw basaal metabolisme (BMR) toe, wat helpt bij het afvallen. Dus als je gewicht wilt verliezen maar niet je spiermassa: krachttraining is dan het juiste antwoord.

 

Betere lichaamscontrole

Door krachttraining heb je ook een betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn. Dit is ook weer belangrijk als je ouder bent onder andere! Als je ouder wordt kan het zo zijn dat je vaker struikelt en valt, maar als je lichaamscontrole goed is wordt dit dus minder. Je leert door krachttraining te doen goed hoe jij je spieren moet aanspannen en hierdoor ben je veel bewuster bezig met bewegen.

 

Als je nog wat meer wilt weten over de voordelen van krachttraining lees dan vooral een oud artikel van mij over alle voordelen>>>

personal training doen om krachttraining te beginnen

Waarom cardio doen?

Ondanks dat cardio doen niet altijd mijn ding is, merk ook ik dat cardio doen voordelen heeft!

 

Voordelen van cardio:

 • Je uithoudingsvermogen wordt beter.
 • Goedkoop, het enige wat je hoeft te kopen zijn hardloopschoenen/wandelschoenen.
 • Frisse lucht, je zit niet de hele dag binnen.

 

Bij cardio kan je denken aan hardlopen, wandelen, fietsen etc. het grote voordeel van cardio doen is dat je meer uithoudingsvermogen krijgt en dat je buiten komt. Als we dan gaan kijken naar wandelen dan ben ik zeker wel een fan. Wandelen heeft niet alleen de functie dat je meer beweegt en ook meer verbrandt, maar zorgt ook voor een stuk mentale rust. Door te gaan wandelen kan je even je hoofd leegmaken en een frisse neus halen. Het mentale aspect van wandelen vind ik een groot voordeel  ervan. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je elke dag even wat aan beweging doet. Alleen maar op je billen zitten is niet goed voor je.

 

Voordelen van wandelen:

 • Zorgt voor ontspanning.
 • Verbetert je nachtrust.
 • Je bouwt conditie op.

 

Zoals ik al benoemde zorgt wandelen voor ontspanning. Even na je werk een rondje buiten lopen, zodat je even je hoofd kan leegmaken. Veel mensen blijf in de avond maar piekeren over werk, als je even gaat wandelen kan je rustig nadenken wat er allemaal is gebeurd. Je krijgt gelijk je beweging, je hoofd maak je leeg en als kers op de taart slaap je ook beter door te wandelen. Ja, je nachtrust kan beter worden als je aan wandelen doet. Juist door even naar buiten te gaan en meer te bewegen ben je vermoeider en val je beter in slaap. Naast dat je lichaam vermoeider is helpt het ook mee dat je rust hebt in je hoofd. Daardoor slaap je ook beter dan wanneer je met een vol hoofd van het werk gelijk gaat slapen.

 

Wandelen is niet heel intensief, maar je bouwt er toch een basis conditie mee op. Het zal beter zijn dan wanneer je helemaal niet gaat wandelen. Ligt het ook wel aan het tempo dat je loopt, maar je conditie zal toch beter zijn dan wanneer je helemaal niet loopt.

 

Cardio of krachttraining?

Op de lange termijn zou ik zeker krachttraining aanraden. Krachttraining heeft veel effect op hoe fit jij ouder wordt en wie wil er nou niet fit oud worden? Wat betreft de cardio zou ik wel ook aanraden om lekker te gaan wandelen en te gaan fietsen, zodat je en goede basis conditie hebt en ook voor het mentale stukje.

 

Voor de lange termijn zou ik zeker zeggen krachttraining, maar wel ook met een stukje cardio. Op die manier heb je een goede balans. Je maakt je lichaam sterk en je bent mentaal ook rustig door het wandelen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je doel is. Afhankelijk van je doel kan het zo zijn dat je meer cardio moet doen. Als jij marathon wilt hardlopen gaat dat niet lukken met krachttraining, dan zou je toch echt moeten gaan hardlopen. Formuleer daarom zo duidelijk mogelijk jouw doel voordat je gaat beginnen. Afhankelijk van jouw doel kan je gaan bepalen hoe vaak krachttraining en hoe vaak cardio nodig is.

 

Cardio moet je doen als je wilt afvallen!

Er bestaat één hele grote leugen en dat is dat je alleen cardio moet doen als je gewicht wilt verliezen. Dat is niet waar! Hopelijk ga je nu niet meer tegen je zin in steeds cardio doen, want het is niet nodig als je wilt afvallen. Ik hoor nog te vaak van mensen dat ze denken dat alleen cardio werkt om gewicht te verliezen. Weet je wat wel werkt om af te vallen? Een calorieën tekort! Meer lezen over hoe je gewicht kan verliezen zonder heel veel cardio te doen? Klik hier>>>

Wat een personal trainer voor jou kan betekenen?

Wat kan een personal trainer voor jou betekenen? Een personal trainer kan je helpen om jouw doelen concreet te maken. Zodra je een concreet doel hebt kan je samen met jouw trainer gaan kijken wat daarvoor nodig is. Je gaat dan samen gaat hoe vaak krachttraining nodig is en hoe vaak cardio. Misschien heb je wel alleen krachttraining nodig of wel een combinatie van beiden, dit is weer afhankelijk van je doel. Een personal trainer is er voor jou en om ervoor te zorgen dat jij je doel zo effectief mogelijk behaald.

 

Een personal trainer zorgt er niet alleen voor dat je elke training komt opdagen en zorgt voor een effectieve training, een trainer zorgt er ook voor dat je een stapje terug doet als dat nodig is. jouw trainer zorgt voor de juiste balans! Je wilt resultaat behalen, maar wel op een effectieve manier. Jouw personal trainer motiveert je, maar remt je ook af als dat nodig is en daarom is een personal trainer ook heel fijn om te hebben. Je weet nu de voordelen van krachttraining en van cardio. Het is nu belangrijk om voor jezelf te gaan beslissen wat je doel precies is, zodra je daar antwoordt op hebt kan je een schema gaan samenstellen wat daarbij past.

 

conclusie

Mijn conclusie? Krachttraining heeft zeker veel voordelen en al helemaal als je kijkt op de lange termijn, maar ook wandelen heeft voordelen. Sluit het ene niet volledig uit voor het andere. Kijk naar een balans tussen de twee. Je kan makkelijk drie keer per week krachttraining doen en elke dag gaan wandelen voor beweging en rust in je hoofd. Ik zou alleen niet aanraden om alleen maar cardio te doen. Vooral op de lange termijn heb je er niks aan om alleen maar cardio te doen. Doe absoluut krachttraining en wil je nog wat extra cardio doen? Dan doe je dat! Doe je krachttraining en zorg ook voor een goede basis conditie. Je kan ook je conditie verbeteren door krachttraining te doen! Meer weten hoe jij je conditie kan opbouwen zonder te gaan hardlopen? Lees hier dan alles over paired sets>>>

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie