Waarom je halverwege motivatie verliest om af te vallen

een coach kan jou helpen om gemotiveerd te blijven

Waarom je halverwege motivatie verliest om af te vallen is dat eigenlijk niet zo gek. Waarom dat logisch is? Dat ga ik je vandaag vertellen in dit artikel.

 

Wat is motivatie?

Motivatie is een opwelling van enthousiasme die maar van korte duur is. Motivatie kan komen door twee dingen: Door jezelf of door je externe omgeving. Denk hierbij aan je ouders, vrienden, familie, collega’s etc. Motivatie is gedrag van korte duur. Het is net als je fietsband oppompen met een gaatje erin. De band blaast op, je kan honderd meter fietsen, dan is de band leeg en je moet weer opnieuw je band oppompen. Redelijk vermoeiend is het!

Nu denk je waarschijnlijk dat motivatie niet genoeg is om af te vallen, maar is dat ook zo?

 

Gewicht verliezen en motivatie

 Als je net gaat beginnen aan jouw nieuwe avontuur zit je nog vol motivatie om dat gewicht eraf te krijgen. Je hebt er alles voor over en je motivatie is mega hoog op dat moment. Helemaal begrijpelijk toch? Juist door deze motivatie in het begin heb je een hele goeie start en zie je dat je aan het afvallen bent. Op de korte termijn is motivatie helemaal prima.

 

Maar zoals we weten is motivatie van korte duur en zakt het langzaam aan. Vooral als je nog niet je doel hebt behaalt, maar je motivatie wel is weggezakt is het van belang om weer even te gaan evalueren. Door te evalueren kan je voor jezelf weer op een rijtje krijgen waarom je dit doel hebt gesteld en of je dit doel nogsteeds belangrijk vindt. Als dit niet zo is kan je gaan nadenken over wat voor doelen je dan zou willen behalen. Je kan hier denken aan sterker worden, betere conditie opbouwen of je eigen lichaamsgewicht kunnen deadliften. Zo kan je voor jezelf concreet nieuwe doelen formuleren en daar je focus op gaan leggen. Na het evalueren is het van belang dat je ook weer actie gaat ondernemen. Uiteindelijk zal jij je doel op lange termijn niet behalen door motivatie maar door doorzettingsvermogen.

 

Als je motivatie verliest en door gaat op doorzettingsvermogen is het van belang dat iedere keer als je geen zin hebt jij jezelf er weer aan herinnerd waarom je dit doet. Ga eens nadenken hoe jij je voelt na de training of tijdens de training als je weer wat zwaarder kon trainen dan de week ervoor. Denk na over hoe jij je voelt als je niet gaat trainen en dat moet al genoeg zijn om te zorgen dat je wel gaat sporten en je doelen behalen.

Waarom verlies je motivatie?

Als je bezig bent met afvallen kunnen er meerdere redenen zijn waarom jij halverwege ineens je motivatie verliest. Nogmaals het is niet raar dat jij je motivatie verliest, maar je kan er wel achter komen waarom jij je motivatie bent verloren.

 

Reden één: je bent al tevreden

Voordat je begint aan jouw traject heb je misschien in je hoofd dat je twintig kilo wilt afvallen. Het is altijd lastig om aan het aantal kilo’s een beeld te plakken. Je weet niet hoe je eruit ziet als je twintig kilo bent afgevallen. Daarom bestaat er een grote kans dat als je op de helft bent je eigenlijk al heel tevreden bent met hoe je eruit ziet. Hierdoor zakt je motivatie om verder gewicht verliezen. Waarom zou je nog meer afvallen als je tevreden bent met jezelf? Precies, ik zou ook niet weten waarom! Zolang jij maar lekker in je vel zit maakt het helemaal niet uit dat je halverwege motivatie verliest.

 

Reden twee: je wilt sterker worden

Als je begint met afvallen ga je ook beginnen met trainen. De kans is groot dat wanneer je met steeds meer gewicht gaat trainen je dat leuker gaat vinden en vervolgens hier dus ook meer focus op wilt leggen. Laten we eerlijk zijn: honderd kilo deadlift kunnen doen is veel leuker dan afvallen. Het kan zo zijn dat de focus van afvallen verandert naar sterker worden.

 

Reden drie: mindset

De meeste mensen gaan beginnen met afvallen onder begeleiding zodat ze het op een veilig manier doen en ondertussen meer kennis opdoen over voeding. Door gesprekken te hebben met jouw coach kan het zo zijn dat je mindset verandert en je veel positiever naar jezelf kijkt dan voorheen. Door deze mindset verandering heb je niet meer focus op die weegschaal maar juist meer op hoe jij met voeding omgaat. Je gaat een gezonde leefstijl hanteren en niet het ‘perfecte’ cijfer op de weegschaal. Als je meer wilt weten over jou relatie met voeding en hoe jij ervoor kan zorgen dat eten niet je leven beheerst neem dan een kijkje op de website van Ricky frissen>>>

Schuldgevoel

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je niet je streefgewicht hebt gehaald. Uiteindelijk moet jij blij zijn met hoe je eruit ziet, zolang jij goed in je vel zitten maakt het niet uit wat anderen ervan vinden. Het is belangrijk dat je zodra je merkt dat je motivatie zakt dat je gaat evalueren over of je doel nogsteeds is. Het is helemaal prima als je doel verandert halverwege, dat is heel normaal. Mocht je nogsteeds graag willen afvallen dan kan je kijken hoe jij de drempel voor jezelf zo laag mogelijk maakt totdat je weer je drive hebt gevonden!

 

Tips om de drempel te verlagen voor jezelf:

  • Ga samen met trainen met iemand.
  • Neem je sportspullen gelijk mee in de ochtend.
  • Ga gelijk na je werk naar de sportschool en niet eerst naar huis.
  • Plan je trainingen in in je agenda.
  • Vertel iemand die dicht bij je staat wanneer je gaat sporten (accountability)

 

Je bent begonnen aan een gezonde leefstijl voor jezelf, dus je schuldig voelen over wat anderen wel niet van je denken is totaal onnodig! Wat maakt het uit hoeveel gewicht je verliest? Zolang jij maar goed in je vel zit je en gelukkig bent met jezelf. Dat is veel belangrijker dan een bepaalt nummer bereiken op de weegschaal. Sporten doe je voor je plezier, als je de focus hebt verlegt naar sterker worden is dat gewoon een nieuw doel. Een nieuw doel wat ervoor zorgt dat jij je nog beter gaat voelen!

 

Coaching en motivatie

Mocht jij je motivatie al verliezen voordat je überhaupt vier weken begonnen bent, kan je er ook over nadenken om onder begeleiding te gaan sporten. Vooral als je merkt dat je wel wilt maar je voor jezelf de drempel zo hoog hebt gemaakt. Dan kan een coach jou helpen om die drempel te verlagen en een goeie start te maken met jou doel. Het is niet zo dat je motivatie dan zal blijven als je sport onder begeleiding, maar het zorgt er wel voor dat je elke week komt opdagen door de concrete afspraken die je samen maakt. De benodigde acties ondernemen ook al heb je er totaal geen zin in. Uiteindelijk leer je van jouw coach hoe je om moet gaan met dat soort situaties en wat jij eraan kan doen om toch wel te gaan sporten.

 

Of je nu alleen gaat beginnen of onder begeleiding zorg ervoor dat je heel duidelijk hebt wat je doel is en evalueer elke twee tot vier maanden. Zo kan je elke keer weer bepalen of je doel nogsteeds hetzelfde is. Vergeet niet dat het heel normaal is als je halverwege je doel motivatie verliest. Opnieuw bedenken waarom je dit doel wilt behalen of een nieuw doel gaan formuleren wat je leuker vindt.

 

Ik heb nog een oude blog waarbij ik je vertel hoe jij je het beste op je training kan voorbereiden(zodat je niet gaat uitstellen). Super handig om dit stappenplan in je hoofd te hebben en ook echt uitvoert. Op die manier heb je er al voor gezorgd dat je elke week consistent gaat trainen. Lees hier de blog over het voorbereiden op je training>>>

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie