Verschil tussen motivatie en doorzetten

is dit motivatie of doorzettingsvermogen?

Verschil tussen motivatie en doorzetten is een artikel waarbij we gaan uitleggen wat het is en gaan we je laten zien dat het niet hetzelfde is. Lees lekker verder en hopelijk wordt het duidelijk wat het verschil is tussen motivatie en doorzetten.

Wat is motivatie?

Motivatie is een opwelling van enthousiasme die maar van korte duur is. Motivatie kan komen door twee dingen; Door jezelf of door je externe omgeving. Denk hierbij aan je ouders, vrienden, familie, collega’s etc.

 

Motivatie kan je vergelijken met je fietsband oppompen met een gaatje erin. De band blaast op, je kan honderd meter fietsen, dan is de band leeg en je moet weer opnieuw je band oppompen. Redelijk vermoeiend is het!

 

Toch is het niet geheel nutteloos om motivatie te hebben. Denk hierbij aan de term motivation spillover.

 

Wat is motivation spillover?

Ik ga je een voorbeeld geven over motivation spillover: In een opwelling van enthousiasme en motivatie heb je je ingeschreven bij een sportschool en ben je begonnen met trainen. Nu kom je thuis van sporten en in plaats van een zak chips, pak je een boterham met kipfilet. In plaats van de auto te pakken, pak je de fiets. In plaats van tot twee uur s ’nachts Netflix te kijken, ga je om tien uur s ’avonds lekker slapen.

 

Dat is motivation spillover! Wanneer je één stap maakt om gezonder te leven, is de kans groot dat de rest zal volgen. Het steekt elkaar aan! Dit is een bekende gedachte gang bij mensen. Anders vindt je het maar zonde van al het harde werk in de sportschool om vervolgens een zak chips te eten.

Echter kan je motivatie wegvallen en zullen deze nieuwe gewoontes ook weer verdwijnen. Dan voel je ineens heel veel druk om al deze nieuwe gewoontes in een keer weer op te pakken. Waarom zou je dat doen? Begin weer met één nieuwe gewoonte en dan zal de rest weer volgen.

Komt dit je bekend voor? Waarschijnlijk wel, toch heb je nog niet het doorzettingsvermogen kunnen opbrengen om het daadwerkelijk vol te houden. Maar wat is doorzetten dan?

Wat is Motivatie in de blog verschil tussen motivatie en doorzetten

Wat is doorzetten?

Wat is doorzetten precies? Is het ook een gevoel of is het een actie?

 

Doorzetten betekent dat je niet opgeeft. Andere termen die er gelijk aan staan zijn doorbijten, doorgaan, standhouden en volharden. Het is eigenlijk fietsen met zware tegenwind en op het moment dat je echt niet meer kan, toch doorgaat. Niet stoppen, maar volhouden.

 

Mensen denken altijd dat doorzetten in je karakter zit, maar dat is niet helemaal waar. Mensen die niet opgeven zijn niet zo geboren. Ze weten wat het ze kan brengen als ze doorzetten en niet opgeven. Doorzetten is een keuze die je bewust maakt, het gaat net een stapje verder dan motivatie en brengt je veel meer resultaat.

 

Kan je doorzetten trainen?

Doorzetten kan je zeker wel ‘trainen’. Doorzetten is een keuze die je maakt, maar dit betekent niet dat een persoon die kan doorzetten niet dezelfde gedachtes heeft als iemand die niet doorzet. Iedereen heeft last van reptielenbrein!

 

Wat is het reptielen brein? Heb jij ook zo’n stemmetje in je hoofd die de hele dag tegen je praat en je vertelt wat je moet doen? Dat is je reptielen brein!

 

Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van de menselijke hersens en is grotendeels verantwoordelijk voor je onderbewuste systeem. Je bepaalt met je reptielenbrein maar liefst vijfennegentig procent van de beslissingen die je dagelijks neemt.

 

Je brein is iets heel complex maar wetenschappers maken onderscheid tussen drie hersendelen:

  • Reptielenbrein; reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress, angst etc.
  • Limbisch systeem; zorgt voor verwerking van gevoelens en emoties
  • Neocortex; verantwoordelijke voor intelligente functies zoals logica, ratio en creativiteit.

Het reptielenbrein en het Limbische systeem is je onderbewuste systeem en de Neocortex is je bewuste systeem. Je onderbewuste systeem werkt veel sneller dan je bewuste systeem. Maar je onderbewuste systeem is niet het meest intelligente deel van je hersenen en dat is ook de reden dat je niet de beste keuzes maakt als je luistert naar je onderbewuste systeem.

 

Dat je als eerste dat stemmetje (onderbewuste systeem) hoort betekent niet dat je daar ook naar hoeft te luisteren. Wees je ervan bewust dat deze stem er is en ook niet weggaat, maar laat je niet leiden door deze stem. Jij bent niet die stem en je kan ook nee zeggen!

In de blog over motivatie en doorzetten vertelt een personal trainer waarom doorzetten zorgt voor langdurig resultaat

Level waar jij je in bevindt

Je hebt vier levels waar mensen in leven. In het ene level krijg je weinig voor elkaar en in het andere level ben je aan het knallen. Je kan niet tussen twee levels in zitten, je bent diegene ja of nee. Je doet het vol overgave of niet. Lees goed alle vier de levels door en kijk ook kritische naar jezelf in welk level jij je nu bevindt. Wil je veranderen van level? Dan is dit een bewuste keuze om je zo te gaan gedragen.

 

Level één Driven

In dit level bevinden mensen zich die de echte killers zijn in wat ze doen! Denk hierbij aan Michael Jordan die niet alleen goed was in basketbal maar het ook basketbal zelf naar een next level tilde. Hij was niet zomaar een goeie speler.

 

Je bent niet vies van veel en hard werken en daar volledige focus op te hebben. Er zijn maar weinig mensen die echt bij level één horen en next level hun leven leiden.

 

Level twee High commitment

Dit zijn mensen met een commitment. Een commitment is dat je niet handelt vanuit gevoel, maar vanuit wat nodig is. Jij hoeft je niet goed te voelen om te doen wat nodig is. Daarnaast zijn mensen met een commitment ook heel integer. Ze houden zich aan de afspraken en verzinnen geen smoesjes. Commitment veranderd je van binnen, niet van buiten. De kern wordt aangepakt.

 

Je beslist plus je doet het is resultaat en commitment

 

Voordat je roept dat jij ook in de groep behoort, lees nog een keer dit stuk.

 

Level drie high motivation

Deze mensen hebben externs iets nodig om aan de gang te gaan. Ze kunnen het niet uit zichzelf doen. Zoals ik ook heb beschreven in het hoofdstuk wat is motivatie, dat is dit level. Veel mensen doen iets uit een opwelling. Vervolgens zakt de motivatie en dan moeten ze zichzelf weer bij elkaar rapen om meer motivatie te vinden. Dit is vermoeiend en niet resultaatgericht. In dit level krijg je eigenlijk niks echt goed gedaan. Je begint ergens aan, maar maakt het niet honderd procent af.

 

Level vier basic

Mensen die smoesjes bedenken en vervolgens weinig doen. Dat is de laatste groep. Deze mensen krijgen weinig gedaan en zien het leven als één groot obstakel.

 

Niemand wordt geboren en zit direct in het level Driven . Iedereen begint in level vier, maar jij bent uiteindelijk degene die de keuze moet maken in welk level je wilt zitten. Wil je grootste doelen bereiken en de wereld veroveren, dat kan alleen in level één. Jij bepaalt wat je kan bereiken in het leven. Dit kan al iets kleins zijn zoals gaan sporten, maar ook iets groots zijn zoals een bodybuilding wedstrijd meedoen. Om echt doelen te behalen groot of klein moet je minimaal in level twee zitten en een commitment hebben.

 

Motivatie of doorzetten?

Wil je echt een verschil maken in je gezondheid en goed resultaat boeken? Dan zal je moeten doorzetten. Op basis van motivatie heb je even resultaat, verval je in oude gewoontes en kan je weer opnieuw beginnen. Ervaar je alleen nog maar motivatie en wil je niet weer terug vallen, maar weet je niet hoe? Ga dan opzoek naar een personal trainer die jou kan helpen om door te zetten en uit level drie te komen. Zoek een trainer die echt een commitment heeft op jouw resultaat. Alleen dan zal het een succes zijn.

 

Gebruik je motivatie om te zoeken naar de juiste trainer, zodat je voordat je motivatie weer zakt je trainer je kan helpen om door te zetten. Heb jij wel een commitment maar mis je kennis over fitness? Vindt dan ook een trainer die jou in voeding kan ondersteunen. Als zowel personal trainer als client een commitment hebben wordt het resultaat gigantische!

Klaar voor om dit keer door te zetten?

Kom in contact met een van onze trainers en ga voor langdurig resultaat.

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren