Krachttraining voor als je ouder bent
Krachttraining voor als je ouder bent gaat over hoe belangrijk het is om te blijven trainen ook als je ouder wordt. Vaak denken mensen dat het ‘’te laat’’ is voor ze omdat ze wat ouder zijn, maar dat is niet waar! Juist als je ouder bent is het doen van krachttraining enorm belangrijk. In deze blog gaan we kijken of jij anders moet trainen als je ouder bent en waarom het van belang is om door te blijven trainen als je ouder bent.
Voordelen van krachttraining voor ouderen.
Wat zijn de voordelen van krachttraining voor ouderen? Krachttraining kan een hoop voordelen hebben zoals je al hebt gelezen in onze blog waarin we alle voordelen bespreken. Maar als je ouder wordt verlies je meer spiermassa en dit gebeurt ongeveer vanaf je dertigste levensjaar en gaat elk jaar een beetje meer achteruit. Er zijn enorm veel redenen waarom dit gebeurd maar voornamelijk heeft het te maken met de disbalans in spiereiwitsynthese en afbraak van spiereiwit. Om het tegen te gaan dat je al je spiermassa verliest zal je genoeg eiwitten moeten eten en je spieren onderhouden door krachttraining te doen.
Wat we ook niet moeten vergeten is dat ouderen vaak minder actief worden doordat ze minder mobiel zijn/worden. Oftewel de spieren worden niet zo goed onderhouden en daarom verdwijnen zo ook. Door krachttraining te doen kan jij je spieren onderhouden en zorgen dat je ook een actievere leefstijl aan kan houden. Denk hierbij aan wandelen of fietsen. Krachttraining voor ouderen is belangrijker dan cardio training want op latere leeftijd is het belangrijker om de spierkracht te behouden of eventueel te vergroten waar mogelijk. Sterkere spieren zorgen voor een betere functionaliteit en mobiliteit. Eigenlijk wordt trainen op kracht alleen maar belangrijker hoe ouder je wordt.
Gevolg van spierverlies
Doordat je minder spiermassa hebt zal je ook moeilijker kunnen bewegen. En dit is niet alleen dat je minder lang kan lopen maar ook al met korte en snelle bewegingen die moeizamer gaan zoals opstaan uit een stoel.
De afname van spiermassa leidt tot een tragere stofwisseling en dat is dan weer de reden dat ouderen ineens aankomen in gewicht. Dit zal niet de levenskwaliteit verbeteren! Naast dat dit fysiek niet fijn is kan het ook mentaal niet prettig zijn om je zo vermoeid en niet fit te voelen.
Krachttraining voor ouderen
Zoals je nu wel begrijpt is het belangrijk om het spierverlies tegen te gaan en dit doe je door krachttraining te doen (en genoeg eiwitten te eten!). Krachttraining is een sport die je op elk niveau en op elke leeftijd kan doen. Je moet wel in het begin goed kijken wat wel of niet kan door bijvoorbeeld pijntjes/blessures. Train op je eigen niveau en doe niet klakkeloos na wat andere doen!
Onderzoek laat zien dat krachttraining voor ouderen de kans verkleint op diverse aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, artritis en diabetes type twee. Daarnaast gaat de kwaliteit van het leven er zeker op vooruit! Ouderen die aan krachttraining doen slapen beter en voelen zich vitaler. Genoeg reden dus om ook op latere leeftijd actief te blijven!
Natuurlijk is het beter om jong te beginnen met krachttraining maar dat betekent niet dat als je later begint het geen functie heeft. Je kan beter laat beginnen dan nooit beginnen! Op elke leeftijd kan jij krachttraining doen zolang je het maar op je eigen niveau doet en anders kan je altijd hulp vragen aan een personal trainer. Begin eerst met de techniek oefenen, bouw dan langzaam het op en blijf dan consistent trainen.
Ik kan niet alle bewegingen! Wat nu?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet alle bewegingen kan maken door oude blessures of andere beperkingen. Je kan bijvoorbeeld niet heel goed een squat maken, is dit dan een probleem? Nee, uiteindelijk draait het enorm dat jij gaat trainen op een manier die werkt voor jou! Trainen op je eigen niveau houdt ook in dat je oefeningen doet die passen bij jou en jouw doelstelling. Een squat of elke andere oefening is niet heilig.
De eerste paar keer zal het even uitproberen zijn welke oefeningen wel gaan en welke niet. Dan kan je daarna zo je trainingsschema maken dat je oefeningen doet die je leuk vind en die je optimaal kan uitvoeren. Het is dus helemaal geen probleem als je bepaalde bewegingen niet of moeilijk kan doen. Er zijn zoveel oefeningen en manieren om je spieren te trainen dat het geen probleem is. En geen reden om geen krachttraining te doen!
Hoe beginnen met krachttraining?
Ik begrijp dat het niet heel motiverend is als je al met de dagelijkse activiteiten moeite hebt om dan te gaan starten met krachttraining. Toch hoop ik dat je wel gaat starten om ervoor te zorgen dat je fit en energiek ouder wordt!
Als je zelf al wat kennis hebt over krachttraining of altijd al hebt gedaan kan je natuurlijk dit zelf weer oppakken. Heb je nou nog nooit een gym vanbinnen gezien? Dan is het handiger om een coach bij jou in de buurt op te zoeken. Die kan je dan helpen met je kennis vergroten en je helpen met de juiste techniek. Een coach kan je ook helpen met het opbouwen van het gewicht en helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen. Door onder begeleiding te trainen wordt er op je techniek gelet en wordt de training aangepast aan je trainingsniveau.
Dus of je nu de hele dag achter de geraniums zit of dat je nog elke dag lekker actief bent. Voor allebei heb je veel baat erbij om krachttraining te doen of blijven doen. Je onderhoudt je lichaam goed en zorgt ervoor dat de spiermassa niet verdwijnt. Zo zorg je er weer voor dat je sterk en fit ouder wordt. Hoe je moet beginnen met krachttraining is niet heel moeilijk en als je er wel moeite mee hebt kan je altijd contact opnemen met een coach die jou op weg kan helpen.
Hoe blijf je gemotiveerd?
Het grappige is dat mensen vaak vragen hoe het toch kan dat wij, de coaches, altijd maar gemotiveerd zijn om te trainen?! Ik kan je in alle vertrouwen vertellen dat ook onze motivatie zakt en we niet altijd zin hebben om te trainen! Ja, je leest het echt goed. Ook wij zijn mensen die niet altijd evenveel zin hebben.
Het verschil zit hem erin dat we alsnog gaan trainen, niet omdat we er van te voren zin in hebben maar omdat we weten wat het ons oplevert. We weten hoe we ons voelen als we wel trainen, sterk en energiek, en hoe als we niet trainen, futloos, dus dan is de keuze snel gemaakt. Houdt je vast aan het gevoel achteraf en wat de voordelen zijn om wel te gaan trainen. Iedereen z’n motivatie zakt wel eens en dat is helemaal prima, zorg er alleen voor dat je alsnog actie onderneemt en wel die training gaat doen.
Oftewel het zit hem in doorzettingsvermogen en acties ondernemen en niet in het stukje motivatie. Motivatie zal altijd een keertje weer zakken en daarom moet je niet streven naar motivatie. Daarnaast is krachttraining een sport waarbij je niet binnen twee weken resultaat ziet. Het is een sport die tijd en geduld kost. Blijf consistent trainen, bewegen, voedzame maaltijden nemen en plan je rust momenten goed in. Als je dit consistent doet zal je vanzelf voelen dat je sterker, fitter en energieker wordt.
Wil je gelijk vanaf moment één zorgen dat je consistent blijft trainen? Dan kan een personal coach jou goed helpen aangezien diegene dan je sportbuddy is die nooit afzegt! Samen ga je kijken wat je trainingsniveau is en welke oefeningen je wel en niet leuk vindt. Door een tijdje met een personal coach te trainen zorg je ervoor dat trainen steeds meer in je ritme gaat zitten waardoor je het uiteindelijk zelfstandig kan voortzetten! Klik hier als je meer wilt weten over trainen onder begeleiding>>>
Ik hoop dat deze blog je heeft laten inzien dat voor iedereen krachttraining van belang is. Misschien dat je in het begin het nog niet zo leuk vindt maar zodra je gaat merken wat het met je doet weet ik zeker dat je krachttraining ook helemaal leuk gaat vinden. Succes!
Lees ook onze andere blogs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ADRES
Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag
Gratis parkeren