Gezonde leefstijl versus diëten

een personal trainer kan jou helpen met een gezonde leefstijl

Leefstijl versus diëten is een artikel waarbij we gaan kijken wat een gezonde leefstijl betekent en wat diëten inhoudt. Is het ene beter dan het andere of juist slechter? Vandaag ga jij daar achter komen! Veel lees plezier en hopelijk is dit artikel waardevol voor jou.

 

Wat is een gezonde leefstijl?

De term gezonde leefstijl heeft voor veel mensen een andere betekenis. Voor de ene houdt dat in dat je sport en biologisch eet en voor de andere is dat je dagelijks beweegt en genoeg slaap pakt. Voor ons, Body Inverso, betekent een gezonde leefstijl dat je naast je voeding en training ook alle andere herstelfactoren meeneemt in je leefstijl. Dit hoeft echt niet elke week perfect te gaan, maar wel streven naar balans en zo optimaal mogelijk leven.

 

Voeding

Voeding is ook onderdeel van je leefstijl. Probeer je voeding gevarieerd te houden en elimineer geen producten. Je kan voeding opdelen in macronutriënten en micronutriënten.

 

Macronutriënten

Macronutriënten is de basis van je voeding en heeft veel invloed op het functioneren van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt, maar ook voor bijvoorbeeld het reguleren van je metabolisme. Je lichaam heeft macronutriënten voor veel processen nodig. Je hebt drie belangrijke macro’s en dit zijn eiwitten, koolhydraten en vetten.

 

Eiwitten

Eiwitten vormen simpel gezegd de bouwstenen van je lichaam. Ze bestaan uit aminozuren die gebruikt kunnen worden om spierweefsel en andere weefselsoorten te creëren. Omdat je lichaam natuurlijk constant vernieuwd wordt, heb je ze dus constant nodig! Je vindt ze allereerst in dierlijke producten: vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Daarnaast zijn er ook plantaardige eiwitten: peulvruchten, granen, noten en soja, bijvoorbeeld. Het nadeel van plantaardige eiwitten is dat ze niet alle aminozuren bevatten. Door met verschillende soorten te combineren, krijg je echter toch alles binnen dat je nodig hebt.

 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de primaire energieleveranciers van je lichaam. Ze zijn daarmee efficiënter dan bijvoorbeeld vetten, die wat moeilijker omgezet worden. Er bestaan ontzettend veel koolhydraat rijke producten, maar je kunt het beste voor trage koolhydraten kiezen. Daarvan wordt de glucose namelijk langzamer opgenomen. Op die manier ontstaat er geen piek in je bloedsuikerspiegel! Trage koolhydraten zijn bijvoorbeeld volkoren granen, havermout en semigranen als quinoa, boekweit en amarant. Ook groente en zeker fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.

 

Vetten

Vetten worden vaak als overbodig gezien, maar zijn dat absoluut niet. Zo heb je voor de opbouwen van cellen vetten nodig. Ook is vet essentieel voor de opname van veel voedingstoffen, zoals de in vet oplosbare vitamines A, D en E. Vet is energierijker dan de andere twee macronutriënten. Ook hier is het weer belangrijk om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde vetten. Bewerkte transvetten kun je beter vermijden. Wel gezonde opties zijn bijvoorbeeld vette vis, noten, avocado, olijven en olijfolie. Dierlijke vetten zijn verder in beperkte mate prima.

 

Micronutriënten

Dit zijn kleine voedingsstoffen, oftewel belangrijke stoffen die ons lichaam nodig heeft en die we binnen krijgen via voedsel. Als je voldoende afwisseling hebt in je voedingspatroon en van alle belangrijke producten voldoende binnenkrijgt, ben je al een heel eind. Zorg voor een goede gezondheid en dus voor een gevarieerd voedingspatroon met verse groente en fruit, eiwitrijk voedsel, trage koolhydraten en gezonde vetten zoals noten, avocado en kokosolie. En denk er daarbij altijd aan om een goede balans te bewaren. Balance is key! Micronutriënten zijn mineralen, vitaminen en sporenelementen.

 

Vitaminen

Bekende vitaminen zijn vitamine A, B, C en D en deze komen voor in groente en fruit. Oftewel, deze micronutriënt krijgen we binnen doordat we voldoende groente en fruit eten. Denk hierbij aan minimaal twee stuks fruit per dag en tweehonderdvijftig gram groente dagelijks.

 

Mineralen

Er zijn ontzettend veel mineralen, waarvan sommige in voedsel voorkomen en andere niet. Mineralen zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar leveren ons lichaam geen energie. Dit zijn bijvoorbeeld belangrijke mineralen die we binnenkrijgen door water of via onze voeding: calcium, Fosfor, kalium, magnesium, natrium etc.

 

Sporenelementen

Sporenelementen zijn de laatste uit de groep micronutriënten. Hier onderscheiden we onder andere de volgende stoffen als sporenelement: zink, koper, jodium, kobalt en seleen.

 

Voor je voedingspatroon is het belangrijk dat je alle macronutriënten en micronutriënten binnen krijgt. Nu jij weet dat je alles nodig hebt qua voedingsstoffen wil je het ook goed verdelen. Alleen bestaat er geen perfecte verdeling, dit is afhankelijk van jouw doelen en jouw lichaam. Zodat jij kan starten met je voeding zou ik zeggen doe bij elke grote maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) een eitwit-, koolhydraat- en vetbron. Dan weet je zeker dat je elke dag genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. De tussendoortjes kan je opvullen met groente en fruit en bijvoorbeeld wat lekkers zoals chocola. Zodra jij je doel helder hebt kan je gaan kijken wat jij nog kan aanpassen in je voeding voor optimaal resultaat. Hierbij kan je denken aan meer eiwitten of meer koolhydraten etc.

Trainen en bewegen

Wat heb ik toch al vaak benoemd hoe belangrijk bewegen en trainen is voor zowel je lichaam als mentaal. Door te trainen houdt jij je lichaam sterk en fit en door te bewegen, zoals wandelen en fietsen, krijg je frisse lucht en werk jij aan je basis conditie.

 

Voordelen van krachttraining

Krachttraining is niet alleen leuk voor je fysieke doelen maar ook goed voor je koppie. Daarnaast hoef jij echt niet zes keer per week te trainen voor resultaat. Doe twee tot vier keer per week een krachttraining en dan kan jij ook je doelen behalen. Less is more!

Voordelen zijn dat je langer onafhankelijk kan blijven als je ouder bent, meer zelfvertrouwen, je wordt sterker, beschermt spiermassa in een periode van gewichtsverlies en een betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn. Zoals je kan lezen heeft krachttraining meer voordelen dan alleen fysiek. Wil je meer weten over de voordelen van krachttraining? klik hier>>>

 

Voordelen beweging

Naast trainen is bewegen ook een onderdeel van een gezonde leefstijl. Bewegen is niet zo intensief als trainen, je kan hierbij denken aan wandelen en fietsen. Naast dat wandelen kan helpen om meer te verbranden per dag heeft het ook nog andere voordelen zoals frisse neus halen, verlaagt stress, verhoogt je weerstand, goed voor je basisconditie etc. Al loop je maar elke dag of om de dag een klein rondje ga toch even lekker naar buiten. Er zitten te veel voordelen aan bewegen om het niet te doen!

een gezonde leefstijl dat is waar we jou mee helpen

Stress en slaap management

Stress en slaap is ook een belangrijk onderdeel om je fit en gezond te voelen. Je kan wel vijf keer per week trainen en mega gezond eten, maar als je stress te hoog is en je slaapt te weinig dan zal je dat uiteindelijk ook merken in de sportschool. Het heeft uiteindelijk allemaal met elkaar te maken en zorgt samen voor resultaat en het behouden van resultaat.

 

Stress

Wie kent het niet, stress! Je hebt twee soorten stress en dat is acute stress en chronisch stress. Je kan van hoge stress zowel lichamelijke als emotionele klachten krijgen. Denk hierbij aan hoofdpijn, hartkloppingen, buikklachten, hoge bloeddruk, moeite met concentreren, vergeetachtig, te veel of te weinig eten etc.

 

Zoals je kan zien zijn dit niet de meest fijne effecten! Deze effecten hebben ook impact op je training en voeding. Als jij hoofdpijn hebt denk ik niet dat je heel lekker traint, daarom is het belangrijk om je stress ook in de gaten te houden als jij je gaat focussen op een gezond leefstijl.

 

Slaap

Ook bij slaap heb je twee soorten tekorten en dat is kortdurend slaaptekort of een chronisch slaaptekort. Zelf kan ik niet goed tegen weinig slaap dus ik kan mij niet eens voorstellen hoe het is om chronisch een slaaptekort te hebben! Effecten van een slaaptekort zijn vermoeid gevoel, slechte concentratie, hoofdpijn, slecht humeur, slechter immuunsysteem etc.

 

Om met volle energie te trainen en te genieten van een leven is het ook van belang om je slaap zo goed mogelijk op orde te hebben. Pak daarom tussen de zeven en negen uur slaap per nacht!

 

Moet alles perfect?

Natuurlijk hoeft niet alles elke dag perfect te gaan! Ik heb ook dat de ene week beter gaat dan de andere week. Je probeert er naar te streven, maar het leven is niet voorspelbaar en daarom is het ook prima als het even niet lukt. Pak daarna de draad weer op en zet je beste beentje voor. Stap voor stap en elke keer zal het wat beter gaan. Dat is het fijne aan een leefstijl verandering, dat je bezig bent om duurzame gewoontes aan te leren. Niet maar voor een paar weken gezond leven, maar de rest van je leven gezond leven en genieten van de voordelen.

Wat is diëten?

Diëten zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Sommige diëten verwijderen een bepaalde voedingsbron en andere focussen zich juist volledig op één voedingsbron. Wat alle diëten hetzelfde doen in een calorieën tekort creëren zodat je binnen een korte periode veel gewicht zal verliezen.

 

Crash diëten

De meest bekende diëten zijn crash diëten. Dit zijn voedingsschema’s waarbij je in een X aantal weken een Y aantal kilo’s kwijtraakt. Het idee achter deze diëten is dat ze het calorieën tekort zo groot maken dat je zoveel mogelijk gewicht verliest in een korte periode. Top toch? Het werkt, want je wilt afvallen en dat is wat het dieet doet. Het probleem zit hem echter ergens anders in. Het werkt niet omdat er geen gedragsverandering plaats vind. Zodra je begint aan zo’n dieet weet jij wat je moet doen voor zes tot tien weken, maar het dieet is zo beperkend dat je daarna wel weer een keertje uiteten wilt of wat lekkers wilt drinken. Als je van te voren weet dat jij het dieet niet minimaal een jaar kan volhouden, begin er dan niet aan!

 

Je hebt gedragsverandering nodig anders gaat het nooit werken. Voor goede begeleiding om je relatie met voeding te verbeteren raden wij de coaches van Chaynge Coaching aan. Een dieet kan je vergelijken met auto rijden. Je gaat gelijk rij examen doen en niet eerst lessen volgen, dat gebeurd er ook met een dieet. Met een leefstijl ga je eerst lessen volgen en daarna toepassen in een examen. Oftewel je behaalt je examen. Een dieet werkt niet omdat je niet bezig bent met gedragsverandering en omdat je te veel beperkingen hebt.

Conclusie: leefstijl of diëten?

Als jij niet alleen resultaat wilt behalen maar ook behouden is het van belang om jezelf duurzame gewoontes aan te leren. Naast training en voeding moet je ook naar je stress en slaap kijken om een algehele gezonde leefstijl te hebben. Een dieet werkt alleen op korte termijn en niet op lange termijn. Dit komt omdat je niet bezig bent met gedragsverandering. Als jij een gezond en sterk lichaam wilt is een gezonde leefstijl een betere optie dan een dieet doen waarbij de focus alleen ligt op gewichtsverlies.

Wil jij je leefstijl veranderen?

Bij ons staat de deur voor je open!

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren

Contactformulier