Hoe het nieuwe jaar krachtig beginnen?

Hoe het nieuwe jaar krachtig beginnen in den haag?

Hoe het nieuwe jaar krachtig beginnen en niet vervallen in oude gewoontes? Dat ga ik je vandaag vertellen in dit artikel. Ieder jaar heb jij weer goede voornemens en hoe vaak heb je die goede voornemens ook omgezet in actie? Dit jaar gaan we niet alleen doelen/voornemens bedenken, maar ook uitspreken en actie ondernemen.

 

Nieuwe doelen bedenken én uitschrijven

Het nieuwe jaar is begonnen maar eigenlijk wil je daarvoor al hebben nagedacht wat voor doelen jij wilt behalen in 2024. Als je pas in januari daar over na gaat denken bestaat er een kans dat je niks met die doelen gaat doen. Je doelen bedenk je niet zomaar, je gaat er goed over nadenken. Wat is je doel en ben je ook bereidt om de nodige acties ervoor te ondernemen? Als je bijvoorbeeld wilt gaan beginnen met krachttraining ga dan eerst bedenken waarom. Waarom wil je krachttraining doen? Is dit omdat iedereen het doet of omdat je graag sterk en fit wilt blijven voor je kinderen.

 

Als je een doel verzint moet je er wel zeker van zijn dat je het doet voor jezelf. Zodra jij weet waarom je dit doel graag wilt behalen ga je kijken welke acties er nodig zijn om je doel te behalen.

 

Voorbeeld voor het doel afvallen met benodigde acties:

  • Je voedingspatroon bekijken.
  • Meer wandelen.
  • (beginnen) met krachttraining.
  • Hulp vragen aan een sportbuddy (of personal trainer)

 

Er zijn acties nodig als jij je doelen voor het jaar 2024 wilt behalen en zonder die acties te ondernemen gaat er niks gebeuren. bedenk daarom goed waarom jij een bepaalt doel voor ogen hebt. Met de juiste beweegredenen zal je ook merken dat je doel behalen en behouden makkelijker is.

Actiepunten uitvoeren.

Zodra je goed op papier hebt gezet wat je doelen zijn, waarom je die doelen wilt behalen en wat de actiepunten zijn die je moet uitvoeren per doel kan je van start gaan. Je hebt het nu allemaal op papier staan! Ondanks dat je over alles goed hebt nagedacht gaan je doelen niet vanzelf werkelijkheid worden, je zal er voor moeten werken! Ik zou niet aanraden om alle actiepunten tegelijketijd te doen. Begin met één of twee actiepunten en zorg ervoor dat het een gewoonte wordt voordat je begint met de volgende actiepunt. Wat er vaak gebeurd als je alle actiepunten gelijk doet is dat je te veel ballen hoog probeert te houden. Uiteindelijk zal je gaan vervallen in je oude gewoontes en kan je weer opnieuw beginnen of begin je helemaal niet meer. Begin daarom eerst met één of twee actiepunten, maak er een gewoonte van en ga dan pas door naar de volgende actie punten. Op deze manier zorg je ervoor dat je stap voor stap een nieuwe leefstijl creëert en het ook vol kan houden.

 

Hoe kan je ervoor zorgen dat je een succesvol jaar hebt?

Om een succesvol jaar te maken van 2024 is niet alleen weten wat je doelen zijn belangrijk, je wilt per kwartaal gaan bedenken wat je doelen worden. Wat je kan doen is een groot doel maken voor het hele jaar(12 maanden) en dan nog vier kleinere doelen bedenken. Een doel hebben voor over twaalf maanden is lastig om dan gemotiveerd te blijven. In het begin zal je heel gemotiveerd van start gaan, maar na een paar maanden kom je er toch achter dat twaalf maanden er lang duurt. Bedenk voor jezelf een doel voor over twaalf maanden, denk hierbij aan twinig kilo afvallen.

 

Vervolgens ga je kijken per kwartaal wat je subdoelen worden.  Een subdoel is handig voor twee dingen. Het eerste is om focus te behouden. Je behoudt je focus beter als je weet dat er een finish is. daarnaast is een subdoel ook handig zodat je niet opkijkt naar die enorme berg! Als je kijkt naar je doel(20 kilo afvallen) is dat een mega groot doel. Dit kan je zien als een obstakel. Als je weet dat je elk kwartaal vijf kilo moet afvallen klikt dat al veel beter en haalbaarder. Door een subdoel te formuleren maak je jouw doel kleiner en aantrekkelijker. Zo wordt de kans ook veel groter dat jij je doel gaat behalen. Je subdoel kan je ook gebruiken om een totaal ander doel mee te formuleren. Je kan bijvoorbeeld ook zeggen dat je kwartaal één en twee elke week met je training de deadlift wilt verbeteren en sterker in wilt worden. Zo ben je niet alleen bezig met afvallen, maar ook bezig om sterker te worden. Dit hoeft natuurlijk niet perse een trainingsdoel te zijn, het kan ook zo zijn dat je veel stress ervaart van werk en in kwartaal 1 meer wilt doen aan selfcare.

 

Bedenk voor jezelf een doel voor over 12 maanden, maar ook subdoelen om zo stap voor stap naar je grote doel toe te werken.

het nieuwe jaar goed beginnen door concrete doelen te stellen

Waarom het jaar krachtig beginnen?

Waarom jij het jaar krachtig wilt beginnen? Zodat je goede voornemens niet na vier weken al in de prullenbak zijn gegooid. Je hebt niet voor niets die goede voornemens verzonnen, daar is een reden voor geweest. Het beste is zelfs om niet te wachten tot het nieuwe jaar, maar nu gelijk te beginnen. Door je goede voornemens uit te stellen bestaat er een kans dat je nooit gaat beginnen.

 

Veel voorkomende fouten bij goede voornemens:

  • Te ambitieuze doelen.
  • Te veel veranderingen in één keer doorvoeren.
  • Niet consistent zijn.
  • Terug vallen in oude gewoontes.
  • Wachten en niet gelijk beginnen.

 

Zoals je begrijpt uit bovenstaande rijtje is wachten tot het nieuwe jaar eigenlijk helemaal geen goed idee. Je begint het jaar pas krachtig als je al bent begonnen! Nog niet begonnen? Begin dan nu met je doelen concreet op te schrijven en begin gelijk. Als je echt in 2024 je doelen wilt behalen zal je ook het nodige werk moeten doen. Dit is geen obstakel als je goed voor jezelf je doelen opschrijft en je actiepunten opschrijft. Je hoeft dan alleen nog maar te beginnen en door je subdoelen blijf jij het gehele jaar gemotiveerd.

 

Succes vieren

Als je al die doelen hebt geformuleerd is er nog een heel belangrijk iets wat je gaat opschrijven. Hoe ga jij jezelf gaat belonen als jij je (sub)doel hebt bereikt? Als jij je doel behaald dan ga je dat vieren! Schrijf voor jezelf op hoe je per subdoel en doel het wilt vieren en dit mag helemaal naar eigen invulling zijn! Ga je het vieren met een weekendje weg, shoppen bij je favoriete kledingmerk, lekker uiteten gaan etc.

 

Vier je succes!

 

Vraag hulp van een expert

Het kan zo zijn dat je kennis mist om jouw doelstelling te behalen. Je kan dan gaan bedenken wie jij nodig hebt om van 2022 een succesvol jaar te maken. Ga per doel kijken wie jij nodig hebt. Dit kan iemand zijn die dicht bij je staat, maar dit kan ook bijvoorbeeld een personal trainer zijn. Een expert die je kan helpen en je de kennis kan meegeven om niet alleen nu je doel te behalen, maar de rest van je leven je resultaat kan behouden. Zodra je weet wat je doel is kan je al opzoek gaan naar een expert. Laten we het voorbeeld nemen van een personal trainer. Als je opzoek gaat naar een trainer die je kan helpen wil je wel zeker weten dat jij je prettig voelt bij deze persoon. Mijn advies is daarom ook altijd om eerst te onderzoeken welke personal trainers er bij jou in de buurt zitten. Zodra je dat weet kan je op basis van de website of recensies een top drie maken.

 

Waarom een top drie maken? Er zijn tegenwoordig heel veel personal trainers, maar niet elke trainer zal jou aanspreken. Door met drie personal trainers een proefsessie in te plannen kan je voor jezelf kijken bij welke trainer jij je het meeste op je gemak voelt. Naast dat jij je op je gemak wilt voelen moet de sportschool of PT studio waar de personal trainer training geeft je ook aanspreken. Door een top drie te maken kan je goed vergelijken en beslissen bij welke trainer jij wilt beginnen. Je hoeft natuurlijk niet een top drie te maken als je al zeker weet bij welke trainer jij wilt trainen. Vooral als je via vrienden of familie hoort van een goede trainer is de keus al snel gemaakt. Mocht je echt nog geen idee hebben dan kan je even onderzoek doen, een top drie maken en de proefsessies doen.

 

Jij kan het jaar krachtig beginnen en eindigen. Zorg voor een concreet plan, maak een lijst van de benodigde actie en stel vooral niet uit. Wacht niet tot 1 januari, want uitstellen betekent dat het niet gaat gebeuren. Mis je nog wat kennis? Ga dan opzoek naar een expert die jouw kan helpen. Iedereen kan zijn/haar goede voornemens behalen, echt waar! Verzamel de juiste mensen om je heen en onderneem stappen om je doel te behalen en te behouden. Heb je hulp nodig? Vraag hulp aan je omgeving of zoek een expert die je kan helpen. Maak er een goed jaar van en laat niks en niemand je tegenhouden om je dromen waar te maken.

 

Laten we er samen een heel fijn, fit en energiek nieuw jaar van maken!

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

Contactformulier