Waarom krachttraining goed voor jou is

voordelen van krachttraining

Waarom krachttraining goed voor jou is heeft een heleboel redenen en daarbij is krachttraining voor jong en oud een leuke en fijne sport om te doen.  Krachttraining is goed voor je omdat het niet alleen fysieke voordelen heeft maar ook mentale voordelen.

 

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van training waarbij de spieren, pezen en het skelet weerstand bieden tegen een externe weerstand (gewicht heffen!). Naast dat krachttraining zorgt voor sterkere spieren en helpt met gewichtsverlies zijn er nog meer voordelen aan deze manier van trainen.

 

Voordelen van krachttraining

Hieronder kan je een paar voordelen van krachttraining zien en daarna ga ik per voordeel uitleggen wat daar mee wordt bedoelt!

 

  • Beschermt spiermassa tijdens een periode van gewichtsverlies.
  • Positieve invloed op het metabolisme.
  • Spieren vangen meer op in plaats van gewrichten.
  • Betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn.
  • Vergroot het zelfvertrouwen.
  • Verkleint de afname van spiermassa bij ouderen.

 

Beschermt spiermassa tijdens een periode van gewichtsverlies

Als je gaat focussen op afvallen betekent dat niet dat je alleen maar afvalt in vet. Je kan namelijk ook gewichtsverliezen omdat je spiermassa minder wordt. De meeste mensen willen wat kilo’s kwijt maar niet de spiermassa. Door krachttraining te doen of te blijven doen als je gewicht gaat verliezen behoudt jij je spiermassa. Zo raak je toch wat gewicht kwijt maar blijven je spieren lekker zitten.

 

Positieve invloed op het metabolisme

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de snelheid waarop je calorieën omzet in energie. Iedereen verbrand een x aantal calorieën in rust en door te bewegen en trainen kan je dit verhogen. Maar als je meer spiermassa hebt verbrand je meer in rust! Op de lange termijn is krachttraining doen en gewicht willen verliezen daarom zo interessant.

 

Spieren vangen meer op in plaats van gewrichten

Als jij je spieren niet traint kunnen ze ook niet veel voor je betekenen! Zonder spiermassa zal je merken dat je sneller pijntjes kan krijgen aan bijvoorbeeld je knieën. Als jij goed je spieren traint belast je je spieren en niet je gewrichten.

 

Betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn

Groot voordeel van krachttraining vind ik zelf dat je heel bewust bent van je eigen lichaam en hoe het werkt. We hebben het dan niet over of je wel of niet voelt of je moet plassen. Maar over écht je spieren voelen en hoe ze bewegen. Je wordt bewust van hoe je spieren bewegen, maar ook dat je ze goed voelt aanspannen. Je voelt dat de spieren moeite moeten doen.

 

Daarnaast leer je ook van een personal trainer of als je zelf onderzoek doet welke spieren je moet voelen en hoe die spier door je lichaam heen loopt. Het is nu niet meer zomaar een deadlift, maar een oefening waarvoor je core, hamstring en billen die kracht moeten leveren en aanspannen. Je past dit ook gelijk toe met het sjouwen van zware boodschappentassen.  Je spant bewust je spieren aan.

 

Door krachttraining leer je juist beter je lichaam te controleren. Vooral bij ouderen is dit weer heel belangrijk. Op oudere leeftijd kan het voorkomen dat je wat vaker valt/struikelt. Door krachttraining te doen kan dit worden voorkomen. Niet alleen maar door lichaamscontrole of lichaamsbewust zijn, maar ook door de spiermassa. Stel je voor je bent zeventig jaar en doet al enkele jaren krachttraining. Ondanks de goeie lichaamscontrole struikel je over een stoepje. Je valt hard op de grond. In plaats van gelijk je heup te breken heb je alleen een grote blauwe plek, schaafwonden en ben je goed beurs. Je spiermassa heeft de klap opgevangen!

 

Vergroot zelfvertrouwen

En dit is een mooi voorbeeld van mentaal voordeel van krachttraining. Wat je merkt is dat naast alle andere fysieke voordelen ook het zelfvertrouwen een boost krijgt. Het eerste moment dat je een sportschool in stapt kan spannend zijn. Je hebt al een tijdje niks gedaan en nu sta je in de sportschool. Je scant je pas, loopt naar binnen en stapt het krachthonk binnen. Grote mannen, heel veel gewichten en veel kieskeurige blikken om je heen. Ja, dat is zeker ongemakkelijk en je voelt je echt een groentje in de gym.

 

Maar je gaat zelf onderzoek doen naar oefeningen en technieken of je neemt een personal trainer in de arm of een online coach. Je gaat meer kennis op doen en je gaat aan de slag. Je gaat zwaarder trainen en voelt je steeds meer op je gemak met oefeningen doen. Je voelt je steeds meer vertrouwd met de oefeningen.

 

En daar heel stiekem om het hoekje komt je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen groeit, je kennis groeit en je begint het echt te zien als je nieuwe hobby en passie. Je hebt het naar je zin in de sportschool. Resultaat is ook goed te zien en hierdoor begin je steeds meer te stralen. Hoppa, daar sta je dan met opgeheven hoofd een deadlift te doen in het krachthonk. Door dit zelfvertrouwen ga je dit niet alleen toepassen in de sportschool, maar ook in je dagelijkse leven. Je hebt meer energie om buiten te spelen met je kinderen. Meer vastberaden om te gaan voor een promotie. Meer drive om in slechte tijden door te pakken. Dat is wat krachttraining met je doet.

 

Verkleint de afname van spiermassa bij ouderen

Als je ouder wordt zal je merken dat je spiermassa steeds minder wordt. Oftewel je zakt een beetje in elkaar! Door krachttraining te doen kan je dit proces verminderen of zelfs helemaal stoppen. Je lichaam is namelijk heel erg goed in om zich aan te passen. Dat houdt in dat als jij krachttraining doet je lichaam je spiermassa meer gaat behouden maar als jij niks doet met die spieren je lichaam het gaat afbreken. Zoals ik al zei, je lichaam heeft geen moeite om zich aan te passen aan jou keuzes.

 

Naast dat krachttraining dit proces tegengaat zal je ook genoeg eiwitten moeten eten voor het herstel en onderhoudt van de spieren. Vergeet niet om dus dagelijks bij elke maaltijd genoeg eiwitten te eten. De regel is dat je ongeveer 1,8 gram eiwit per kilogram van je lichaamsgewicht.

 

Ook jij moet starten met krachttraining!

Al deze voordelen zijn de reden dat krachttraining ook goed voor jou is om te doen. Betekent dit dat je zes keer per week in de sportschool moet staan? Nee, je wilt elke spiergroep minimaal twee keer per week trainen. Mocht krachttraining niet helemaal je ding zijn dan kan je twee keer krachttraining doen en nog wat anders ernaast wat je helemaal leuk vind. Al weet ik zeker dat jij ook uiteindelijk krachttraining leuk gaat vinden!

 

Zoek een sportbuddy en ga lekker aan de slag met krachttraining. Je bent nooit te oud om te starten of om meer te leren over krachttraining! Coach Joshua geeft in de maanden oktober, november en december een gratis Webinar over wat écht belangrijk is om te weten over krachttraining. perfect moment om wat meer kennis op te doen om het vervolgens gelijk toe te kunnen passen. Klik hier voor meer informatie>>>

Lees ook onze andere blogs

Is krachttraining noodzakelijk voor resultaat

In deze blog gaan we vertellen waarom krachttraining niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor beter resultaat.

Hoe jij kan afvallen zonder dieet in Den Haag

Leer de theorie van afvallen en leer ook wat het meeste en wat het minste impact heeft op gewichtsverlies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren