Concrete doelen stellen met een personal trainer

doelen stellen met een personal trainr

Concrete doelen stellen met een personal trainer zorgt ervoor dat jij helder in kaart hebt wat je wilt bereiken en welke stappen jij daarvoor moet zetten.  Iedereen stelt doelen op allemaal verschillende vlakken zoals sport, herstel, afvallen, werk en het aantal vakanties. Maar hoe kan jij je doel concreet maken zodat je een goede voorbereiding hebt en je met succes je doel behaalt? Dat gaan we in deze blog bespreken.

 

Wat wordt jouw doel?

Ga eens rustig zitten en bedenk wat jij als doel wilt stellen. Vindt je dit moeilijk? Bedenk eerst op welke vlakken je een doel wilt stellen, is dat op sportgebied, werkgebied privé gebied etc.

 

Zodra jij weet op welk gebied je doelen wilt gaan stellen kan jij gaan bedenken wat voor jou belangrijk is en wat voor doelen jij leuk vind om uit te proberen of te verbeteren. Laten we de rest van deze blog het voorbeeld nemen dat jij sterker wilt worden met de squat. Dit is je doel op het gebied van sport en nu gaan we dit doel concreet maken.

 

Maak je doel concreet!

Alleen zeggen dat je sterker wilt worden met de squat is nog totaal niet concreet! Laten we stap voor stap kijken hoe we dit doel concreet kunnen maken.

 

De eerste stap is bedenken hoe vaak jij in de week je benen kan trainen zodat je sterker wordt met de squat. Let erop dat je wel realistische moet zijn want anders begin je gelijk al dat het je niet gaat lukken en dat is niet motiverend. We gaan voor dit doel twee keer in de week een krachttraining doen waarin je twee oefeningen per training doet voor de hamstring, glutes en bovenbenen. Het aantal keren trainen is nu helder en dan gaan we door met de volgende stap.

 

Let op! Als jij al de squat een tijdje doet kijk dan even naar wat je nu kan doen qua aantal kilo’s en herhalingen want dan weet je dat dit je startpunt is!

 

De tweede stap is hoelang wil jij je focussen op de squat? Is dit voor een jaar, een maand of een paar weken? We willen na een halfjaar sterker worden op de squat en dat betekent dat we kunnen gaan kijken wat realistische is om na een halfjaar te kunnen squatten. Als jij zes maanden lang twee keer in de week benen traint dan zijn dat achtenveertig training. Dat klinkt als een heleboel maar je zal merken dat dat halfjaar zo voorbij is!

 

Bedenk voor jezelf hoeveel herhalingen en het aantal kilo’s dat je wilt stellen als doel. Je kan wel een beetje verwachten dat je per maand maximaal twee kilo zwaarder de squat kan doen als het aantal herhalingen hetzelfde blijft. Dit is wel afhankelijk ook van bijvoorbeeld stress, slaap, hoe consistent je de training doet en hoe erg jij jezelf pusht. Als we dan weer even terug gaan naar het zes maanden doel zou dit betekenen dat je maximaal twaalf kilo zwaarder de squat kan doen.

 

Hou rekening met een tegenslag

En som heb je ook een tegenslag! Je focus ligt even minder op trainen of je kan wat minder zwaar trainen door bijvoorbeeld weinig slaap. Dan kan je niet van jezelf verwachten dat je nogsteeds twaalf kilo zwaarder de oefening kan doen als je een tijdje minder optimaal hebt kunnen trainen. Is dit heel erg? Nee tuurlijk niet! Dat is nou eenmaal het leven en soms werkt dat even niet mee met je doelen. Wat kan je dan het beste doen? Tussendoor evalueren!

 

Als je merkt dat je niet op schema meer ligt ga dan evalueren. Door te evalueren kan jij je doel aanpassen of zelfs totaal wat anders gaan doen als de focus niet meer op de squat ligt. Je kan dan zelf bepalen of je het doel nog leuk genoeg vindt om het door te zetten alleen dan even wat aanpassen of dat je een heel ander doel gaat oppakken. Het zijn jouw doelen dus jij bent de baas erover!

personal trainer die samen met jou doelen stelt

Je doel is concreet maar hoe nu verder?

Het doel is om na zes maanden de squat twaalf kilo zwaarder te kunnen maar het aantal herhalingen blijft hetzelfde. Dit ga je doen door twee keer per week krachttraining te doen en dan specifiek oefeningen te doen voor de bovenbenen, hamstring en glutes.

 

Nu weet je hoe je doel eruit en welke acties je zal moeten ondernemen wil je dit doel behalen. Als je dit nu allemaal weet heb je er dan helemaal zin in om te starten? Dan kan je lekker aan de slag gaan en actie ondernemen! Ben je niet zo enthousiast? Dan is het goed om na te denken of je wel wilt starten met dit doel. Waarom vindt je het niet leuk? Is het buiten je comfort zone of haal je er echt geen energiek uit?  Mocht je er echt geen energiek uit halen dan zou ik zeggen dat het tijd is om een ander doel te stellen. Een doel wat je leuk vindt en waarvan je weet dat het toegevoegde waarde heeft voor je levenskwaliteit.

 

Het blijft lastig!

Doelen stellen is lastig omdat je niet kan voorspellen wat er het komende halfjaar of jaar gaat gebeuren. Daarom is tussendoor evalueren belangrijk en ook eraan denken dat we niet streven naar perfectie maar naar consistentie! Streef naar consistentie en daar hoort ook af en toe een terugslag bij! Dat heeft iedereen alleen evalueer dan zodat je of je doel aanpast of het weer gaat oppakken. Consistentie en geen perfectie. Meer hulp nodig bij je doel stellen? Klik hier voor de gratis webinar over doelen stellen>>>

 

Samen concrete doelen stellen en behalen

Je kan meedoen op 13 november met de gratis Webinar over hoe jij concrete doelen kan stellen maar je kan natuurlijk ook een vrijblijvende proefsessie aanvragen. Dan gaan we naast trainen ook je doelen bespreken en kijken hoe jij deze concreet kan gaan behalen. Wij zijn er om jou te helpen en dat jij met meer kennis en focus je doelen kan behalen en natuurlijk behouden. Want je wilt niet alleen je doel halen maar ook weten hoe je dit consistent kan doorzetten. De deur staat voor je open bij ons!

Lees ook onze andere blogs

Afvallen en spieren opbouwen: definitief antwoord van de personal trainer

De droom van iedereen om gewicht te verliezen en spiermassa aan te komen bespreken we in dit artikel. Want jouw droom kan werkelijkheid worden!

Hoe jij afvallen kan blijven volhouden

Lees in dit artikel hoe jij ervoor kan zorgen dat je gewicht blijft verliezen en niet na een paar weken weer aankomt in gewicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren

Contactformulier