Hoe jij kan afvallen zonder dieet in Den Haag

hor jij kan afvallen zonder dieet

Hoe jij kan afvallen zonder dieet in Den Haag is een onderwerp waar mensen niet in geloven. Als mensen denken aan afvallen denken ze ook gelijk aan een dieet. Maar afvallen zonder een dieet is écht mogelijk en vandaag ga ik je meenemen in hoe jij gewicht kan verliezen zonder jezelf te verliezen.

 

De theorie achter afvallen

Als je kijkt naar alle diëten dan zie jij het gebrek aan koolhydraten, het eten tussen bepaalde tijden of bepaalde producten elimineren. Alleen dit is heel oppervlakkig, want de theorie van afvallen is al veel verder dan dat. Als je al deze diëten naast elkaar gaat leggen zie je dat ze allemaal één ding gemeen hebben en dat is dat ze een extreme negatieve energiebalans hanteren. Oftewel je verliest gewicht. Het heeft dus weinig te maken met of jij wel of geen koolhydraten eet, maar het draait om hoeveel calorieën jij totaal binnen krijgt.

 

Je hebt vijf principes die ervoor zorgen dat elk dieet succesvol wordt. Deze principes staan in een Pyramide en de onderste laag heeft het meeste impact op afvallen en de bovenste laag heeft het minste op afvallen. Deze Pyramide heet: Fat Loss Pyramide.

 

Fat Loss Pyramide

In deze Pyramide kan jij precies zien wat het meeste en wat het minste impact heeft op gewichtsverlies.

 

Diëten kunnen gebruik maken van één of meerdere van deze principes:

  •  Calorieënbalans/energiebalans; Hoeveel calorieën je eet per dag tot je neemt versus hoeveel calorieën je verbrand per dag.
  • Macronutriënt hoeveelheden; Hoeveel eiwit, koolhydraten en vetten je eet per dag.
  • Timing; Wanneer en hoe jij je totale voedsel inname op een dag verspreidt.
  • Voedingssamenstelling; De bronnen voor de macronutriënten die je nuttigt.
  • Supplementen en vocht inname; Hoeveel en welke supplementen je gebruikt en hoeveel water je drinkt.

 

Al deze factoren dragen bij aan hoe snel je gewicht verliest of aankomt en eventuele verandering in prestaties. Sommige van deze principes zijn krachtiger als de ander en tellen zwaarder mee. Hoe is de hiërarchie van deze principes opgebouwd? Het meest krachtige is de energiebalans, dit is heeft de meeste impact. Daarna heeft de meeste impact de hoeveelheden van de macronutriënten, vervolgende de timing van je voedselinname, de voedingssamenstelling en als laatste (ook de minste impact) supplementen en vocht inname. Je kan wel genoeg drinken en allemaal supplementen nemen maar zolang je een positieve energiebalans hebt zal je niet zakken in gewicht. Het kunnen naleven van de principes is cruciaal. Je kan niet succesvol een dieet volgen als je die niet kan volhouden, hoe goed dat dieet ook is. Als je gaat beginnen met gewicht verliezen wil je dus onderaan de Pyramide gaan beginnen. Let hier goed op!

Afvallen zonder dieet kan je vergelijken met je rijbewijs!

Afvallen zonder een dieet kan je vergelijken met je rijbewijs. Voordat jij je rijbewijs hebt ga je eerst lessen volgen. Door lessen te volgen krijg je alle kennis mee over autorijden en leer je dit toe te passen in de praktijk. Vervolgens ga jij examen doen om te kijken of jij genoeg lessen hebt gedraaid om zelfstandig auto te rijden. Als jij je examen haalt en je rijbewijs in ontvangst neemt heb je hier de rest van je leven plezier van.

 

Dat is hetzelfde als jij gewicht gaat verliezen zonder een dieet. Je moet eerst kennis opdoen zodat je begrijpt hoe afvallen werkt om dit vervolgens in de praktijk te gaan uitvoeren. En dan heb jij de rest van je leven plezier ervan! Als je wel met een dieet gewicht gaat verliezen sla je alle lessen over en doe jij alleen je examen. Oftewel je komt misschien net aan het uur door maar alleen maar omdat je een rij instructeur naast je hebt zitten. Zonder rij instructeur kan je niet autorijden. Oftewel geen rijbewijs! Zonder kennis kan jij nooit je examen halen en zal je daarna weer terug vallen in je oude gewoontes en weer in gewicht aankomen.

 

Kennis opdoen, toepassen in de praktijk en hier de rest van je leven profijt van hebben.

Stappenplan afvallen zonder een dieet

Je kan op twee manieren gewicht verliezen zonder dieet. Je mag zelf helemaal kiezen welke manier beter bij jou past en bij welke manier jij geen beperkingen voelt!

 

Manier één afvallen zonder dieet

Met manier één heb je heel wat tools die ervoor zorgen dat je redelijk snel en doelgericht gewicht kan verliezen. Het nadeel hiervan is, is dat het kan voelen als een restrictie.

Wat heb je nodig:

  • Weegschaal
  • Foodapp zoals MyFitnessPall
  • Reken je energiebalans uit (zelf of via een app)

 

Als eerste wil je weten wat je energiebalans is (je gewicht blijft stabiel) je kan je energiebalans laten uitrekenen door een foodapp. Let er wel op dat dit een uitgangspunt is en niet perse de waarheid! De app houdt namelijk geen rekening met hoe actief je levensstijl is hierdoor kan je heel goed zo zijn dat jij al gewicht verliest terwijl de foodappp zegt dat dit je energiebalans is. Daarom is het ook belangrijk dat je vanaf moment één jezelf gaat wegen. Zo kan jij in de gaten houden wat er gebeurd. Weeg jezelf in de ochtend nadat je naar de wc bent geweest. Let erop dat je gewicht per dag fluctueert tot wel drie procent! Het is hierdoor niet realistische om dagelijks naar je gewicht te kijken en dat is ook de reden dat we gaan kijken naar het weekgemiddelde. Als je week gemiddelde zakt weet je dat je in een negatieve energiebalans zit. Let erop dat je weekgemiddelde niet meer zakt dan één kg per week anders ben je aan het crash diëten! Zorg ervoor dat je rustig zakt en mocht je wel meer dan één kg zakken per week zorg er dan voor dat je wat meer gaat eten!

 

Houdt je voeding bij in een foodapp zodat je precies genoeg calorieën  binnenkrijgt. Als je elke dag in een negatieve energiebalans en dit goed bijhoudt in de foodapp zal je sneller gewicht verliezen. Let er wel op dat je naast je eten ook je drinken invult want ook de calorieën die je drinkt tellen mee! Deze manier van afvallen zorgt ervoor dat je wel een aantal calorieën tot je mag nemen maar heb je wel alle vrijheid wat je eet. Voor sommige mensen voelt dit al als een restrictie en voor anderen is dit helemaal prima en hebben ze nogsteeds genoeg vrijheid om zelf te kunnen kiezen wat ze eten.

 

Manier twee afvallen zonder een dieet

Manier twee is nog veel vrijer dan manier één, alleen dit kost wel wat meer oefening en geduld. Maar als je deze manier eenmaal onder de knie hebt zal je enorme vrijheid ervaren en dat terwijl jij je doel bereikt. Bij manier twee heb je ook de weegschaal nodig en deze gebruik je op precies dezelfde manier als bij manier één. Weeg jezelf in de ochtend nadat je naar de wc bent geweest. Let erop dat je gewicht per dag fluctueert tot wel drie procent! Het is hierdoor niet realistische om dagelijks naar je gewicht te kijken en dat is ook de reden dat we gaan kijken naar het weekgemiddelde. Als je week gemiddelde zakt weet je dat je in een negatieve energiebalans zit. Let erop dat je weekgemiddelde niet meer zakt dan één kg per week anders ben je aan het crash diëten! Zorg ervoor dat je rustig zakt en mocht je wel meer dan één kg zakken per week zorg er dan voor dat je wat meer gaat eten!

 

Qua voeding eet je puur op gevoel! Dat klinkt heel zweverig maar eigenlijk ga je weer terug naar de basis. Leren vertrouwen op je eigen lichaam en ook leren luisteren naar je lichaam. Je hebt drie wegen als je kijkt naar voeding en dat is honger hebben, vol zitten en verzadigt zijn. Als je honger hebt moet je natuurlijk eten alleen wil je dan niet streven naar vol zitten. Als je lichaam het seintje heeft dat het vol zit ben je al over je grens heen gegaan en heb je al te veel gegeten. Daarom is het belangrijk dat je gaat leren eten tot verzadiging. Eten tot verzadiging houdt in dat je geen honger meer hebt maar ook niet vol zitten. Oftewel je lichaam heeft genoeg om weer een tijdje verzadigt te zijn. Als je geen calorieën wilt tellen is eten op verzadiging belangrijk als je wilt afvallen zonder dieet. Je hebt alle vrijheid om te genieten van al het eten alleen moet je wel leren om weer te gaan luisteren naar wat je lichaam zegt. ga niet verder dan het verzadiging gevoel. Door de weegschaal als tool te gebruiken kan je in de gaten houden wat er gebeurd en kan je hier kleine aanpassingen in maken door bijvoorbeeld een kleinere portie te nemen of meer groente, fruit en wat te drinken.

 

Manier twee heeft zelf mijn voorkeur omdat je veel meer vrijheid hebt met wat je kan en wilt eten zolang je maar luistert naar je lichaam. Hierdoor duurt het wel wat langer om gewicht te verliezen maar uiteindelijk leer je wel goed je eigen lichaam kennen. Dat is ook enorm belangrijk!

Hoe nu zelfstandig verder

Het hele doel van leren afvallen zonder dieet is dat jij voor de rest van je leven kan bepalen of je wilt afvallen, aankomen of op gewicht wilt blijven zonder je hele leven overhoop te gooien. Maar hoe nu verder? Je weet nu de theorie achter afvallen en je kan nu gaan kiezen welke manier van afvallen zonder dieet het beste bij jou past. Dan is het nu tijd om actie te gaan ondernemen en vooral geduld op te brengen. Afvallen is een langdurig proces en wees een beetje lief voor je lichaam.

 

Wil jij meer weten over afvallen en hoe jij kan afvallen zonder een sapkuur of andere restricties? Vraag een gratis proefsessie aan en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen>>>

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren