Doelen stellen voor gewichtsverlies

doelen stellen om af te vallen

Doelen stellen voor gewichtsverlies is lastig om te doen. Je merkt al snel dat mensen grote getallen roepen zoals twintig of dertig kilo afvallen. Dat zijn een hoop kilo’s! Het is belangrijk om van te voren naar dit doel te kijken en bedenken voor jezelf of het realistische is. Vandaag gaan wij je helpen om een realistische en concreet doel te stellen voor gewichtsverlies.

 

Bepaal je startpunt

De eerste stap is dat je gaat kijken wat je huidige situatie is. Je kan wel zeggen dat je twintig kilo gewicht wilt verliezen maar hoe heb je dat gemeten? Je wilt feiten weten en niet gaan gokken. Dit is ook het moment dat je gaat bepalen hoe jij je progressie meetbaar gaat maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te wegen, centimeters opmeten of foto’s maken. Uiteindelijk is meten weten!

 

Traditioneel jezelf wegen

Je kan de weegschaal gebruiken als tool om te zien wat er gebeurd met je lijf. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je gewicht tot wel drie procent dagelijks kan fluctueren door bijvoorbeeld nog laat op de avond gegeten, je moet nog naar de wc, wat meer zout gegeten etc. Oftewel je weet niet of je vet, vocht of spiermassa meet.

 

Als jij jezelf wilt wegen zal je jezelf dagelijks moeten wegen. Dit doe je in de ochtend gelijk als je wakker wordt (eerst nog even naar de wc gaan). Op die manier weeg jij altijd op een vast moment. Eigenlijk is je dagelijkse gewicht niet heel interessant doordat je gewicht nou eenmaal fluctueert. Wel is je gewicht interessant als je het weekgemiddelde pakt. Als je kijkt naar het weekgemiddelde heb je een beter idee wat er gebeurt en kan je per weekgemiddelde kijken of het stabiel blijft of gewicht verliest. Kijk niet naar het dagelijkse gewicht maar pak van een hele week het weekgemiddelde.

 

Tips om jezelf nauwkeurig te wegen:

 • Draag zo min mogelijk kleding.
 • Doe het altijd in de ochtend en vergeet niet eerst naar de wc te gaan.
 • Laat de weegschaal op een vaste plek staan.

Let erop dat als je rustig en duurzaam wilt afvallen dat dit een proces is van maanden en niet weken!

 

Heup- en taillemeting

Mocht je jezelf wegen echt niet prettig vinden kan je ook je omtrekken meten. Waar je goed op moet letten is dat je wel steeds op dezelfde plek meet anders is het niet meer een goede manier van meten. Bij de taille omtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van je heup. Oftewel het smalste punt en zorg ervoor dat het lint loodrecht is.

 

Bij de heupomtrek meet je op het middelpunt van de heup en gebruik hiervoor ook een meetlint en zorg er weer voor dat die loodrecht is.

 

Het is lastig om een bepaald nummertje aan een perfect aantal centimeters te hangen aanzien iedereen een andere bouw heeft. Om het wat makkelijker te maken moet je taille omtrek afnemen in vergelijking met je heupomtrek.

 

Progressie foto’s

Gewicht en aantal centimeters zegt niet alles! Je kan het ook merken aan bijvoorbeeld je kleding wat losser gaat zitten.  En dat is ook de reden dat foto’s maken er voor kan zorgen dat je wel progressie ziet die je misschien niet ziet op de weegschaal. Je hoeft natuurlijk niet elke week foto’s te maken maar doe dit ongeveer elke twee tot vier weken.

 

Richtlijnen voor progressie foto’s:

 • Zet je hele lichaam op de foto en neem een ontspannen houding aan.
 • Maak een foto van het vooraanzicht, achterkant en zijaanzicht.
 • Draag dezelfde kleding op de foto.
 • Vaste plek in huis waar jij de foto’s maakt.
 • En bewaar de foto’s anders kan je ze ook niet vergelijken.

Schrijf je doel op!

Nadat jij je startpunt goed in beeld hebt kunnen we het doel concreet kaan opschrijven.

 

Welke vragen moet jij beantwoorden om je doel concreet te hebben:

 • Wat is je doel/hoeveel gewicht wil je verliezen?(positief geformuleerd en toetsbaar!)
 • Waarom wil je dit gewicht verliezen?
 • Welke waarde die jouw inspireren zijn verbonden met deze verandering?
 • Welke acties moet jij specifiek ondernemen en wanneer?
 • Wat is de kleinste en gemakkelijkste stap die je kan nemen?
 • Wie kan jou helpen en waarmee kunnen ze je helpen?
 • Welke obstakels kan je tegenkomen en hoe kan je daar mee omgaan?
 • Aan welke resultaten kan jij zien dat je doel is geslaagd?

 

Schrijf deze vragen op en beantwoordt ze één voor één zodat jij helemaal helder hebt wat je doel is, hoe je voorbereiding eruit ziet en wanneer je kan gaan evalueren.

 

Hulp nodig met doelen stellen?

Misschien dat al deze vragen je overvallen of je kan gelijk zelfstandig aan de slag. Maar voor de mensen die zich nogsteeds een beetje verdwaald voelen, geen paniek! Wij gaan je helpen om je doelen op een fijne manier te kunnen formuleren. Lisanne geeft één keer per maand in de maanden oktober, november en december 2022 een gratis Webinar over hoe jij doelen kan stellen, behalen en behouden. Klik hier voor meer informatie>>>

afvallen met een personal trainer

Tijd voor actie!

Zodra jij je startpunt helder hebt en je hebt je doel concreet geformuleerd is het eindelijk tijd voor actie. Bij het opschrijven van je doel heb je concrete acties opgeschreven die je moet ondernemen om je doel te behalen. Lees deze nog even een keertje.

 

Oké, als jij al die acties ervoor over hebt om te doen weet je zeker dat je een doel hebt gekozen dat jij graag wilt behalen. Dan is het nu tijd om deze acties te gaan ondernemen. Het kan makkelijk zijn en motiverend om je grote doel op te delen in kleine maand of kwartaaldoelen. Hierdoor heb je meer succesbeleving en kan je vaker kijken of je nog op de goeie weg bent of dat jij je doel wilt aanpassen. het zorgt ervoor dat je scherp blijft.

 

Als je iemand nodig hebt om je doel te behalen is het nu het moment om deze persoon te berichten of bellen! De meest gemaakte fout met doelen stellen is dat mensen geen hulp vragen. Vraag hulp als je die nodig hebt of als je alleen even je hart wilt luchten. Afvallen is een proces en soms best frustrerend en dan kan je hart even luchten of sparren met iemand heel fijn zijn.

 

Evalueer je doel

Vergeet niet om tussendoor en achteraf je doelen te evalueren. Juist door te evalueren kan jij bepalen of door wilt gaan of dat je helemaal tevreden bent met je gewichtsverlies of misschien ligt de focus wel meer op krachttoename.

 

Stel jezelf de vragen bij evalueren:

 • Wat gaat er goed?
 • Wat kon/kan er beter gaan?
 • Is je doel nogsteeds hetzelfde?
 • Wie wil ik bedanken voor zijn/haar hulp?
 • Ben ik trots op mezelf?
 • Hoe ga jij je succes vieren?

Evalueren is net zo belangrijk als de voorbereiding. Zonder evaluatie weet je ook niet hoe of wat. Je kan even stil blijven staan en je succes vieren en trots zijn op jezelf. Blijf even stil staan want ook dat is van belang.

 

Hulp nodig? Je weet ons te vinden!

Lees ook onze andere blogs

Hét fitnessplan om vet te verliezen in Den Haag

Gewicht verliezen is in theorie makkelijk, echter is de praktijk een ander verhaal. Wij helpen je in dit artikel!

De impact van jouw gezondheid op je omgeving

Jouw gezondheid heeft niet alleen impact op jouw leven maar ook op jouw omgeving. In deze blog gaan we bespreken op wie het impact heeft en vooral waarom?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren