Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

gezonde leefstijl in den haag

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk en is het voor iedereen belangrijk? In deze nieuwe blog gaan we dieper in op wat een gezonde leefstijl inhoudt en waarom het voor iedereen belangrijk is, ook als je geen afval doel hebt. Lees snel verder en laat ons vooral weten wat jij van dit artikel vindt!

 

Wat houdt een gezonde leefstijl in?

Wanneer kan je zeggen dat je een gezonde leefstijl hebt? Als je kijkt naar onze coaching gesprekken die wij wekelijks hebben met leden zijn er een paar onderwerpen die standaard aan bod komen. Deze onderwerpen zorgen ervoor dat je meer balans hebt en jij je fitter voelt. Deze onderwerpen zijn voeding, training, stress en slaap. Drie van deze onderwerpen worden ook wel herstelfactoren genoemd.

 

Wat zijn herstelfactoren?

Herstelfactoren zijn belangrijke aspecten, maar worden vaak over het hoofd gezien. Je wilt dit namelijk zo goed mogelijk optimaliseren. Het draait niet alleen om het beste trainingsschema of het beste voedingsschema, als je ondertussen maar vijf tot zes uur per nacht slaapt en veel stress ervaart waardoor je constant honger hebt of juist weinig energie hebt. Jij zal dan alsnog niet optimaal resultaat behalen ondanks dat jij een goed trainingsschema hebt. Na je training moet je goed herstellen om progressie te boeken. Juist wanneer je rust, boek je progressie en bouw je spiermassa op. Tijdens de training breek jij je spieren eigenlijk alleen maar af en zal er daarna in de rustperiode ‘supercompensatie’ plaatsvinden. Supercompensatie is de fase waar de spieren/zenuwstelsel zijn opgebouwd bovenop het oorspronkelijke basisniveau. Dit houdt in het geval van krachttraining in dat je lichaam meer spiermassa gaat opbouwen om de volgende keer sterker te zijn en dus meer gewicht of herhalingen aan kan. Train slim, herstel voldoende zodat bovenstaande kan worden bewerkstelt. Wanneer er te weinig herstel plaatsvindt zal er ook niet voldoende adaptatie optreden voor verbetering. Herstel is dus van essentieel belang om spiermassa op te bouwen en/of vetmassa te verliezen.

 

Er zijn drie factoren die ontzettend belangrijk zijn bij herstel:

 • Slaap
 • Stress
 • Voeding

 

Dit zijn  de drie herstelfactoren en ook onderwerpen die we bespreken tijdens de coaching gesprekken. Een gezonde leefstijl betekent zoveel meer dan alleen maar trainen en op je eten letten. Je neemt altijd ook deze drie herstelfactoren mee en niet alleen voor beter resultaat, maar ook zodat jij je ook fit en energiek voelt.

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen maar trainen en eten elimineren.

Genoeg mensen koppelen een gezonde leefstijl aan afvallen en vijf keer per week trainen. Dit is alleen niet waar, een gezonde leefstijl is meer dan alleen maar afvallen en trainen. De herstelfactoren spelen hierin ook een belangrijke rol. Als het goed is valt er iets op aan de herstelfactoren en dat is dat geen één factor het woord afvallen of vijf keer trainen bevat. De herstelfactoren zorgen er voor dat jij goed herstelt van je training, maar in mijn ogen zorgen ze voor veel meer dan alleen maar goed herstel. Voeding, slaap, training en stress heeft ook impact op je levenskwaliteit.

 

Stress

Stress betekent dat je spanning of druk ervaart. Je hebt twee soorten stress, het soort stress wat je hebt voordat je een presentatie moet geven of het soort stress wat langdurig aanwezig is. Deze twee soorten stress wordt ook wel acute en chronische stress genoemd.

 

Acute stress:

Acute stress is wanneer je tijdelijk last hebt van druk. Denk hierbij aan het geven van een presentatie of een spannend gesprek met je werkgever. Je lichaam maakt adrenaline aan, je ademhaling versnelt en je hartslag begint ook te stijgen. Met acute stress is niks mis mee. Dit kan juist zorgen voor extra motivatie en concentratie tijdens zo’n presentatie. Zodra het voorbij is zal de spanning ook dalen en heeft je lichaam genoeg tijd om te herstellen.

 

Chronische stress:

Dit is een ander verhaal! Als je stress langer duurt wordt het toch wel vervelend. Je kan hierbij denken aan klachten zoals hoofdpijn, trillen en vermoeidheid. Dit zijn  signalen dat je lichaam continu in een stress modus zit. Daarnaast kan je ook meer gaan piekeren en ervaar je concentratieproblemen als je langdurig stress hebt. Je kan stress opdelen in fysieke klachten en emotionele klachten.

 

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Buikklachten
 • Rug- en nekklachten
 • Hoge bloeddruk

 

Emotionele klachten:

 • Moeite met concentreren
 • Piekeren
 • Vergeetachtig
 • Te veel of te weinig eten
 • Slecht slapen

 

Als dit soort klachten jou bekent voorkomt dan is het tijd om je stress te gaan aanpakken. Je kan klachtenvrij leven, maar dan moet je wel wat doen om je stress te minderen. Je kan stress verminderen op meerdere manieren. Je zal hier even je weg in moeten vinden, maar laat ik je alvast wat tips geven om je stress te verlagen.

 

Tips om stress te verlagen:

 • Mobiel uitzetten zestig minuten voor het slapen.
 • Boek lezen voordat je gaat slapen.
 • In de ochtend eerst rustig opstaan en niet gelijk je mobiel pakken.
 • Plan in je agenda blokken in waarin je pauze houdt om rustig te eten.
 • Wandel een rondje buiten.
 • Neem een boekje/dagboek mee en schrijf al je gedachtes op.
 • Minimaal een uur voor het slapen gaan geen werk meer doen (of beeldschermen aan)

 

Wil je weten wat voor effect stress heeft op gewichtsverlies? Klik hier om een artikel te lezen over hoge stress en afvallen>>>

 

Slaap

Mensen herkennen een slaaptekort vaak aan dat ze overdag heel moe zijn en zich futloos voelen. Je futloos voelen is een seintje dat je lichaam geeft als je op korte termijn veel slaap mist. Op lange termijn kunnen er hele andere effecten van slaaptekort omhoog komen. Dit kan in sommige gevallen heftiger zijn dan dat je denkt. Te weinig slapen heeft meer impact op je lichaam dan dat je denkt.

 

Effecten slaaptekort

Eigenlijk zijn alle effecten van te weinig slapen niet goed. Je hebt kortdurend slaaptekort en chronische slaaptekort.

 

Effecten kortdurend slaaptekort:

 • Vermoeid gevoel
 • Energiegebrek
 • Veel geeuwen
 • Slechte concentratie
 • Hoofdpijn

 

Een paar nachten niet goed slapen is niet het einde van de wereld. Je voelt je de dag erna vooral wat minder energiek. Het wordt pas een probleem als het slechte slapen blijft aanhouden, dan bouw je namelijk een slaapschuld op. Als je langdurig slaaptekort hebt heet het ook wel chronisch slaaptekort.

 

Effecten chronische slaaptekort:

 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Gebrek aan energie
 • Slecht humeur
 • Aantasting van spraakvermogen
 • Reactiesnelheid verminderd
 • Hoofdpijn
 • Slechter immuunsysteem

 

Deze effecten zijn gelijk een stuk minder leuk en ook nog een stuk moeilijker om van af te komen. Chronische slaaptekort is daarom ook moeilijker om van te herstellen. Dit kost tijd en geduld. Je begrijpt denk ik nu ook wel waarom slaap belangrijk is als je energiek en fit wilt leven. Klik hier om de blog te lezen over slaaptekort en gewicht verliezen>>>

 

Voeding

Voeding is ook, naast stress en slaap, een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Voeding is niet zo makkelijk voor de meeste mensen aangezien ze gelijk voeding gaan labelen  als gezond of ongezond. Daarnaast hebben veel mensen de alles of niets mentaliteit. Oftewel een strak dieet of alles helemaal loslaten. Dit terwijl er ook een middenweg is en dit ook weer zorgt voor die balans en een gezonde leefstijl. Bij voeding is belangrijk dat je gevarieerd eet en producten niet volledig weglaat. Ik heb hier al een uitgebreide blog over geschreven. Ik zou zeggen lees deze blog even en dan begrijp jij wat ‘gezonde’ voeding inhoudt>>>

 

Trainen

De laatste van de vier factoren voor een gezonde leefstijl is trainen. Genoeg bewegen en trainen zorgt er niet alleen voor dat je fysiek er goed uitziet, maar zorgt er ook voor dat je mentaal rustig bent. Door te bewegen en/of te trainen zorg je ervoor dat je stress wordt vermindert(uitlaatklep) en hierdoor zal je beter gaan slapen. Daarnaast heeft trainen nog meer voordelen die zorgen dat je fit en gezond bent.

 

Voordelen van krachttraining:

 • Vergroot onafhankelijkheid van ouderen.
 • Verlaagt lage rugklachten (mits goed toegepast).
 • Beschermt spiermassa tijdens een periode van gewichtsverlies.
 • Vergroot zelfvertrouwen.
 • Betere lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn.
 • Goede uitlaatklep.

 

Wil je meer weten over de voordelen van krachttraining? klik hier>>>

gezonde leefstijl met een personal trainer

Een gezonde leefstijl is niet alleen voor als je wilt afvallen.

Een gezonde leefstijl bevat bovenstaande factoren en zoals je kan lezen heeft dit niks te maken met afvallen. Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk ook als je niet een concreet doel hebt. Iedereen heeft er baat bij als je stress, slaap, voeding en training op orde is. Dat je lichaamsgewicht goed is betekent niet dat je ook gelijk een gezonde leefstijl hebt. Een gezonde leefstijl houdt in dat je ook kijkt naar je slaap en stress en niet alleen maar naar je voeding en training. Je lichaam gaat je dankbaar zijn als je wat beter op deze factoren gaat letten en er nieuwe gewoontes van gaat maken.

 

Hoe nieuwe gewoontes aanleren?

Mocht je één van bovenstaande factoren willen verbeteren en hier een nieuwe gewoonte van maken dan zal dit even tijd kosten.

 

Voorbeeld:

Je besluit dat je om je slaap te verbeteren een avondroutine wilt doen. Dit bestaat uit een uur voor het slapen gaan de mobiel uitzetten en andere beeldschermen om vervolgens even een boek te lezen. Eerst is het van belang om een boek uit te kiezen die makkelijk te lezen (drempel verlagen) zodat je er niet tegenop ziet om te gaan lezen. Zodra je dit boek hebt kan je van start gaan. Een andere handige tip is om een wekker in te stellen om het tijdstip dat jij je mobiel wilt uitzetten. Zo heb je een herinnering. Zodra je een boek hebt uitgekozen en je wekker heb gezet kan je nu actie ondernemen. Deze nieuwe gewoonte zal in het begin even wennen zijn. Het kan best dat de eerste weken heel makkelijk gaat en dat je daarna langzaam weer terug valt in oude gewoontes. Is dit erg? Nee, oude gewoontes liggen altijd op de loer. Het is wel van belang om er bewust van te zijn dat jij je oude gewoontes weer herpakt. Zodra je dit doorhebt kan je jouw nieuwe gewoonte weer oppakken en consistent blijven doen. Blijf er vooral aan denken hoe jij je voelt door je avondroutine. Je zal je avondroutine niet blijven volhouden door motivatie, maar juist door consistent te zijn. daarnaast weet je hoe jij je voelt als je niet een avondroutine doet. Dat is je motivatie!

 

Blijf consistent werken aan je nieuwe gewoontes en blijf werken om jouw gezondheid prioriteit te maken.

 

Succes!

Lees ook onze andere blogs

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

Het belang van hydratatie voor jouw prestaties

Het belang van hydratatie voor jouw prestatie Het belang van hydratatie voor jouw prestatie als fitnessliefhebber is een belangrijk onderdeel! Wist jij dat een voedzaam en gevarieerd voedingspatroon en regelmatige training essentieel zijn voor het behalen van je fitnessdoelen? Echter, één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar een enorme impact heeft op [...]

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie