Effecten van cafeïne op jouw gezondheid?

effecten van cafeïne op je gezondheid

Effecten van cafeïne op jouw gezondheid. Vandaag ga ik je meenemen in de wereld van cafeïne en waarom je beter wat kan minderen met cafeïne tot je nemen. Zo gaan we kijken naar wat het precies is maar ook de effecten ervan bespreken. Na het lezen van deze blog heb jij meer kennis over cafeïne en waarom je dit beter niet te veel kan drinken.

 

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een simulant die je onder andere kunt vinden in koffie en cola. Het wordt vaak gebruikt als pre-workout om meer energie te krijgen om te trainen. Cafeïne kan lichamelijk verslavend zijn en er zitten ook zeker nadelen aan overconsumptie van cafeïne.

 

In welke producten ziet cafeïne?

  • Koffiebonen
  • Theebladen
  • Cola
  • Guaraná
  • ijsthee
  • Energiedrankjes zoals Redbull of Monster
  • Chocola, speciale kauwgum/snoepjes, Oreokoekjes, M&M, koffiekoekjes etc.

 

Daarnaast zit er ook cafeïne in bepaalde medicatie om ervoor te zorgen dat het zich sneller verspreid. Je hebt ook specifieke supplementen waar cafeïne in zit zoals pre-workout of sommige energierepen. In veel producten zit cafeïne terwijl je het niet doorhebt. Ik wist eerst ook niet dat er in theebladen cafeïne zit! Je kunt een tolerantie opbouwen voor cafeïne als je meer dan honderd gram per dag neemt (kan verschillen per persoon). Honderd gram is eigenlijk heel weinig want één kop koffie bevat al honderd gram cafeïne. Volgens mij drinkt de gemiddelde mens wel meer dan één kop koffie per dag. Oftewel de meeste mensen hebben een cafeïne verslaving.

Werking van cafeïne

Iedereen drinkt koffie en vooral heel veel koffie. Het is de normaalste zaak van de wereld als je vijf koppen koffie drinkt per dag maar is iedereen wel op de hoogte van de nadelen van koffie? Ik denk het niet! Vooral als je chronisch te veel koffie neemt zitten hier zeker ook nadelen aan verbonden.

 

Nadelen van te veel cafeïne:

  • Slapeloosheid
  • Rusteloosheid
  • Slechtere concentratie
  • Werkt verslavend

 

Zoals je begrijpt is het niet fijn als je slecht slaapt, je niet kan concentreren en je ook nog een cafeïne verslaving erbij hebt. Beperk daarom je cafeïne gebruik zodat je minder of geen last hebt van bovenstaande effecten.

 

Voordelen van cafeïne:

  • Alertheid
  • Opwekkend gevoel

 

Cafeïne wordt opgenomen via de maag en duurt ongeveer vijfenveertig minuten voordat het volledig is opgenomen door het lichaam. Het ligt eraan per persoon maar het effect van cafeïne zal je voelen na dertig-zestig minuten na de inname. Mocht je gevoelig zijn voor cafeïne dan kan het ook zo zijn dat het langer duurt voordat de cafeïne is uitgewerkt. Het duurt ongeveer tussen de tweeënhalf en tien uur voordat de cafeïne is uitgewerkt. Daarom is het advies ook om niet in de middag nog cafeïne te drinken, anders bestaat de kans dat de cafeïne nog niet uit je systeem is en je wakker ligt in de avond.

 

Is cafeïne verslavend?

Het is niet bewezen dat cafeïne tot een verslaving leidt waardoor je geestelijk of lichamelijk afhankelijk bent. Als je regelmatig grote hoeveelheden koffie drinkt kan het wel zorgen voor een reeks symptomen. Deze symptomen zijn spiertrillingen, slapeloosheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten etc. Het is niet verslavend maar je zal wel symptomen krijgen als je er veel gebruik van maakt en gaat minderen/stoppen met koffie drinken.

 

Is cafeïne een vetverbrander?

Cafeïne is niet de manier om gewicht te verliezen. Vaak wordt cafeïne gepromoot als een zeer effectieve vetverbrander, maar het is juist een hele lichte vetverbrander en zal niet veel voor je doen. Je hoeft dus geen wonderen te verwachten als je doelstelling gewicht verliezen is en je neemt een kopje koffie. Als je wilt afvallen zal je kritisch moeten kijken naar je voeding, slaap, stress, training en beweging. Hoe je dit kan aanpakken lees je hier>>>

Sporten en cafeïne.

Vaak wordt cafeïne ook gebruikt tijdens het sporten. Denk hierbij aan krachtsport of duursport en ook heeft cafeïne tot je nemen effect op je prestaties.

 

Effecten op krachttraining

Over het effect van cafeïne op krachtprestaties is minder bekend maar het vermoeden is dat cafeïne mogelijk wel een positief effect heeft op de kracht. Even een extra boost voordat jij je training gaat doen. Ook omdat jij je er opgewekter door voelt.

 

Effect op duurprestaties

Onderzoek laat zien dat de inname van cafeïne mogelijk leidt tot betere duurprestaties. Er is geen hard bewijs voor en net als bij krachttraining is het meer het opgewekte gevoel wat ervoor zorgt dat je een lekkere training hebt. Hoe dan ook, als je cafeïne drinkt zal je meer tolerantie opbouwen en zal je in de toekomst steeds meer cafeïne nodig hebben voor hetzelfde effect. Dat is ook één van de reden dat ik cafeïne niet zal aanraden!

cafeïne en krachttraining

Tips om te minderen met cafeïne

Als je een fanatieke koffie drinken bent dan hoop ik stiekem dat je de stap gaat nemen om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met koffie drinken. Daarom wat tips om je te helpen om deze stap te zetten!

 

Zes tips om te minderen met cafeïne:

  • Bouw het langzaam af het cafeïne gebruik.
  • Wissel af met een decafé.
  • Slaap voldoende.
  • Drink veel water.
  • Neem de juiste pre-workout (of geen pre-workout).
  • Kies de juiste activiteiten.

 

Zoals je weet kan je last krijgen van symptomen als je van veel cafeïne naar helemaal niks meer gaat. Wat je ook kan doen in plaats van in één keer te stoppen, je kan het langzaam afbouwen totdat je geen cafeïne meer drinkt. Door het rustig af te bouwen en steeds je lichaam te laten wennen zal je ook minder behoefte voelen om weer volledig terug te gaan naar je oude gewoontes van zes bakken koffie per dag. Als je echt een koffieliefhebber bent en de smaak gewoon mist kan je ook een decafé nemen. Dit is een goeie vervanger als je koffie te lekker vindt.

 

Als je gaat afbouwen met cafeïne zal je merken dat je vermoeider bent. Daarom is het van belang om ook goed je slaap te pakken. Als je te weinig slaapt zal het moeilijker zijn om van de cafeïne af te blijven. Slaap daarom tussen de zeven en negen uur per nacht en kijk ook of je een avondroutine kan instellen voor jezelf. Meer weten over het effect van slaaptekort op je resultaat? Klik hier>>>

 

Als je minder cafeïne gaat drinken moet je niet vergeten om genoeg water te drinken! Zet een grote fles water naast je neer zodat jij jezelf eraan herinnert om genoeg te drinken. Zet desnoods een wekker als je moeite hebt met genoeg drinken. Mocht je altijd trainen met pre-workout lees dan vooral verder. Neem je nooit pre-workout? Sla dit stukje dan over en ga lekker trainen zonder cafeïne! Je hebt op dit moment zoveel pre-workout op de markt dat je eigenlijk geen idee hebt welke je moet hebben. Je hebt pre-workout die heel hoog is in cafeïne, maar je hebt ook pre-workout die lager is in cafeïne en daardoor bouw je minder tolerantie op. Kijk naar een pre-workout met een cafeïne gehalte van 174 mg als je weinig cafeïne wilt gebruiken.

 

Als je gaat minderen met cafeïne kan het zijn dat je bijvoorbeeld in de middag een dipje krijgt. Doe dan een activiteit die zorgt voor een energie boost. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn of een krachttraining. Doe iets waarvan je weet dat het je energie geeft.

Hoe nu verder?

Je kan deze blog honderd keer lezen, maar uiteindelijk zal je zelf de stap moeten zetten om je cafeïne gebruik te minderen. Ik heb genoeg redenen gegeven om te minderen, nu is het aan jou om er mee aan de slag te gaan. Mocht je hulp nodig hebben of een buddy waar je mee kan sparren? Stuur vooral een mail als je hulp nodig hebt en dan help ik je op weg.

 

Succes!

Lees ook onze andere blogs

Hoe krachttraining je houding verbetert

Krachttraining maakt je niet alleen sterker maar zorgt er ook voor dat jouw rugklachten verminderen

De voordelen van een ochtendroutine voor je gezondheid

Kom erachter wat de magie is van een ochtendroutine. Zowel voor je koppie als je lichaam

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren