Tips om je voornemens van 2024 vol te houden

tips voor je goede voornemens

Tips om je voornemens van 2024 vol te houden is een blog speciaal voor jou om niet alleen voornemens te hebben maar ook ervoor te zorgen dat er actie wordt ondernomen. Ieder jaar bepalen we nieuwe doelen voor het aankomende jaar en we zeggen steeds dat we er ons aan gaan houden. Je gaat meer sporten, voedzamer eten, vroeger slapen en minder tijd spenderen aan scrollen op social media bijvoorbeeld. Helaas zien we vaak dat de meeste mensen na een korte periode weer zijn vervallen in oude patronen. En die goede voornemens? Die komen volgend jaar wel weer! Wij geven je de tips die je nodig hebt om in 2024 wél je goede voornemens vol te houden!

 

Ik ben dol op doelen stellen en dus ook goede voornemens. Alleen geef ik de voorkeur aan de term doelen aangezien er inmiddels een negatief beeld hangt rondom goede voornemens. Doordat je een doel hebt zal je keuzes moeten maken die ervoor zorgen dat jij dichter bij je doel komt. Oftewel concrete stappen. Zoals we eerder al beschreven is het voor veel mensen lastig om hun doelen vol te houden. Dit heeft verschillende redenen, maar komt meestal doordat we te ambitieus zijn en/of niet helder hebben waarom we een bepaald doel willen behalen.

Veelvoorkomende fouten bij goede voornemens

Als personal trainers in Den Haag en Leidschendam zien wij vaak dat het stellen van doelen niet helemaal goed gaat. We helpen mensen om doelen realistische te maken en concreet anders heeft het stellen van doelen ook geen nut en zal je snel terug vallen in (oude) gewoontes.

 

De veelvoorkomende fouten die wij vaak terug zien komen zijn:

  • Te ambitieuze doelen.
  • Geen duurzame aanpak maar een quick fix.
  • In een keer een grote verandering.
  • Niet consistent zijn.
  • Jouw WHY niet helder hebben
  • Terugvallen in oude patronen.

 

Zeven tips voor je voornemens in 2024

We willen van de één op andere dag verandering zien en streven naar perfectie. Je kent vast wel het gezegde “streven naar perfectie is streven naar falen”. En dat is écht zo! Het begint allemaal met kleine stapjes. Het hoeft namelijk niet in één keer te lukken of perfect te zijn. Je mag fouten maken, want daar leer je van. Wij gaan je in onderstaande alinea zeven concrete tips geven waardoor jij dit gehele jaar blijft werken aan de beste versie van jezelf. Het gehele jaar inderdaad, dus ook na januari! Goede voornemens zouden doelen moeten zijn die zorgen dat jij je fitter en energieker voelt en bent.

 

Tip één; Schrijf je doelen op

De allereerste stap die je kunt nemen om je doelen te behalen, is door den doelen op te schrijven. Volgens Brian Tracy, een motivational speaker die miljoenen mensen inspireert met zijn boeken en speeches over persoonlijke ontwikkeling, verhoog je je kansen dat je je doelen behaalt met honderd procent als je ze opschrijft. We raden aan om hier rustig de tijd voor te nemen en er echt even voor te gaan zitten. Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vind en waarom je dit doel zo graag wilt behalen? Het is de bedoeling dat je echt tot de kern komt van jouw doel. Stel, je wilt een aantal kilogram afvallen. Dit is een heel mooi doel, maar vaak zijn er onderliggende redenen voor dit doel. Je wilt je misschien fitter voelen, zodat je weer zonder gepuf en gesteun de trap op kan komen. Of je wil je zelfverzekerder voelen op het strand. Het is dus van belang om deze onderliggende redenen en intrinsieke motivatie voor jezelf duidelijk te krijgen!

 

Tip twee: Maak je doelen van 2024 SMART

De SMART-methode. Volgens mij kent iedereen deze methode wel of heeft ervan gehoord. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. We weten allemaal dat niemand iets heeft aan zinloze, onrealistische en niet-concrete doelstellingen. Door je doelen zo duidelijk mogelijk te formuleren, wordt de kans groter dat je ze ook daadwerkelijk gaat behalen! Pak een pen en papier en zorg ervoor dat jij je doelen SMART formuleert. Geloof ons, dit gaat je echt helpen. En anders kunnen wij je helpen!

 

Voorbeeld van een SMART geformuleerde doelstelling:

We gaan terug naar het doel omtrent afvallen. Een paar kilogram afvallen is behoorlijk onduidelijk en niet concreet, hier moeten we dus mee aan de slag. Stel, je wil graag vijf kilogram afvallen op een duurzame manier. Dan zou je dit kunnen formuleren als: “Ik wil graag vijf kilogram afvallen in vijf maanden”.

 

Tip drie: Deel je grote doel op in kleinere subdoelen

We zijn als mens van nature ambitieus. We willen graag enorm veel doen in vaak een zeer korte periode. We hebben tegenwoordig alles wat we nodig hebben binnen handbereik, dit noemen we ook wel instant gratification. We hoeven, bij wijze van spreken, maar met onze vingers te knippen en we ontvangen wat we nodig hebben. Deze verwachting hebben we vaak ook bij onze doelen. We willen graag in zeer korte tijd ons doel behalen en als het zonder al te veel moeite kan, dan is dat helemaal geweldig.

 

We kunnen je nu al vertellen dat dit niet de manier is waarop jij je doelen gaat behalen. Het is van belang dat je gaat inzien dat je zult moeten werken voor je doelen en dat dit tijd gaat kosten! Bovendien zal alles niet in één keer lukken en dat is niet erg. Het is aan jou om elke keer weer op te staan nadat je onderuit bent gegaan. Het creëren van subdoelen is een handige tool waardoor jij makkelijker je doelen kan behalen! Doordat jij je einddoel opdeelt in kleinere subdoelen, blijven je doelen haalbaar en realistisch. Daarnaast houdt het je gemotiveerd! Hoe tof is het namelijk als jij elke week of maand je doel behaalt in plaats van dat je er eerst weken of maanden voor moet werken? We gaan nog even terug naar het doel om vijf kilogram af te vallen in vijf maanden. Dit is een prima doel, maar vijf maanden zijn best lang! Het kan daarom helpen om als doel te stellen: “Ik wil elke maand een kilogram afvallen”. En je kan dit zelfs opdelen in nog kleinere stappen! Dit komt namelijk neer op een halve kilogram per twee! Zo kan je wellicht elke week je succes vieren en blijf je gemotiveerd!

 

Tip vier: Doelen behaald? Vier je succes!

Het stellen van concrete en haalbare doelen is enorm leuk, maar het wordt nog leuker als je je successen kan vieren! Het vieren van je behaalde resultaten zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft, plezier behoudt en ziet wat je al hebt bereikt! Daarom raden we je aan om succes te vieren op een manier waar jij gelukkig van wordt.

 

Tips om je succes te vieren

  • Verwen jezelf met een nieuw cadeau.
  • Bestel eten bij je favoriete restaurant en geef jezelf een dagje vrij.
  • Boek een massage/ dagje sauna.
  • Maak een spaarpotje van elke kilogram die je verloren bent/ stap die je dichter bij je doel hebt gebracht.

 

Tip vijf: Visualiseer je voornemens

Het visualiseren van je doelen kan ook helpen om je doelen te behalen. Zo kan je een moodboard creëren, zowel online als op papier. Deze kan je vervolgens uitprinten of als achtergrond van je telefoon instellen. Op deze manier zorg je ervoor dat je elke keer wordt herinnerd aan jouw doel en waarom je dit doel wilt bereiken! Combineer afbeeldingen met tekst en maak er helemaal je eigen ding van. En wees kritisch: alleen dat wat écht bijdraagt aan het behalen van je doelen en wat past bij jou krijgt een plek op je moodboard.

 

Tip zes: Stop met uitstellen en begin direct

Waarom zou je wachten tot één januari? De kans is groot dat je vervolgens pas op twee of drie januari begint, want je moet nog even bijkomen van dat nachtje doorhalen én er liggen nog zoveel oliebollen. Het is toch zonde om die weg te gooien? Je hoeft echter niet te wachten tot januari om te beginnen met leven zoals jij dat wil! Waarom begin je niet nu? Op dit moment! Er zit namelijk geen startdatum verbonden aan het beginnen met je goede voornemens. één januari is geen magische datum waardoor jij opeens extra gemotiveerd gaat zijn om je doelen te behalen. Het zal niemand opeens makkelijker zijn door te beginnen op één januari. Dus hou jezelf niet langer voor de gek en begin NU!

 

Tip zeven: Vraag hulp van een expert

Tot slot willen we je graag meegeven dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Er is niemand die heeft gezegd dat je geen hulp mag vragen bij het behalen van jouw goede doelen. We zijn vaak geneigd om alles zelf te willen oplossen en het kan voelen als falen wanneer je om hulp vraagt. Dit is echter allesbehalve waar! Het is enorm moedig om hulp te vragen aan anderen en er zijn enorm veel mensen die ontzettend graag hun kennis met jou willen delen! Bovendien kan iemand anders je nog meer motiveren en helpen bij het vinden van een oplossing die je zelf misschien niet had gevonden.

tips voor jouw goede voornemens

Wil je beginnen met krachttraining in 2024?

Wil jij van 2024 een onvergetelijk jaar maken en je fit en zelfverzekerd voelen? Op 28 januari geven wij de meest waardevolle en eerlijke masterclass over voeding én hoe jij gewicht kan verliezen zonder een dieet. Klik hier voor meer informatie>>>  We hopen dat je aan de hand van de tips in deze blog weet welke stappen je kunt doorlopen om je goede voornemens te behalen! Wil je meer weten over hoe onze personal coaching je kan helpen bij het behalen van je doelen? Neem dan contact met ons op.

Hulp nodig bij je doelen van 2024?

Boek een proefsessie met een personal trainer

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

Contactformulier