Is een gezonde leefstijl voor iedereen belangrijk?

gezonde leefstijl in den haag

Is een gezonde leefstijl voor iedereen belangrijk? Dat is een hele goeie vraag en ook een vraag waarvan mensen het antwoorden denken te weten maar toch niet helemaal! Daarom neem ik je mee in dit onderwerp zodat jij hierna precies weet waarom het voor iedereen van belang is om je fit en energiek te voelen.

Wat is gezond?

Wat is eigenlijk gezond? Persoonlijk vind ik het een niet zo fijne term omdat iedereen hierdoor bijvoorbeeld producten gaat labelen als goed of slecht. Gezond zou je moeten zien als dat jij je fit en energiek voelt en  vooral goed in je vel zit. Door het te omschrijven als fit en energiek geeft dit al een heel ander gevoel dan ‘gezond’. Door producten gezond of ongezond te noemen beperk jij jezelf enorm. Uiteindelijk is namelijk geen één product gezond of ongezond. Elk product is neutraal en het ene product bevat meer optimale voedingsstoffen dan het andere product, maar dat maakt het ene product niet beter dan het andere product.

 

Genoeg mensen koppelen de term gezond aan afvallen en vijf keer per week trainen. Dit is niet waar want een gezonde leefstijl is meer dan alleen maar afvallen en trainen. De herstelfactoren spelen bij een gebalanceerde leefstijl ook een belangrijke rol. Met een gebalanceerde leefstijl bedoel ik dat je traint/beweegt, voedzame maaltijden eet, stress zo goed mogelijk onder controle hebt, genoeg uren slaapt en een fijne balans hebt tussen werk en privé.

 

Wat zijn herstelfactoren?

Herstelfactoren zijn belangrijke aspecten, maar worden vaak over het hoofd gezien. Je wilt dit namelijk zo goed mogelijk optimaliseren. Het draait niet alleen om het beste trainingsschema of het beste voedingsschema, als je ondertussen maar vijf tot zes uur per nacht slaapt en veel stress ervaart waardoor je constant honger hebt of juist weinig energie hebt zal je niet optimaal resultaat behalen in de sportschool. Na je training moet je goed herstellen om progressie te boeken. Juist in rust boek jij progressie en bouw je spiermassa op.

 

Tijdens de training breek jij je spieren eigenlijk alleen maar af en zal er daarna in de rustperiode ‘supercompensatie’ plaatsvinden. Supercompensatie is de fase waar de spieren/zenuwstelsel zijn opgebouwd bovenop het oorspronkelijke basisniveau. Dit houdt in het geval van krachttraining in dat je lichaam meer spiermassa gaat opbouwen om de volgende keer sterker te zijn en dus meer gewicht of herhalingen aan kan. Train slim, herstel voldoende zodat bovenstaande kan worden bewerkstelt. Wanneer er te weinig herstel plaatsvindt zal er ook niet voldoende adaptatie optreden voor verbetering. Herstel is dus van essentieel belang om spiermassa op te bouwen en/of vetmassa te verliezen.

 

Er zijn 3 factoren die ontzettend belangrijk zijn bij herstel:

  • Slaap
  • Stress
  • Voeding

 

Dit zijn  de drie herstelfactoren en ook onderwerpen die we bespreken tijdens de coaching gesprekken. Een gezonde leefstijl betekent zoveel meer dan alleen maar trainen en op je eten letten. Je neemt altijd ook deze drie herstelfactoren mee en niet alleen voor beter resultaat, maar ook zodat jij je ook gezond en fit voelt.

 

Herstelfactor: slaap

Mensen herkennen een slaaptekort vaak aan dat ze overdag heel moe zijn en zich futloos voelen. Je futloos voelen is een seintje dat je lichaam geeft als je op korte termijn veel slaap mist. Op lange termijn kunnen er hele andere effecten van slaaptekort omhoog komen. Dit kan in sommige gevallen heftiger zijn dan dat je denkt. Te weinig slapen heeft meer impact op je lichaam dan dat je denkt.

 

Effecten kortdurend slaaptekort:

  • Vermoeid gevoel
  • Energiegebrek
  • Veel geeuwen
  • Slechte concentratie
  • Hoofdpijn

 

Een paar nachten niet goed slapen is niet het einde van de wereld. Je voelt je de dag erna vooral wat minder energiek. Het wordt pas een probleem als het slechte slapen blijft aanhouden, dan bouw je namelijk een slaapschuld op. Als je langdurig slaaptekort hebt heet het ook wel chronisch slaaptekort.

 

Effecten chronisch slaaptekort:

  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Gebrek aan energie
  • Slecht humeur
  • Aantasting van spraakvermogen
  • Reactiesnelheid verminderd
  • Hoofdpijn
  • Slechter immuunsysteem

 

Deze effecten zijn gelijk een stuk minder leuk en ook nog een stuk moeilijker om van af te komen. Chronisch slaaptekort is daarom ook moeilijker om van te herstellen. Dit kost tijd en geduld! Je begrijpt denk ik nu ook wel waarom slaap belangrijk is als jij je fit en energiek wilt voelen!

 

Herstelfactor: stress

Stress betekent dat je spanning of druk ervaart. Je hebt twee soorten stress, het soort stress wat je hebt voordat je een presentatie moet geven of het soort stress wat langdurig aanwezig is. Deze twee soorten stress wordt ook wel acute en chronische stress genoemd. Acute stress is wanneer je tijdelijk last hebt van druk. Denk hierbij aan het geven van een presentatie of een spannend gesprek met je werkgever. Je lichaam maakt adrenaline aan, je ademhaling versnelt en je hartslag begint ook te stijgen. Met acute stress is niks mis mee. Dit kan juist zorgen voor extra motivatie en concentratie tijdens zo’n presentatie. Zodra het voorbij is zal de spanning ook dalen en heeft je lichaam genoeg tijd om te herstellen.

 

Chronisch stress is een ander verhaal! Als je stress langer duurt wordt het toch wel vervelend. Je kan hierbij denken aan klachten zoals hoofdpijn, trillen en vermoeidheid. Dit zijn  signalen dat je lichaam continu in een stress modus zit. Daarnaast kan je ook meer gaan piekeren en ervaar je concentratieproblemen als je langdurig stress hebt.Je kan stress opdelen in fysieke klachten en emotionele klachten.

 

Lichamelijke klachten:

  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Rug- en nekklachten
  • Hoge bloeddruk

 

Emotionele klachten:

  • Moeite met concentreren
  • Piekeren
  • Vergeetachtig
  • Te veel of te weinig eten
  • Slecht slapen

 

Als dit soort klachten jou bekent voorkomt dan is het tijd om je stress te gaan aanpakken. Je kan klachtenvrij leven, maar dan moet je wel wat doen om je stress te minderen. Je kan stress verminderen op meerdere manieren alleen zal jij hier even je weg in moeten vinden, maar laat ik je alvast wat tips geven om je stress te verlagen.

 

Tips om stress te verlagen:

  • Mobiel uitzetten zestig minuten voor het slapen.
  • Boek lezen voordat je gaat slapen.
  • In de ochtend eerst rustig opstaan en niet gelijk je mobiel pakken.
  • Plan in je agenda blokken in waarin je pauze houdt om rustig te eten.
  • Wandel een rondje buiten.
  • Neem een boekje/dagboek mee en schrijf al je gedachtes op.
  • Minimaal een uur voor het slapen gaan geen werk meer doen (of beeldschermen aan)

 

Herstelfactor: voeding

Voeding is ook, naast stress en slaap, een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Voeding is niet zo makkelijk voor de meeste mensen aangezien ze gelijk voeding gaan labelen als gezond of ongezond. Daarnaast hebben veel mensen de alles of niets mentaliteit. Oftewel een strak dieet of alles helemaal loslaten. Dit terwijl er ook een middenweg is en dit ook weer zorgt voor die balans en een gezonde leefstijl. Bij voeding is belangrijk dat je gevarieerd eet en producten niet volledig weglaat.

 

Deze drie herstelfactoren hebben impact op hoe goed jij herstelt van je training maar ook hoe jij algemeen door de dag heen komt. Ga jij fit en energiek de dag door of voel jij je slap en moe? Tijd om eens even goed de herstelfactoren aan te pakken.

een gezonde leefstijl is voor iedereen

Alles wat jij wilt weten over een gezonde leefstijl!

Zoals je net hebt gelezen is een gezonde leefstijl zo veel meer dan alleen maar afvallen en trainen. Het is opzoek gaan naar een balans die werkt voor jou zodat je optimaal resultaat kan behalen en jij je fit, energiek en goed in je vel zit. In onze PT studio geven wij jou de kennis om een gezonde leefstijl te creëren en ook vol te houden. Wij zijn je sportbuddy die nooit afzegt, de cheerleader die je aanmoedigt en de coach langs de zijlijn.

 

Met personal training en duo training staan wij ook voor je klaar om je te helpen op gebied van voeding, training, slaap en stress. Uiteindelijk hebben al deze aspecten impact op het resultaat wat jij wilt behalen en behouden. Zodra jij meer kennis hebt en leert begrijpen waarom bepaalde tools wel of niet werken kan jij nieuwe gewoontes gaan ontwikkelen. Door stap voor stap nieuwe gewoontes te creëren ben jij bezig met een leefstijl verandering en dit zorgt ervoor dat jij je fitter en energieker gaat voelen (ook op de lange termijn).  Alle coaches bij Body Inverso zijn gecertificeerd en hebben meer dan tien jaar ervaring met training en coaching geven. Oftewel een coach die jou heel goed ondersteunen! Klik hier om een gratis en vrijblijvende proefsessie aan te vragen>>>

Lees ook onze andere blogs

voordelen van een ochtend workout in Den Haag

Er zitten veel voordelen aan de small group training en vooral als jij graag traint in een groep is dit de perfecte les voor jou.

Tips voor gezond koken met weinig tijd

Tips voor gezond koken met weinig tijd Tips voor gezond koken met weinig tijd is een blog die jou verder gaat helpen om toch voedzaam te eten met een volle agenda! In de hectiek van het dagelijks leven kan gezond koken er soms bij inschieten. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om [...]

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren