Is coaching de sleutel naar duurzaam resultaat?

coaching de sleutel van duurzaam resultaat

Is coaching de sleutel naar duurzaam resultaat? Duurzaam resultaat houdt in dat je niet voor een korte periode resultaat behaalt, maar juist voor een langere periode. Oftewel leren hoe jij je resultaat kan vasthouden en zorgen dat er gedragsverandering plaats vindt.

 

In dit artikel neem ik je mee in wat coaching inhoudt en waarom het ervoor kan zorgen dat jij niet alleen resultaat behaalt maar ook leert behouden. Want wat heb je eraan als je maar voor een korte periode resultaat behaalt? Precies, helemaal niks!

 

Coaching = extra begeleiding

Wat betekent coaching eigenlijk? Coaching kan je zien als extra begeleiding naast je fysieke training.

 

Coaching is op het gebied van alle leefstijl aspecten die ook van belang zijn naast je training. Je kan namelijk wel het beste trainingsschema hebben maar als je bijvoorbeeld daarna vijf dagen per week bij de Macdonalds eet zal jij niet je doelen kunnen behalen.

 

We hebben het met coaching over de onderwerpen voeding, training, slaap, vermoeidheid, stress etc. dit zijn allemaal aspecten die impact hebben op hoe jij je voelt, de keuzes die je maakt en hoe je algehele leefstijl is. als jij optimaal resultaat wilt behalen moet je ook naar deze aspecten kijken anders is de kans extreem groot dat je resultaat laat liggen en dat is zonde!

 

Herstelfactoren

Voeding, slaap en stress worden ook wel de herstelfactoren genoemd. Deze drie aspecten zijn van belang om goed van je fysieke training te herstellen. Want zonder herstel kan je ook niet groeien!

 

Slaap

Laten we beginnen met slaap. Slaap is iets wat voor iedereen heilig zou moeten zijn. in rust herstel je van je training en als je slaapt heb je rust. Naast dat het zorgt voor herstel is het ook van belang voor je humeur, productiviteit en je voedingskeuzes om minimaal acht uur per nacht te slapen.

 

Effecten van te weinig slapen:

 • Verslechtering van het immuunsysteem.
 • Concentratie problemen
 • Hoofdpijn
 • ¬†energiegebrek

 

Stress

Zoveel mensen zeggen dat stress iets is wat erbij hoort en wat je moet accepteren. Nou, ik accepteer het niet!

 

Heb je weleens stressvolle momenten? Tuurlijk, je kan je stress niet volledig uitzetten voor de rest van je leven. echter kan je er wel voor zorgen dat de stress voor korte duur is. gelijk de kern aanpakken van je stress en vooral actie ondernemen om die stress te verlagen door bijvoorbeeld meer rust momenten in te plannen, avond routine, lezen, bespreken met gelijkgestemden etc.

 

Effecten van veel stress:

 • Hartkloppingen
 • Buikklachten
 • Teveel of te weinig eten.
 • Slecht slapen.
 • Nekklachten

 

Voeding

Voeding heeft ook effect op je herstel en op jouw energielevel. En niet alleen door de hoeveelheid maar ook de producten die je kiest.

 

Je hebt geen gezonde of ongezonde producten, maar je hebt wel optimale of minder optimale producten. Je lijf kan namelijk veel beter een maaltijd gebruiken die alle voedingsstoffen bevat dan een reep chocola. Een reep chocola doet niks voor je herstel, maar een maaltijd met alle voedingsstoffen zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent, genoeg eiwitten binnen krijgt voor je herstel en je energielevel hoog blijft.

 

Neem ook zeker lekker een stukje chocola maar vergeet niet om voedzame maaltijden te eten. Neem bij elke maaltijd een eiwitbron zodat je lichaam kan herstellen!

coaching helpt om sneller resultaat te behalen

1, 2, 3 GO!

Naast een goede training is het enorm belangrijk om je voeding, slaap en stress ook op orde te hebben. Dat is ook de reden dat we deze aspecten bespreken tijdens je coaching sessie. We gaan kijken hoe afgelopen week ie gedaan door vragen te stellen als:

 • Hoe was je slaap afgelopen?
 • Wat is de reden dat je slechter of beter hebt geslapen?
 • Heb je stress momenten gehad en wanneer?
 • Wat was de trigger voor je stress?
 • Hoe zorgde je ervoor dat je stresslevel ging zakken?
 • Hoe ging je voeding afgelopen week?
 • Waren er valkuilen? Wat ging er goed?

 

En zo voeren we samen een gesprek waarbij we samen sparren over afgelopen week en dan gaan we kijken wat kan er beter gaan?

 

 • Waar wil jij je komende week op focussen?
 • Wat gaan we doen aan selfcare?
 • Vervolg stappen voor je voeding.
 • Is er nog ruimte om meer te bewegen?
 • Hoe ziet je komende week eruit en zie je daar spannende momenten?

 

Allemaal verschillende soorten vragen zodat we uiteindelijk concreet hebben waar jij komende week aan het werken zodat je steeds meer nieuwe gewoontes ontwikkelt en oude gewoontes los gaat laten.

 

Door concrete afspraken te maken blijf jij scherp op je nieuwe gewoontes en als je weer even terug valt in oude gewoontes (want ook dat is heel normaal) kunnen we samen er voor zorgen dat je snel weer je nieuwe ritme oppakt.

Coaching = sneller resultaat?

Coaching zorgt ervoor dat jij sneller resultaat kan behalen. Door elke week met je coach te sparren, je hart te luchten of weer te herpakken zorg je ervoor dat je hoe dan ook elke week weer een stapje dichter bij je doel bent.

 

Naast dat je coach je helpt om je resultaat te behalen willen we ook dat je begrijpt waarom je bepaalde dingen doet zoals wandelen of meer eiwitten eten. Zodat als jij uiteindelijk zelfstandig verder gaat je weet waarom en hoe jij je resultaat kan voortzetten of volhouden. Zonder kennis kan je het nooit zelfstandig doen. Dat is ook de reden dat coaching waardevol is. het is niet alleen een moment om te sparren met je coaching maar ook om te zorgen dat je begrijpt waarom.

 

Gedragsverandering zorgt voor duurzaam resultaat

Zoals je misschien al merkt heeft veel te maken met je kennis vergroten en je gedrag veranderen. door je gedrag te veranderen zorg je er niet voor dat je resultaat tijdelijk is maar dat het een nieuwe manier van leven is.

 

Voorbeeld:

Als jij een dieet volgt of een ander schema wat ongeveer tien weken duurt dan volg je dat gewoon op zonder er al te veel over na te denken. je behaalt resultaat, je rondt die tien weken af en dan gaat het normale leven weer beginnen. In die tien weken heeft er geen gedragsverandering plaatsgevonden waardoor je na je dieet geen idee heeft wat je anders moet doen. Oftewel je valt weer volledig terug in je oude gewoontes en je resultaat is binnen de kortste keren weer weg.

 

Als jij je kennis vergroot en bezig bent met jezelf nieuwe gewoontes aanleren zoals avondroutine, rust momenten inplannen, voedzame maaltijden nemen, dagelijkse beweging etc. dan zal je merken dat na een bepaalde periode die nieuwe gewoontes die in het begin moeite kosten nu een onderdeel zijn van je leven. doordat jij je kennis hebt vergroot weet je ook welke voordelen eraan vastzitten en die ervaar je ook zodra je consistent je nieuwe gewoonte toepast.

 

Oftewel je hebt een nieuwe manier van leven ontdekt waarbij jij je fitter en energieker voelt. Je weet hoe je de kennis kan toepassen en je voelt ook wat de voordelen zijn. dit leer je allemaal tijdens een coaching sessie. Geen enorme grote stappen maar juist kleine stapjes zodat je uiteindelijk je doel bereikt maar doormiddel van een verbeterde leefstijl.

 

Aan de slag met een coach

Wil jij zorgen voor duurzaam resultaat en je levensstijl verbeteren? Dit kan je samen met een coach doen. Door het samen te doen zorgt dit ervoor dat je scherp blijft maar ook consistent. Daarnaast heb je ook een maatje die een luisterend oor biedt.

 

Waar vindt jij de juiste coach? Dit is voor iedereen anders aangezien iedereen zich weer ergens anders op zijn/haar gemak voelt. Mijn tip? Boek vooral een paar proefsessies in bij verschillende coaches en ga het gesprek aan. je voelt snel genoeg of jij je op je gemak voelt bij die persoon. Heb jij het idee dat deze coach jou kan helpen en voel het goed? Dan kan je lekker samen aan de slag gaan! voor duurzaam resultaat is een coach honderd procent een aanrader.

Lees ook onze andere blogs

Is krachttraining noodzakelijk voor resultaat

In deze blog gaan we vertellen waarom krachttraining niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor beter resultaat.

Hoe jij kan afvallen zonder dieet in Den Haag

Leer de theorie van afvallen en leer ook wat het meeste en wat het minste impact heeft op gewichtsverlies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren