Personal training voor ouderen: de sleutel tot een fit leven

personal training voor ouderen voor een fit en energiek leven

Personal training voor ouderen is de sleutel tot een fit leven. En dan hebben wij het niet alleen over de mensen die al hun hele leven trainen maar ook de mensen die pas op latere leeftijd starten met trainen! Naarmate we ouder worden, wordt het behouden van fysieke fitheid steeds belangrijker om onze algehele gezondheid, mobiliteit en onafhankelijkheid te waarborgen. Toch weten veel ouderen niet waar ze moeten beginnen of hoe ze veilig aan een fitnessroutine kunnen deelnemen.

 

Hier komt personal training om de hoek kijken. In deze blog gaan we de unieke voordelen van personal training voor ouderen verkennen, veelvoorkomende zorgen bespreken en praktische tips geven om te beginnen. Wij staan voor je klaar! Ongeacht of je beginner bent of gevorderde, wij helpen je graag om fit en energiek door het leven te gaan.

 

Het belang van beweging voor ouderen in Den Haag

Regelmatige lichaamsbeweging biedt enorm veel voordelen voor ouderen en die gaan wij samen met jou doornemen!

 

  • Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit: Met het ouder worden neemt de gewrichtsflexibiliteit en spierkracht vaak af, waardoor dagelijkse taken uitdagender worden. Oefening helpt bij het behouden en verbeteren van de mobiliteit, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  • Verbeterde balans en coördinatie: Vallen is een groot probleem voor ouderen en leidt vaak tot ernstige verwondingen. Balans- en coördinatieoefeningen kunnen het risico op vallen aanzienlijk verminderen.
  • Betere cardiovasculaire gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het hart en verbetert de bloedsomloop, wat het risico op hart- en vaatziekten en beroertes kan verlagen. Fit ouder worden!
  • Verhoogde spierkracht: Het behoud van spiermassa is van belang voor algehele kracht en stabiliteit. Krachttraining kan ouderen helpen spiermassa en kracht te behouden. Mocht je dan een keer vallen of uitbalans raken, dan kunnen jouw spieren jou opvangen.
  • Verbeterde mentale gezondheid: Oefening heeft aangetoond symptomen van depressie en angst te verminderen, de stemming te verbeteren en de cognitieve functie te versterken. Door zowel te trainen als te bewegen (zoals wandelen) ben je even niet mentaal bezig maar fysiek.
  • Sociale interactie: Deelname aan fitnessactiviteiten biedt kansen voor sociale interactie, wat belangrijk is voor het mentale en emotionele welzijn. Jij kan jezelf makkelijker omringen met gelijkgestemden.

 

Zoals je kan lezen heeft krachttraining doen voor ouderen een enorme impact op de kwaliteit van leven. Daarom is het ook nooit te laat om te beginnen met krachttraining!

krachttraining onder begeleiding

De rol van een personal trainer voor ouderen

Een personal trainer kan een belangrijke rol spelen in het helpen van ouderen met het behalen van een fitte en energieke leefstijl. Hieronder kan jij de belangrijkste voordelen lezen van personal training voor ouderen.

 

  • Persoonlijk programma: jouw personal trainer kan helemaal een training maken op maat voor jou. Rekening houdend met je startniveau, blessures, pijntjes en eventueel andere beweegbeperkingen. Dit zorgt ervoor dat de oefeningen zowel veilig als effectief zijn en mooie progressie kan boeken.
  • Motivatie en ondersteuning: jouw personal trainer moedigt jou aan en is jouw coach langs de zijlijn. Wij vinden het belangrijk dat wij er voor je zijn en kunnen ondersteunen aangezien mensen vaak nog wat onzeker voelen of het vertrouwen in het eigen lichaam nog missen. Motivatie en ondersteuning om jou te laten zien dat jij meer kan dat je denkt.
  • Veiligheid en toezicht: onze trainers monitoren tijdens de trainingen elke oefening en beweging die je doet om te zorgen voor juiste vorm en techniek. Hierdoor wordt het risico op blessures wordt verminderd.
  • Aanpassingsvermogen: coaches kunnen oefeningen aanpassen aan eventuele gezondheidsproblemen of fysieke beperkingen, zodat de training veilig en effectief blijft. Zo kan iedereen de gezondheid prioriteit maken op eigen niveau.
  • Educatie: Personal trainers kunnen jou adviseren over het belang van lichaamsbeweging, voeding, stress en slaap en hoe je dit kan aanpakken.

 

Veelvoorkomende bezwaren van ouderen voor een fit en energiek leven

Veel ouderen verzinnen smoesjes om niet te gaan starten met krachttraining. Opmerkingen zoals dat ze pijntjes hebben, te oud zijn, niet fit zijn, dat het te laat is of het spannend vinden horen wij vaak voorbijkomen. Wij begrijpen dat het zo kan voelen en toch is de enige die daarin gelooft jij en beperk jij jezelf. Hier zijn enkele manieren om deze zorgen aan te pakken.

 

  • Begin langzaam: het is belangrijk om te beginnen met oefeningen met lage intensiteit en de moeilijkheidsgraad geleidelijk te verhogen naarmate de conditie en kracht verbetert. Een personal trainer kan helpen een tempo te bepalen dat zowel uitdagend als beheersbaar is.
  • Focus op low-impact oefeningen: activiteiten zoals wandelen, zwemmen en fietsen zijn zacht voor de gewrichten en ideaal voor ouderen naast de krachttraining.
  • Luister naar je lichaam: het maakt niet uit hoe oud je bent maar luister altijd goed naar je eigen lichaam tijdens en na een training. Wat voor seintjes geeft je lichaam? Heb je meer rust nodig, minder belasting of kan je wat zwaarder trainen volgende keer? Elke pijn of ongemak kan jij bespreken met je personal trainer zodat daar ook weer de training op kan worden aangepast.
  • Blijf consistent: regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot verbetering. Het instellen van een consistent schema met een personal trainer kan je helpen om de routine vol te houden.
  • Omring je met gelijkgestemden: aan de slag gaan met een personal trainer betekent ook dat je in een omgeving terecht komt waarbij iedereen werkt aan de gezondheid en dit een prioriteit maakt. Oftewel je omringt jezelf met gelijkgestemden en dat is altijd goed!

Voorbeeld programma voor ouderen om te gaan trainen/bewegen

Hier is een voorbeeld hoe een training er kan komen uit te zien als je gaat trainen met een personal trainer!

 

De eerste vijf tot tien minuten worden besteed aan een warming up om je lichaam voor te bereiden wat er gaat komen. Hierbij kan je denken aan wandelen op de loopband, mobiliteit oefeningen of foamrollen. Daarna ga je door met je krachttraining en aangezien iedereen uniek is en een unieke situatie heeft zal dit per persoon verschillen. Vooral als je weinig tot geen ervaring hebt met krachttraining zal je de eerste weken focussen op techniek en houding. Oftewel niet gelijk met zwaargewicht trainen maar met licht gewicht en ook met eigen lichaamsgewicht. Eerst opbouwen en dan je trainingsniveau omhoog brengen. Stap voor stap! Heb je moeite met balans? Dan kan het zo zijn dat je nog extra balans oefeningen doet tijdens de training om dit te verbeteren. En dan zijn we alweer bij de cooling down en dit zal bestaan uit stretchen, core training of op de cardio uit fietsen.

 

We kunnen geen programma aan je laten zien aangezien we dan meer moeten weten over jouw persoonlijke situatie. Alleen met een programma op maat kan jij progressie boeken op een fijne en prettige manier. Klik hier als je samen wilt sparren over een trainingsprogramma>>>

 

Voeding en Hydratatie

Naast regelmatig trainen en bewegen is voedzame voeding en hydratatie essentiële onderdelen van een fitte en energieke levensstijl voor ouderen. Een gebalanceerd voedingspatroon wat rijk is aan fruit, groenten, magere eiwitten en volkoren granen kan helpen om je fitter en energieker te voelen en ook om je progressie in de sportschool te verbeteren. Het is ook van belang om gehydrateerd te blijven, aangezien uitdroging kan leiden tot duizeligheid en andere gezondheidsproblemen. Drink minimaal twee liter water per dag en als je veel zweet, door trainen bijvoorbeeld, dan mag je nog meer drinken dan twee liter per dag. Klik hier voor meer informatie over voeding>>>

Succesverhalen

Wij kunnen wel vertellen hoe belangrijk het is om te trainen maar het horen van ervaringen van andere is toch vaak leuk en beter om te lezen! Hier zijn een paar voorbeelden van ouderen die hun leven hebben getransformeerd door personal training:

 

Henri, 65 jaar: ‘’Body Inverso is echt een boutique fitness ervaring. Joshua was mijn PT en coach in de afgelopen zes maanden. Vooral het vooraf duidelijkheid scheppen over je motivatie en doel voegt echt iets toe als je weinig ervaring hebt. Ik wilde mijn 65-jarige lichaam weer de baas zijn. Door oude blessures en een versleten rug bleef alleen wandelen nog over als bewegingsoptie. Na een tijdje merk je dan dat je bovenlichaam achteruitgaat en dat je bij wijze van spreken, als je zou vallen je niet eens meer zelf op zou kunnen staan. Het moest weer in proportie komen en ik wilde weer kracht opbouwen, zodat ik mezelf de ‘baas’ zou zijn. En dat is precies wat Joshua voor elkaar heeft gekregen. Voorzichtig beginnen, focus op de juiste beweging en vorm van de oefening. Goed voordoen en goed uitleggen en laten voelen. Dan begrijp je het zelf en vergeet je het niet meer. Bovendien krijg je er dan ook plezier in. Je ziet en voelt het resultaat en dat motiveert enorm. Nooit iets geblesseerd, nooit echt spierpijn gehad. Joshua weet precies hoeveel je aankan en moedigt aan of remt af waar nodig. Mijn gewicht is iets gezakt, maar er is heel wat vetweefsel ingeruild voor spieren. Doel bereikt!’’

 

Esther, 55 jaar: ‘’Ik train bij Lisanne om mijn spieren sterker te maken nu ik wat ouder word. Mijn rug was mijn zwakke plek. Nu na twee jaar bij haar te hebben getraind, merk ik dat mijn rug zeker sterker is geworden. Lisanne geeft goede en duidelijke aanwijzingen zodat ik de oefeningen goed uitvoer. Ze heeft dan echt engelengeduld. Ze geeft mij hierdoor zelfvertrouwen zodat ik ook oefeningen doe die ik in mijn eentje niet zou doen. Ik vind het fijn om iedere week een uur goed bezig te zijn in haar studio en dat het daarbij ook nog gezellig is, maakt het alleen maar nog leuker.’’

 

Willem, 67 jaar: ‘’Ik train nu al 7/8 maanden bij Body Inverso en het resultaat hiervan is zeker te zien! Waar ik naar Lisanne ging om af te vallen heb ik nog zoveel meer bereikt. Ik ben zoals gewenst afgevallen, heb meer kracht gekregen, meer uithoudingsvermogen maar het belangrijkste van allemaal: meer zelfvertrouwen! Mijn coach daagt mij bij elke training weer uit met nieuwe, uitdagende oefeningen en ondersteund mij hierbij heel goed. Elke keer als ik denk dat een oefening mij niet zal gaan lukken sleept ze mij hierdoor heen en laat ze me zien dat ik het wel kan. Op zoek naar een fijne PT? Dan raad ik Body Inverso zeker aan!’’

 

Aan de slag met personal training voor een fit en energiek leven

Na het lezen van deze verhalen snappen wij heel goed dat je al wat enthousiaster bent. Toch weten wij ook dat de stap zetten om een afspraak te maken wat spannend kan zijn omdat je niet goed weet wat je kan verwachten. Hier zijn enkele stappen die jij kan verwachten!

 

  • Raadpleeg: voordat jij direct een sessie boekt kan je in jouw omgeving vragen of ze een fijne personal trainer kennen. Mocht je ook pijntjes hebben of andere gezondheidsproblemen is het altijd verstandig om je huisarts, dokter of fysio te vragen of het veilig is om te trainen.
  • Onderzoek trainers: Zoek naar trainers die ervaring hebben met het werken met ouderen en relevante certificeringen hebben. Vraag in jouw omgeving of ze ervaring hebben met een fijne personal trainer waar jij kan starten met trainen.
  • Stel realistische doelen: tijdens de gratis proefsessie gaan we naast bewegen ook samen kijken naar jouw doelen. Samen met de trainer kan je het over jouw doel hebben en vooral waarom je dit doel wilt behalen. De trainer zal direct je helpen om je doel realistische te maken en concreet.
  • Plan regelmatige sessies: Consistentie is de sleutel tot resultaten. Dat is ook de reden dat wij werken met een standaard aantal sessie per maand zodat jij consistent blijft trainen. Geen rittenkaart of per les maar regelmatige sessies!
  • Blijf positief: Onthoud dat vooruitgang tijd kost. Vier kleine overwinningen en blijf gefocust op je lange termijn doelen (hier helpt je trainer ook bij!)

 

Conclusie: personal training voor ouderen

Personal training kan een grote verandering teweegbrengen voor ouderen, door een weg te openen naar verbeterde gezondheid, mobiliteit en levenskwaliteit. Met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen oudere volwassenen veilig deelnemen aan lichaamsbeweging, veelvoorkomende zorgen overwinnen en genieten van de vele voordelen van actief blijven. Als je klaar bent om de eerste stap te zetten naar een fittere en energiekere toekomst, plan gerust met onze personal trainers een gratis kennismaking/training in. Wij ontmoeten jou heel graag en helpen je graag.

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

Contactformulier

    Contactformulier

      Contactformulier

        Contactformulier