Leer hoe jij je eigen trainingsprogramma kan maken van een professional
Leer hoe jij je eigen trainingsprogramma kan maken van een professional is een artikel wat enorm waardevol is voor jou. Leer in zeven stappen hoe jij je eigen schema kan maken zodat jij zelfstandig en effectief in de sportschool aan de slag kan gaan.
Hoe maak jij je eigen trainingsschema
Het maken van een effectief trainingsschema is essentieel voor het bereiken van je fitnessdoelen, of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of gewoon fit wilt blijven. Het kan echter een uitdaging zijn om een schema op te stellen dat haalbaar is en past bij jouw persoonlijke doelen en situatie. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een trainingsschema kunt maken dat past bij jouw doelen en niveau.
Stap één: Bepaal je doelen
Het bepalen van je doelen is de eerste stap bij het maken van een trainingsschema. Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken met je trainingen. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen, je conditie verbeteren of je kracht vergroten? Door duidelijke doelen te stellen, kun je je trainingsschema hierop afstemmen.
De meeste mensen die bij ons een gratis proefsessie komen doen vertellen in eerste instantie dat het doel wat ze hebben afvallen is. Echter als we de doelstelling concreet maken is afvallen nog wel een onderdeel van het doel maar willen ze zich vaak fitter, energieker en sterker voelen. Jij hoeft bijvoorbeeld niet perse af te vallen als jij je fitter en energieker wilt voelen. Jij kan je al een stuk fitter en energieker voelen door dagelijks te wandelen, krachttraining te doen, genoeg water te drinken, zeven tot negen uur slaap per nacht te pakken en je stress level zo laag mogelijk te houden. Als jij je doel gaat formuleren kijk naar kritische ernaar en maak je doelstelling zo concreet mogelijk.
Stap twee: Bepaal je niveau
Bepaal je niveau op basis van je huidige fitnessniveau. Ben je een beginner, gevorderde of ervaren sporter? Het niveau van de oefeningen en de intensiteit van de training moeten aansluiten bij je niveau. Beginners moeten bijvoorbeeld starten met een minder intensief schema en langzaam opbouwen. Als jij al meer ervaring heb met krachttraining kan jij sneller opbouwen.
Ben jij een beginner en heb jij geen idee wat de techniek is van alle oefeningen of waar je op moet letten? Geen zorgen! Onze coaches kunnen jou helpen om je training op te bouwen en alle technieken onder de knie te krijgen van elke oefening. Wij zijn er voor jou om ervoor te zorgen dat jij een vliegende start hebt en daarna zelfstandig verder kan gaan. Ben jij benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Klik hier>>>
Stap drie: Bepaal je beschikbare tijd
Bepaal hoeveel tijd je wekelijks kunt besteden aan sporten. Houd hierbij rekening met je werk, studie en andere verplichtingen. Door een realistisch beeld te hebben van je beschikbare tijd, kun je een schema opstellen dat haalbaar is.
We willen graag heel ambitieus zijn en het doel stellen dat we vijf keer per week gaan trainen. Maar is dit realistisch? Als dit totaal niet in jouw leven past en je elke week je training moet afzeggen, zorgt dit er alleen maar voor dat jij enorm gaat balen. Dit werkt niet motiverend! Er is geen perfect aantal keren dat jij per week kan sporten dus kijk realistisch naar je agenda en bedenk hoe vaak voor jou haalbaar is.
Stap vier: Kies je sport
Wellicht wil jij helemaal geen krachttraining doen (zou ik niet aanraden) of wil jij naast je krachttraining nog een andere sport gaan doen. Als jij naast je krachttraining nog een sport wilt doen kies er dan eentje uit waar jij veel plezier uit haalt maar ook eentje die past bij je doel en niveau. Bijvoorbeeld krachttraining, cardio, yoga, zwemmen of hardlopen. Kies sporten die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om te trainen.
Stap vijf: Maak een plan
Op basis van je doelen, niveau, beschikbare tijd en gekozen sport(en) kun je een plan maken. Verdeel je trainingen over de week en hou rekening met je rust/herstel tijd. De verdeling van je trainingen is belangrijk zodat jij genoeg kan herstellen van elke training.
Bepaal welke oefeningen je gaat doen. Het is belangrijk om te kijken welke apparaten beschikbaar zijn in jouw sportschool zodat jij deze in je schema kan zetten. Je hoeft niet elke week een ander schema te maken want jij kan makkelijk twintig weken lang hetzelfde schema volgen. Noteer alles zodat jij elke week meer herhalingen kan doen of meer gewicht kan toepassen zodat jij progressie boekt elke training. Daarnaast wil je ongeveer tien sets per spiergroep doen per week, let er op dat jij niet te veel of te weinig sets doen. Het aantal herhalingen wat jij kan doen ligt heel ruim. Dit ligt tussen de vijf en dertig herhalingen! Genoeg keus denk ik zo?
Stap zes: Bouw rustdagen in
Rust is net zo belangrijk als training, dus zorg ervoor dat je rustdagen inbouwt. Hierdoor kan je lichaam herstellen en kun je blessures voorkomen. Je zou denken dat je tijdens je training ‘’groeit’’ maar dat is eigenlijk niet zo! Tijdens je training breek jij juist je af en op je rustdagen groei jij juist. Oftewel rust is enorm belangrijk zodat jij kan herstellen en de volgende training weer lekker kan knallen. Plan minimaal één tot twee rustdagen per week in. Wil je perse op je rustdagen wat doen? Doen dan iets wat laag qua inspanning is zoals fietsen of wandelen.
Stap zeven: Blijf je schema aanpassen
Je trainingsschema kan je na ongeveer twintig weken aanpassen. Dat jij je schema verandert kan voor verschillende redenen zijn. Denk hierbij aan een nieuw werkrooster waardoor jij in de knel komt met je trainingen of je vindt de oefeningen die je doet niet meer zo leuk. Zo heb jij de kans om je schema om te gooien zodat jij kan blijven werken aan je gezondheid met veel plezier. Door je schema aan te passen blijf jij jezelf uitdagen maar zorg je er ook voor dat jij flexibel bent. Pas je schema aan, aan de nieuwe situatie en blijf heerlijk bewegen en trainen.
Sportbuddy die nooit afzegt
Nu ben jij er klaar voor om heerlijk te gaan trainen en dit consistent te blijven doen. Zoals wij vaak zeggen: ‘’Met een gezonde leefstijl moet je streven naar consistentie en niet naar perfectie.’’
Mocht jij moeite hebben om de training een onderdeel te maken van je leefstijl, dan kan jij ook samen gaan trainen met een sportbuddy. Dit kan enorm helpen zodat jullie elkaar kunnen motiveren en ondersteunen in het proces. Mocht je liever met een professional willen trainen dan staan wij ook voor je klaar om je sportbuddy te zijn. Samen zorgen we ervoor dat jouw doel helder is, je trainingsschema past bij jou en jij de juiste kennis krijgt zodat jij uiteindelijk zelfstandig aan de slag kan gaan. Heel veel succes met het maken van jouw trainingsschema en mocht je vragen hebben dan horen we dat graag!
Lees ook onze andere blogs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ADRES
Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag
Gratis parkeren