Realistisch doelen stellen met tips van een personal trainer

doelen stellen met een personal trainer

Realistisch doelen stellen met tips van een personal trainer is een blog waarbij we gaan inzoomen op doelen stellen. Iedereen stelt doelen alleen worden er vaak geen realistisch doelen gesteld. Hierdoor zie je vaak dat mensen opgeven, de deadline niet halen of er geen plezier meer in hebben. En dat is precies wat je niet wilt!

Hoe kan jij het beste je doelen opstellen?

Hoe kan jij nu zo goed mogelijk je doel opstellen? Het is namelijk niet zo dat je even een doel uit je duim zuigt en dan gelijk gaat uitvoeren. Je hebt namelijk een lange termijn doelstelling nodig, kwartaal doelen, maand doelen en eventueel zelfs jaar doelen! Wees gerust ik ga je helemaal meenemen in dit proces zodat je niet in paniek raakt.

 

Lange termijn doel opstellen

Je lange termijn doel is een doel wat je over een jaar, twee jaar of over tien jaar behaald wilt hebben. Laten we het makkelijk maken en je lange termijn doel zetten over precies een jaar. Deze gehele blog gaan we het voorbeeld nemen dat je over twaalf maanden de deadlift kan doen met zeventig kilo en je startpunt is dat je nog moet beginnen met krachttraining.

 

Je lange termijndoel is concreet dat je over twaalf maanden zestig kilo deadlift kan doen tussen de vijf en tien herhalingen. Dit is een specifiek doel en zonder specifiek doel kan je ook niet verder werken. Maak je doel eerst specifiek (dit kan op elk vlak zijn) en ga dan pas verder met je kwartaaldoelen.

 

Kwartaal doelen opstellen

Nu we concreet hebben wat ons lange termijn doel is kunnen we verder gaan met kwartaal doelen. Kwartaal doelen zorgen ervoor dat je met focus toe werkt naar je grote doel én tussendoor al je succesmomenten hebt. En succes moet je vieren, wat weer zorgt voor extra motivatie!

 

Je kwartaal doelen moeten een bijdrage leveren aan je lange termijn doelstelling anders heeft het geen functie om te doen. Let erop dat je per kwartaal niet meer dan vijf doelen opschrijft! Als je meer doet kan het ervoor zorgen dat je teveel hooi op je vork neemt en dat is niet de bedoeling. Je doelen mogen best uitdagend zijn maar niet onmogelijk.

 

Deze vijf doelen ga je zo opdelen dat bijvoorbeeld twee doelen zorgen voor meer kracht voor de deadlift en de twee andere meer zorgen voor het stuk herstel (wat ook weer een bijdrage levert aan je doel).

 

Voorbeeld:

  • Twee tot drie verschillende oefeningen voor de hamstring en glutes.
  • Zestien sets per week voor hamstring en glutes.
  • Minimaal acht uur slaap per nacht.
  • Bij elke maaltijd een eiwitbron.
  • Minimaal 20 KG kunnen deadliften met de juiste techniek (ongeveer twaalf herhalingen)

Dit is een voorbeeld hoe je jouw doel kan opdelen tussen wat je moet doen om je grote doel te halen en wat belangrijk is voor je lijf maar niet direct impact heeft op je grote doel zoals slaap. Op deze manier ga jij je kwartaal doelen opstellen en vergeet ook niet om na elk kwartaal je doelen te evalueren en eventueel bij te sturen waar nodig is. In een jaar kan veel gebeuren en daarom is het ook volledig logisch als jij je doelen wat moet bijsturen of veranderen.

 

Maand doelen opstellen

Zodra jij je kwartaal doelen hebt opgesteld kan jij gaan bedenken of jij bepaalde doelen in een specifieke maand moet hebben behaald. Maand doelen kan maar hoeft niet perse. Het kan goed zijn dat jij je doelen niet in een specifieke maand hoeft te behalen en dan zijn maand doelen niet zo heel bijzonder.

 

Bedenk goed wanneer jij je doelen wilt behalen of dat je het consistent wilt volhouden in dat kwartaal.

Wat zijn jaar- en privé doelen?

Hoe ik jaar- en privé doelen zie ik waarschijnlijk niet het eerste waar jij aan denkt. Jaar doelen zijn doelen die niet een harde deadline hebben maar die van belang zijn om het gehele jaar consistent te doen. Denk hierbij aan selfcare, betere routine, meer focus, meer creativiteit en je eigen gezondheid op nummer één zetten.

 

Hoe bepaal je wat jaardoelen zijn?

Jaardoelen zijn dus doelen die belangrijk voor jou zijn om het gehele jaar te doen. Het kan zo zijn dat je op dit moment nog niet zo goed weet wat je dan moet doen. Probeer daarom een paar dingen uit en zodra je weet of het wat voor je is kan je het voortzetten of wat anders proberen.

 

Voorbeelden van jaardoelen:

  • Elke week een gezichtsmasker en dagelijkse huidverzorging.
  • Mobiel uit een uur voor het slapen gaan.
  • Minimaal zes boeken lezen dit jaar.
  • Drie keer per week trainen.
  • Dagelijkse een wandeling van minimaal tien minuten.

En zo kan jij allemaal doelen bedenken die jij consistent wilt volhouden het hele jaar. Probeer nieuwe dingen uit en houdt de dingen vast die goed voor jou werken!

Tips om realistisch doelen te stellen

Hier een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw doelen realistisch zijn en dat jij deze doelen succesvol gaat behalen!

 

Tip één maak je lange termijn doelstelling concreet.

Zonder een lange termijn doelstelling wordt het lastig om kwartaaldoelen op te stellen of om überhaupt te weten waar je over een jaar wilt staan. Neem de tijd om je lange termijn doelstelling te bedenken en daarna concreet te maken.

 

Tip twee houdt rekening met voorbereidingstijd

Houdt er rekening mee dat elk doel voorbereidingstijd nodig heeft. Als jij zeventig KG wilt deadliften terwijl je nog nooit krachttraining hebt gedaan ga je niet een maand voordat jij je doel wilt behalen starten.

 

Bedenk goed hoevaak je kan trainen en wat realistisch is qua gewicht opbouw en hoelang het dan duurt voordat je bij de zeventig KG bent.

 

Tip drie denk niet te moeilijk na!

We hebben vaak de neiging om veel te moeilijk te denken en dit zorgt ervoor dat we het uiteindelijk niet eens gaan proberen. Mocht je dit ervaren schrijf dan voor jezelf op wat het ergste is wat kan gebeuren als het niet lukt. Meestal kom je er dan achter dat het allemaal wel meevalt en dat je alsnog dat doel kan stellen.

 

Tip vier onderneem de benodigde acties

Als jij alle stappen hebt ondernomen om een realistisch doel te stellen en je weet welke acties je moet ondernemen denk dan goed na of je ook die acties wilt ondernemen. Als je van te voren al weet dat jij niet bijvoorbeeld twee keer per week wilt deadliften waarom zou je dan het doel stellen om sterker te worden op de deadlift?! Ga goed nadenken of jij de benodigde acties wilt ondernemen. Wil je dat niet? Bedenk een ander doel!

 

Hulp van een personal trainer met doelen stellen

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog al wat beter in beeld hebt wat je moet doen om een realistisch doel te stellen en er een succesvol jaar van te maken, want dat gun ik iedereen!

 

Wil je meer hulp bij het stellen van je doelen? Oktober tot en met december 2022 geef ik één keer per maand een gratis Webinar over hoe jij met focus en discipline je doelen kan stellen en kan behalen. Deze Webinar is niet alleen maar luisteren maar ook opdrachten uitvoeren zodat je gelijk je nieuwe kennis kan toepassen in de praktijk. Super fijn! Wil je mee doen met de gratis Webinar? Klik hier om je op te geven of voor meer informatie>>>

 

Heb je vragen of opmerkingen over doelen stellen stuur dan vooral een mailtje met je vraag en dan help ik je graag op weg! Uiteindelijk zijn we hier om jou te helpen.

Lees ook onze andere blogs

Hoe kan jij je resultaat behouden met Sinterklaas

Met een paar praktische tips leer jij hoe jij je resultaat kan behouden met de feestdagen.

Concrete doelen stellen met een personal trainer

Hoe kan jij concrete doelen stellen zodat de kans op slagen veel groter is? Lees het allemaal in dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren