Veel fouten van ondernemers m.b.t. gezondheid

fouten die ondernemers maken mbt gezondheid

Veel fouten van ondernemers m.b.t. gezondheid die we het meeste zien voorkomen. In deze blog nemen we de ondernemer onder de loep. Ondernemers zijn harde werkers en maken makkelijk 60 werkuren per week zonder de klagen, maar hoe zit het met de gezondheid?

 

Ondernemen is topsport

De gezondheid van ondernemers is heel belangrijk. Ze werken veel en moeten elke dag effectief en goed kunnen werken om alles draaiende te houden. Ondernemen is topsport! Juist omdat ze aan topsport doen is een goed immuunsysteem extreem belangrijk, anders ga je het niet volhouden.

 

Je vliegt van hot naar her of je zit de hele dag en nacht vast gekluisterd aan je telefoon en laptop. Iedereen die onderneemt weet dat dit erbij hoort en de meeste genieten er ook nog eens van! Laten we eens de topsporters vergelijken met de ondernemers.

 

Topsporter:

 • Traint elke dag voor meerder uren intensief.
 • Eet gezond en gebalanceerd (misschien meer op dieet vlak voor een wedstrijd?!)
 • Slaap tussen de 8-10 uur per nacht
 • Heeft ook rust momenten om te herstellen

Ondernemer:

 • Werkt 60+ uur per week
 • Eet snel tussendoor wanneer het goed uitkomt
 • Slaapt maximaal 6 uur (met geluk)
 • Weinig tot geen rust momenten( bijvoorbeeld: vakantie)

Het grootste verschil tussen een topsporter en een ondernemer is dat de ene moet bezig zijn met een goeie gezondheid anders kan die zijn/haar sport ook niet optimaal uitvoeren en de ander is bezig met een bedrijf opzetten. Laten we dan gelijk heel eerlijk zijn: Een ondernemer cijfert zich 9/10 keer helemaal weg voor het bedrijf. Alles draait om het bedrijf. Begrijp me niet verkeerd, dat moet ook zeker anders ga je niet bereiken wat je wilt bereiken met je bedrijf. Maar is het het waard als je uiteindelijk uitgeput, futloos en energieloos op de bank hangt?

 

Waarom is gezondheid belangrijk voor een ondernemer?

 Aangezien ondernemen topsport is, moet je dus ook handelen als een topsporter. Dat betekent genoeg slapen, rust momenten inplannen, gezond en gebalanceerd eten en ook de tijd nemen voor een maaltijd. Nu hoor ik je al denken: ‘Daar heb je toch helemaal geen tijd voor?!’ Dan maak je maar tijd! Waarom zou je geen 10 minuten vrij kunnen maken om een normale en voedzame maaltijd naar binnen te werken?

 

Op korte termijn is het niet erg om even te pieken met werken, dat kan makkelijk en zal ook niet veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Toch proberen veel ondernemers het gehele jaar te pieken en hier lijdt hun gezondheid onder. Dit kan je merken aan de volgende zichtbare gevolgen:

 • Hoog stress level
 • Slaapt slecht en onrustig
 • Prikkelbaar
 • Hoofdpijn
 • Slechter geheugen

 

Dan zijn er ook nog gevolgen die je misschien niet zo snel opvallen, maar wat wel gebeurd in je lichaam:

 • Lichaamsgewicht stijgt
 • Slechter immuunsysteem
 • Nek- en rugproblemen
 • Bloedsuikerspiegelingen (gevolg is eetbuien)

 

Naast dat het voor je omgeving niet heel fijn is als je zo prikkelbaar bent, is het voor je lichaam al helemaal niet fijn! Op lange termijn zal ook een ondernemer ziek worden of op een andere manier worden terug gefloten door zijn/haar lichaam. Je moet eerst voor je eigen lichaam goed zorgen en dan pas kan je je imperium weer met volle energie en passie leiden.

Veel voorkomende fouten van ondernemers m.b.t. voeding en training.

Ook ondernemers maken fouten en dan heb ik het niet over het bedrijf. Hier heb ik het over voeding en training. Oftewel zorgen voor je eigen lichaam. Ik heb de meest voorkomende fouten op een rijtje gezet die ondernemers maken met betrekking tot voeding en training. Let’s go!

 

Fout 1: ‘Ik heb geen tijd om te eten!’

Meid, doe normaal. Die chocolade reep in je hand heb je ook ergens moeten kopen. Je had ook een voedzaam boordje kunnen kopen in plaats van een stuk chocola wat voor geen meter vult en waar je lichaam niks aan heeft.

 

Tegenwoordig kan je boodschappen bestellen het enige wat je ervoor hoeft te doen van te voren nadenken wat je wilt eten. Plan een uurtje in je agenda in om alles te bestellen bij de jumbo en je bent klaar. Scheelt je uiteindelijk een hoop tijd met heen en weer rijden naar een tankstation om chocola te kopen. Zo, nu heb je meer tijd over om even 10 minuten rustig te lunchen.

 

Nu we tijd hebben gecreëerd om op bepaalde tijden rustig te eten, is het tijd om te bedenken wat je gaat eten. Het liefst wil je dat je eten bestaat uit veel variatie en natuurlijke producten. Dat vindt je lichaam fijn. Aangezien ondernemers graag nieuwe dingen willen leren en meer informatie willen heb ik een goed boek voor je. Dit boek gaat over een gezonde relatie met voeding, jezelf en een lichaam waar je trots op bent. Het boek is een combinatie van eigen ervaringen met een eetstoornis, de praktische inslag en de wetenschappelijke onderbouwing. Interessant boek om te lezen als je gezond wilt eten, maar wel vrijheid wilt houden en niet op een dieet wilt en daarnaast leer je gelijk alles over voeding. Klik hier om te boek te bekijken en te bestellen>>>

gezond eten voor ondernemers

Fout 2: ‘Ik ben het gewend om 5 uur per nacht te slapen!’

Ja, een drugs verslaafde is ook gewend aan elke dag drugs, dat betekent nog niet dat het goed voor je is. Ik ben weer scherp vandaag met me opmerkingen, maar het is wel waar. Dat je lichaam ergens gewend aan is geraakt betekent niet dat het goed voor je lichaam is.

 

Gevolgen van te weinig slapen:

 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Gebrek aan energie
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Verminderd immuunsysteem

Daarnaast zijn er nog meer gevolgen van langdurig slaap te kort, maar alleen dit rijtje laat al zien hoe belangrijk slaap is voor een ondernemer. Een ondernemer is elke dag bezig met de toekomst van het bedrijf en daarvoor heb je een goede concentratie voor nodig en niet een wattig hoofd. Het laatste puntje is ook erg belangrijk. Je wilt niet elke keer je ziek, zwak en misselijk voelen. Je wilt lekker door kunnen knallen en je fit en gezond voelen!

 

Van 5 uur per nacht naar 7 of 8 uur per nacht slapen is niet binnen een nacht even geregeld. Je lichaam moet ook weer gaan wennen aan meer slaap. Bedenk een avondroutine. Een avondroutine kan helpen om rustig te worden in je hoofd en zo slaperig te worden. Voor iedereen is een avondroutine anders. Toch wil ik een paar tips meegeven waar je op kan letten met je avondroutine.

 

 • Geen beeldschermen meer een uur voordat je gaat slapen.
 • Lees een boek of tijdschrift voordat je gaat slapen.
 • Zet meldingen van je telefoon uit zodat je niet stiekem alsnog gaat kijken en reageren.
 • Ga lekker warm douchen voordat je gaat slapen.

 

Verwacht niet van jezelf dat je binnen een week weer 7 a 8 uur per nacht slaapt. Bouw het rustig op en probeer elke avond om dezelfde tijd te gaan slapen en ook weer op te staan om dezelfde tijd. Ben je eerder wakker dan je wekker in het begin? Dat is niet erg, houdt het ritme gewoon vol en de avondroutine. Je zal merken dat je steeds meer energie weer krijgt en je beter en gezonder voelt.

 

Fout 3: ‘stress hoort erbij, doe je niks aan.’

Stress hoort er niet bij en waag het niet om dat als een nieuwe standaard te hanteren! Stress is niet iets wat je wilt hebben dagelijks, het is niet fijn en zorgt voor een slechtere nachtrust.

 

Iedereen heeft weleens stress en dat is oké. Zolang het maar niet langdurige stress wordt. Een lange periode van stress heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Als eerste zal je merken dat je onrustig gaat slapen, oftewel je bouwt een slaaptekort op en bij fout 2 staan alle gevolgen al van een slaap tekort.

 

Kortere periodes van stress is bijna niet te voorkomen. Je hebt nou eenmaal wel eens stress in je leven. Het moet alleen niet langdurig worden en dat het je leven gaat controleren. Daarnaast wordt je er ook niet gezelliger op als je alleen maar stress ervaart. Keep calm!

 

Fout 4: niet zorgen voor jezelf.

De grootste fout is dat ondernemers alles geven aan het bedrijf. Je bedrijf is natuurlijk je baby, dus dat is ook logisch. Vervolgens verwaarloos je jezelf maar ook je omgeving. Verlies jezelf niet in je bedrijf. Naast hard werken, moet je ook hard genieten.

 

Zorg goed voor jezelf door genoeg slaap te pakken, gezonde maaltijden te eten, de tijd nemen om te eten en probeer stress zo laag mogelijk te houden. Is dit lastig? Ja, want als ondernemer wil je 200% gaan voor je bedrijf, maar bedenk dan dat ook een topsporter alles geeft voor de sport. Een topsporter slaapt genoeg, eet gebalanceerd en gezond en houdt de stress laag. Zie je zelf als een topsporter en zorg voor jezelf.

 

Waarom een coach essentieel is voor een ondernemer

Hoe blijf je 12 maanden in een jaar scherp en werk je effectief? Door een coach in te schakelen die je kan laten zien wat jij niet ziet. Iedere ondernemer mist soms wel eens dingen in zijn/haar bedrijf. Dit komt omdat we er de hele dag mee bezig zijn en een coach kan er van een afstand naar kijken en dingen aangeven die jij eerder nog niet zag.

 

Een coach is belangrijk voor een ondernemer om scherp te blijven, maar ook om effectief te blijven werken. Je wilt graag aan je bedrijf werken en niet de hele tijd in je bedrijf werken. Werken aan de toekomst van je bedrijf, maar dit vraagt wel van jou om scherp te zijn en effectief te werken. Dat houdt in dat je niet de hele dag achter de feiten aanloopt of brandjes aan het blussen bent. Niet heel fijn he? je wilt werk doen wat resultaat oplevert. Dat is wat je wilt als ondernemer, acties uitvoeren die resultaat opleveren.

 

Voor de ondernemers onder ons: zorg goed voor jezelf en neem een coach die je ermee helpt om gezond en fit je bedrijf te leiden.

Vond je het interessant? Deel het!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Lees ook onze andere blogs

Is coaching de sleutel naar duurzaam resultaat?

Coaching is vaak iets waarvan mensen niet weten wat ze kunnen verwachten. Lees in dit artikel wat jij kan verwachten en waarom coaching zorgt voor sneller en duurzamer resultaat.

Vacature: stagiair personal training

Vacature: stagiair personal trainer Den Haag Ben jij degene die wij zoeken? Wil jij graag in een jong en gedreven team jezelf ontwikkelen tot een personal trainer met een no-bullshit mentaliteit? Samen met onze leden zorgen voor échte resultaten en samen zorgen voor een fitte en energieke leefstijl. Bezit jij de volgende kwaliteiten? Affiniteit met [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren