Personal coach VS personal trainer

personal coaching in den haag

Personal coach VS personal trainer is een artikel waarbij ik het verschil ga uitleggen. Je denk misschien dat er geen verschil is, maar dat is er zeker wel!

 

Bij Body Inverso hebben wij personal training gegeven en geven wij nu personal coaching. Vanuit onze eigen ervaring gaan we vertellen wat het verschil is tussen deze twee bij ons. Iedere trainer/coach geeft op een andere manier coaching of training. In dit artikel kan ik niet over andere praten, maar alleen hoe wij het aanpakken en wat volgens ons de voordelen en nadelen zijn van een trainer of coach.

 

personal trainer

 Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen wat een personal trainer is, aangezien de meeste mensen wel een personal trainer hebben. Toch om verwarring te voorkomen zal ik uitleggen wat bij ons voorheen personal training inhield.

 

Bij ons was personal training een uur les krijgen onder begeleiding. De les vond plaats in onze privé studio zodat je in alle rust je training kon doen en je focus kon behouden. Het was puur een uur training en dat was het. Je kon jouw trainer berichten met vragen of tijdens de training, maar het draaide vooral om het sporten.

 

Voordelen en nadelen personal training

We hebben zowel de voordelen als de nadelen ervaren met personal training geven. Maar wat is voor jou de voor- en nadelen van een personal trainer?

 

Voordelen van een personal trainer:

 • Iemand die let op je techniek.
 • Je hoeft niet zelf je oefeningen te verzinnen, dat doet je trainer.
 • Je trainer zoekt meer je grens op dan wanneer je alleen traint.
 • Je wordt sneller sterker.

Nadelen van een personal trainer:

 • Je wordt (bijna) niet geholpen met je voeding.
 • Je leert alleen wat over training, maar niet hoe je zelf aan de slag gaat.
 • Alleen specifieke doelen op gebied van training.
 • Alleen contact tijdens de training met je trainer of kort via berichten.

 

Het ligt helemaal aan jouw doel en wat je precies wilt bereiken met sporten onder begeleiding. Voor de ene persoon is alleen sporten met een trainer genoeg en een ander wilt wel extra begeleiding naast het trainen. Bedenk voor jezelf wat jij wilt bereiken met sporten onder begeleiding, op die manier kan jij erachter komen of een personal trainer genoeg is voor jou en kan je specifiek opzoek gaan.

Personal coach

Een coach of coaching is meestal een woord waarvan mensen geen idee hebben wat ze moeten verwachten. En het onbekende is eng toch?!

 

Bij ons houdt een personal coach in dat je naast je uur sporten nog extra begeleiding krijgt op gebied van voeding, training en gedrag. That’s it! Coaching is niks engs, maar juist een uitbreiding om jou nog beter te kunnen helpen met je doelstelling.

 

De extra begeleiding naast je training is voor of na je training en dan ga je samen met jouw coach zitten om alles te bespreken over hoe jouw week is gegaan. Je gaat samen kijken naar je voeding, training en je gedrag op bepaalde situaties. Naast jou gesprek elke week heb je ook een dagboek die je dagelijks invult. Hier kan je alles invullen over waarom je stress vandaag hoger is of waardoor je slechter hebt geslapen. Zo weet jouw coach precies wat er aan de hand is met je en kan je samen een goed plan bedenken bijvoorbeeld je stress wat te verlagen of je vermoeidheid aan te pakken.

 

Een personal coach is iemand die naar meer kijkt dan alleen naar je training en techniek. Uiteindelijk heeft je slaap, stress, vermoeidheid en eetgedrag ook effect op je resultaat in de sportschool.

 

Voordelen en nadelen van een personal coach

Ook is een personal coach niet voor iedereen zijn/haar doel. Daarom heb ik voor jou de voordelen maar ook de nadelen op een rijtje gezet. Zo kan jij kijken of een personal coach wat voor jou is.

 

Voordelen van een personal coach:

 • Extra sparring moment naast je training.
 • Je gaat dieper in op voeding, training en mindset/gedrag.
 • Geen dieet en restricties.
 • Je leert hoe jij een gezonde leefstijl kan hanteren de rest van je leven!
 • Leert nieuwe gewoontes aan.

Nadelen van een personal coach:

 • Je moet nogsteeds zelf ook werk verrichten, denk hierbij aan wandelen.
 • Je coach kan je helpen en sturen, maar je niet dwingen. Je moet zelf ook willen.
 • Je valt minder snel af dan wanneer met een dieet, omdat je bezig bent met duurzaam resultaat.

 

Doordat je bezig bent met een gedragsverandering om uiteindelijk resultaat ook te behouden, betekent dat het niet zo snel in het begin zal gaan als met een strikt dieet. Dit kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel. Het is een nadeel omdat je meer geduld moet hebben en je de focus legt op je gewoontes doorbreken. Het voordeel is dat je op de lange termijn precies weet wat je valkuilen zijn en je zelf dus hier op kan inspelen zonder een coach. Oftewel een investering waar je je leven lang plezier van hebt.

 

Als je opzoek bent naar een personal coach weet je dat er meer moet veranderen dan alleen wat extra beweging. Je gaat dan echt een leefstijl creëren waar jij je prettig en sterk bij voelt. Ook dit is weer voor de ene persoon een super iets en voor de ander net even te veel. Het ligt er maar net aan waar je naar opzoek bent.

verschil tussen personal coach en personal trainer in den haag

Wat is beter een personal trainer of een personal coach?

Laat ik maar gelijk zeggen dat het ene niet beter is dan het andere! Allebei heeft voordelen en nadelen.

 

Je moet juist eerst naar jezelf gaan kijken en voor jezelf concreet gaan bedenken wat je wilt bereiken met een personal trainer of coach. Heb je moeite met je voeding? Slaap je slecht of is je stress vaker dan dat je wilt heel hoog? Wil je alleen trainen, want de rest heb je al op orde?

 

Het ligt er helemaal aan wat je doel is en wat je wilt bereiken met een trainer of coach. Schrijf eens voor jezelf op waar je moeite mee hebt op het gebied van gezondheid en fitness. Denk hierbij aan techniek, voeding, je valt terug in oude gewoontes, kennis etc. schrijf het eens concreet op waar je moeite mee hebt en kijk dan of een trainer of coach hier beter bij past.

 

Zodra je weet wat je nodig hebt om jouw doelen te behalen kan je actie gaan ondernemen. Dit is altijd een spannend moment voor veel mensen. Je start namelijk aan iets nieuws en daarbij wil je wel de juiste keuze maken qua trainer of coach. Mijn advies is vraag bij meerdere PT studio’s of sportscholen een proefsessie/kennismaking aan. Zo kan je kijken bij welke gym jij je op je gemak voelt en ook of je een klik hebt met jouw trainer of coach.

 

Het is ook belangrijk dat je een klik hebt met je trainer/coach anders wordt het geen fijne start! Als je twijfelt dan zeg je dat gewoon en kijk je nog even verder voordat je een besluit neemt. Het is jouw lichaam en jouw doel, laat je dus niet overhalen om iets te doen waar je niet 100% achter staat. Je moet je op je gemak voelen bij jouw trainer of coach. Ga dus opzoek naar jouw match!

 

It’s a match!

Zodra je weet of je opzoek bent naar een coach of trainer en je jouw trainer of coach hebt gevonden kan je van start gaan!

 

Ik zou hier nog een paar links delen van oudere artikelen die jou kunnen helpen.

Klik hier voor de blog over stappenplan voorbereiden op jouw training>>>

Klik hier om te lezen wanneer jij klaar bent voor een personal trainer/coach>>>

Klik hier om erachter te komen hoe jij elke sessie succes behaalt>>>

 

Het maakt uiteindelijk niet uit of je voor een personal coach of personal trainer gaat. Dit is een persoonlijke keuze! Sommige mensen vinden de extra begeleiding juist heel fijn en een ander vindt het niet nodig voor haar/zijn doelstelling.

 

Als je twijfelt of een personal coach wat voor jou is kan je altijd vrijblijvend bij mij een proefsessie doen. Dan neem ik je mee in onze werkwijze en kan je even proeven hoe het is om bij ons te sporten onder begeleiding. Vindt je het niks? Helemaal prima! Vindt je het geweldig? Super, dan gaan we aan de slag!

 

En vergeet niet… je werkt aan je gezondheid en dat is het allerbelangrijkste! Op wat voor manier je dat doet maakt niet uit, zolang je maar elke dag werkt aan een goed immuunsysteem, sterke spieren en een sterke mindset!

 

Be strong, be powerfull

Kennismaken met een personal coach?

Vraag een gratis en vrijblijvende proefsessie aan en ervaar hoe trainen in een privé studio met een personal coach is.

Vond je het interessant? Deel het!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Lees ook onze andere blogs

Is coaching de sleutel naar duurzaam resultaat?

Coaching is vaak iets waarvan mensen niet weten wat ze kunnen verwachten. Lees in dit artikel wat jij kan verwachten en waarom coaching zorgt voor sneller en duurzamer resultaat.

Vacature: personal training Den Haag

Vacature: personal trainer Den Haag Ben jij degene die wij zoeken? Wil jij graag in een jong en gedreven team aan de slag gaan als personal trainer en heb jij een no-bullshit mentaliteit? Ga aan de slag met de leukste leden van Den Haag en behaal samen échte resultaten. Bezit jij de volgende kwaliteiten? Affiniteit [...]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren

Contactformulier