3 mythes over krachttraining

3 mythes over krachttraining

3 mythes over krachttraining gaan we vandaag bespreken. Hoe vaak fitness professionals het ook roepen, mensen geloven deze mythes nog steeds. Vandaar dat ik vandaag ga uitleggen waarom het niet waar is en welke voordelen er juist aan krachttraining zitten. Dat mensen iets roepen op internet betekent het nog niet dat het ook zo is of dat het effectief is.

 

Voordelen van krachttraining

Krachttraining doen is zo goed, voor jong en oud, maar veel mensen houden vast aan de oude gewoonte om cardio te doen. Mensen denken bij krachttraining gelijk aan de Hulk of dat het gevaarlijk is en slecht voor je rug is. Het is juist mega goed voor je om krachttraining te doen. Na het lezen van deze blog weet ik zeker dat ik je heb overtuigd om ook te beginnen met krachttraining.

 

Krachttraining is zoveel meer dan alleen maar een beetje duwen en trekken aan gewichten. Je kan je lichaam vormen zoals jij dat wilt en daarnaast is het voor je mentaal ook echt een super sport. Sporten zorgt voor rust, mentale gezondheid, zelfverzekerdheid en sociale interactie. Dat je naar een sportschool gaat betekent niet dat je ijdel bent, het betekent dat je werkt aan jezelf zowel lichamelijk als mentaal.

 

Krachttraining heeft zoveel voordelen waarvan de meesten mensen zich niet bewust van zijn. Hierbij wat voordelen van krachttraining doen:

 

  • Vergroot onafhankelijkheid bij ouderen
  • Verlaagt lage rugklachten, mits goed toegepast
  • Beschermt spiermassa tijdens een periode van gewichtsverlies
  • Vergroot zelfvertrouwen
  • Betere lichaam controle en lichaamsbewustzijn
  • Goeie uitlaatklep

Wil je meer weten over de voordelen van krachttraining? Lees onze blog over de voordelen van krachttraining hier.

krachttraining heeft veel voordelen

Mythe 1: van krachttraining wordt je mannelijk

Van krachttraining wordt je niet mannelijk! Je verandert niet in een bodybuilder door 3 keer per week krachttraining te doen. Hoeveel kan je eigenlijk aankomen in spiermassa?

 

Dit valt in de werkelijkheid nog vies tegen! Als beginner kan je wel meer spiermassa opbouwen dan iemand die al gevorderd is (traint bijvoorbeeld als 10 jaar). Een beginner kan ongeveer 1-1,5% van het totale lichaamsgewicht per maand aankomen in spiermassa. Dit is wel alleen als de beginner effectief traint en niet maar wat doet. De meesten beginners trainen niet effectief en weten niet goed wat ze aan het doen zijn. Hierdoor is het minder wat ze aankomen per maand aan spiermassa.

 

Een gevorderd iemand die effectief traint al die jaren komt ongeveer 0,5% van het totale lichaamsgewicht aan per maand. Stel je voor dat je 70 kilo weegt, dat betekent dat je 0,35 KG aankomt per maand. Dat is niet veel he? Ook deze cijfers zijn niet heel concreet en zijn afhankelijk van veel aspecten. Laten we het er maar ophouden dat deze cijfers in een ideale situatie zijn.

 

Van krachttraining ga je er niet ineens uitzien als een man. Je kan dus makkelijk bovenlichaam trainen zonder dat je biceps groter worden dan die van je vriend. Dus voor de dames onder ons, je kan gerust krachttraining doen zonder te veranderen in een vrouwelijke Hulk.

 

Mythe 2: voor ronde billen moet je trainen met elastieken

Iedereen die dit nog gelooft moet even 2 keer dit stukje lezen. Je krijgt geen grote billen van trainen met elastieken! Je krijgt alleen ronde en gespierde billen van zwaar trainen en overload toepassen. Lees dit nog een keer en lees dan pas verder.

 

Als je ronde appelbillen wilt moet je stoppen om die fitgirls te volgen op Instagram die alleen maar trainen met elastieken voor goeie billen. Dit is puur marketing en een leugen. Dan weet je nu ook waarom je na al die weken trainen met elastieken nog geen ronde billen hebt.

 

Hoe krijg je dan wel die heerlijke ronde billen waar mannen van gaan kwijlen?  Zwaar trainen en geduld! Wat ik bedoel met zwaar trainen? doe hiptrusters, squats en deadlift en doe ze met gewicht. Probeer elke week overload toe te passen, oftewel probeer elke week of meer gewicht toe te voegen of meer herhalingen te doen met hetzelfde gewicht. Laat die elastieken maar liggen en ga met de gewichten trainen. Dat zorgt voor een mooie ronde bil!

 

Aangezien corona zeker nog niet weg is, is met een elastiek thuis trainen natuurlijk beter dan helemaal niet trainen. Je kan dan ook overwegen om een rugzak vol te stoppen met boeken of gevulde waterflessen als gewicht. Als thuis trainen de enige optie is zijn elastieken een goeie optie om je shape te onderhouden. verwacht niet dat je van alleen met elastieken je de billen wilt die fitness modellen hebben, daarvoor moet je echt zwaar je billen trainen.

 

Mythe 3: van krachttraining stijgt je gewicht.

Nu je weet dat je niet zo snel in spiermassa aankomt, weet je nu dus ook dat deze opmerking onzin is: ‘Ik ben niet een kilo afgevallen deze week vanwege spiermassa.’

 

Je kan ook niet vet omzetten in spiermassa. Je komt spiermassa aan en je verliest vet, maar vet kan niet eens een extra spier worden in je lichaam. Kan je lichaamsgewicht stijgen van krachttraining? Ja, maar niet zo snel als dat de meesten mensen denken. Je kan ook makkelijk gewicht verliezen en spiermassa opbouwen. Deze twee kunnen heel goed samen vooral voor de gemiddelde sporter.

 

Om het wat duidelijker te maken even hierbij een voorbeeld: Je hebt nog nooit getraind en weegt 70 kilo. Je gaat beginnen met krachttraining en na een x aantal jaren ga je weer op de weegschaal staan. Er staat nogsteeds 70 kilo, maar in de spiegel zie je er zeker wel gespierder uit. Wat is hier het geval? Door krachttraining ben je aangekomen in spiermassa en grote kans dat je een paar kilo kwijt bent door het sporten. Je weegt hetzelfde alleen als je 2 foto’s naast elkaar zet zie je 2 verschillende lichamen.

 

Hieruit blijkt ook maar weer dat streven naar een bepaald gewicht ook niet heel handig is. Natuurlijk als je 20 kilo moet afvallen vanwege gezondheidsredenen moet je wel naar gewicht kijken. Voor de mensen die het niet perse voor gezondheidsredenen doen, maar voor zichzelf let erop dat de weegschaal een tool is om te zien of je gewicht daalt, stijgt of hetzelfde blijft. Dat betekent niet dat 60 kilo of 75 kilo niet goed is. zie de weegschaal puur als een tool en zorg ervoor dat je niet je hele dag laat verpesten door de weegschaal. Gebeurt dat wel? Dan raad ik aan om foto’s te maken van je lichaam in plaats van te wegen. Dan krijg je geen obsessie met de cijfers op de weegschaal.

Wat kan een coach voor je doen?

Je kan tegenwoordig zoveel informatie vinden op internet en iedereen zegt ook nog eens wat anders. Dit kan heel verwarrend zijn voor iemand die net wilt beginnen met krachttraining en wat informatie wilt hebben voordat hij/zij gaat beginnen. Een coach is iemand die je kan uitleggen wat bullshit is, niet van toepassing is voor haar/zijn doelen en hoe het wel werkt.

 

Wat voor onzin staat er dan op het internet? Laten we een duidelijk voorbeeld gebruiken en beginnen met Detox thee sapkuren en andere soorten drankjes die zeggen dat je gaat afvallen ervan.  Dit is ook wel bekend als een crash dieet. Het vervelende van zulke diëten is dat je een vertekend beeld krijgt van hoe afvallen werkt op een normale manier en je loopt ook nog kans op een slechte relatie met voeding. Dit zijn dingen die je niet wilt. Ik begrijp ook dat het heel fijn is dat je binnen een paar weken 20 kilo kan afvallen, maar na die paar weken ga je weer terug naar hoe je eerst at en kom je al dat gewicht weer aan. Waarom gebeurd dat? Bij zulke diëten verander je niet je gedrag, dit zorgt ervoor dat je na een crash dieet weer terug valt in je oude gewoontes.

 

Dit soort crash diëten worden in alle soorten en maten verkocht op het internet en nog te veel mensen trappen in deze marketing onzin. Door een coach te nemen behaal je niet alleen op een duurzame manier je doelen, maar je leert ook veel van je coach. Denk hierbij aan wat wel en niet werkt, wat waar is en wat niet waar is. Je leert hoe je eigen lichaam werkt en daarnaast weet je ook hoe je op een effectieve manier kan trainen, hoe je aankomt of afvalt zonder een dieet en je leert wat wel en niet werk om stress en slaap te verbeteren.

 

Mocht je al een coach hebben of een personal trainer en twijfel je aan bepaalde dingen die je online ziet? Vraag het gewoon aan je coach, je kan beter het vragen dan straks wat doen wat niet handig is of onnodig. Laat al die spakuurtjes maar lekker staan en focus je op gezonde voeding. Neem contact op met een coach die je kan helpen, als je begrijpt hoe het spel werkt dan vergeet je het daarna niet meer. Verzamel de juiste informatie en ga daarmee aan de slag, dan weet je zeker dat je op de goede weg bent.

 

Geloof niet alles wat op het internet staat!

Vond je het interessant? Deel het!

 

Lees ook onze andere blogs

Is krachttraining noodzakelijk voor resultaat

In deze blog gaan we vertellen waarom krachttraining niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor beter resultaat.

Waarom krachttraining voor vrouwen

Lees hier alles over de voordelen van krachttraining voor vrouwen. Veel vrouwen durven geen krachttraining te doen, laat mij je helpen om met zelfvertrouwen te beginnen in de sportschool.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

trainer Joshua helpt een klant tijdens een personal training sessie

ADRES

Oude middenweg 229A
2491 AG Den Haag

Gratis parkeren